Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Steelseries Arctis 9 Dual Wireless

Steelseries Arctis 9 Dual Wireless

av Fredrik Olsson

Ibland vill man ha det bästa av två världar – om du sitter där helt betagen av ett rykande färskt actionspel, och telefonen ringer. Ja, då måste de flesta av oss, sakta men säkert pausa, och ta av oss headset, besvara samtal… och behöva vänta. Vänta tills man kan spela igen. Men med Arcis 9 Dual Wireless, säger Steelseries ”- Varför pausa? Svara i headsetet du har på dig istället, och kör vidare under tiden”. Därför är det extra intressant sätta dessa lurar under press från spel, musik och inringande familjemedlemmar – allt i vetenskapens namn!


Designmässigt känns mycket igen från tidigare modeller i Arctis serien; de rundade kåporna, glansiga svarta ytan och sköna tyget i det spända huvudband som går mot huvudet – allt finns där som vanligt. Komforten är fenomenal, och sitter robust mot skallen, även om det initialt har ett lite för påtagligt tryck precis över öronen. Tack och lov är detta något som avtar snabbt, och istället byts trycket ut med härlig bekvämlighet när de initiala timmarna flytt. Under längre spelsessioner pressar de tygförsedda öronkuddarna mjukt mot sidan av huvudet och gör upplevelsen njutbar, i det långa loppet.

Vad gäller då ljudbilden… Ja där går det inte annat än buga och bocka för vad som är en läcker ljudbild, där det övre registret känns tydligt, mellanregister fylligt och basen är härligt påtaglig, där den brummar på, utan att någonsin skapa någon form av överton eller grötighet (som många andra gamingheadset kan skapa). Nej, hela upplevelsen är pikant, kristallklar och härligt fri från artefakter (det är ändå trådlöst). Dock finns ett väldigt svagt sus, som antagligen kommer från strömkällan i lurarna; men det är så oerhört lågt att det nog bara är mina något mer tränade öron som uppfattar. På det stora hela är det en angenäm upplevelse, oavsett om du spelar musik, film eller känner av surroundljudet i spel. Bravo Steelseries!

Men som jag redan petat på, ska man kunna använda lurarna samtidigt med din telefon. Ja, lurarna går inte bara över 2.4 GHz bandet (lossless för övrigt), den kan även samtidigt kopplas via bluetooth till din telefon eller surfplatta. Skulle du ta emot samtal, är det bara vackert svara och se hur exempelvis din signal stängs av till datorn så länge (t.ex. om du är på Discord). På detta sätt kan du snabbt och smidigt besvara samtal mitt under tuffa deathmatchstrider, såväl som tillbakalutade sessioner i Cities: Skylines utan att behöva pausa eller gå ur spelen.

Detta är förvisso inte helt unikt till dessa lurar – utan vi har sett denna mix av blåtand och trådlöshet förut i gamingheadset, men detta är första gången som jag personligen känner de lyckats nå en väldigt smidig och välljudande lösning. Att bara klicka på knappen och besvara ett samtal och sedan fortsätta spela, är oerhört befriande… Denna gång är det så skönt att det även är med ett headset som låter oväntat bra.

Att tala eller inte tala! Att lyssna eller inte lyssna?

När det kommer till mikrofonen, går det inte annat än berömma Steelseries även här. Över GHz-bandet är det en ren ljudbild, där förvisso ljudet är mer klent, men trots det, är det åtminstone tydligt, och kommer utan problem funka i de flesta sammanhang. Vad gäller just telefonsamtal, märktes det av ett initialt brus, när samtalet besvarades, antagligen en acklimatisering, men efter det så försvann det helt, och din röst förblev tydlig för den du pratade med. På det stora hela var det en riktigt bra upplevelse, där du utan tvekan äntligen kan använda ditt headset, även om du är mitt i ett spel.

Men hur är det då med ljud från datorn (eller konsolen) samtidigt som du lyssnar på något via bluetooth? Jo, källorna plockas upp simultant, så vill du exempelvis lyssna på musik, eller en röstchatt i Discord över telefon, samtidigt som du får en gamingupplevelse från ett spel, ja då går det alldeles utmärkt. Du kan givetvis även justera ChatMix, i alla fall på PC, så du lätt kan anpassa hur mycket av de olika källorna du vill höra samtidigt. Javisst, simultanförmåga på topp här!

Om vi sedan hoppar till några av detaljerna kring headsetet, som kan vara bägaren som rinner över i era öron (sett till om ni ska köpa headsetet eller ej) – så är det framförallt en härligt laggfri upplevelse, där jag i samtliga spel jag testade aldrig uppfattade ljudkällor till att vara sena, eller för den delen inte välrepresenterade i mina öron. Ljudbilden parat med den klara mikrofonen; trots att det är trådlöst, gör att det nog är en av de mer imponerande gaminglurarna jag varit med om på länge. Visst, headsetet har en batteritid på cirka 20 timmar, vilket jag gärna sett hade ökat, för att inte tala om att det saknar USB-C vilket jag mer eller mindre ser som en nutida standard, men trots det är det svårt att hitta något motstånd för lurarna. Om det inte var för priset…

När ni läser detta släpps headsetet, därför har vi enbart Steelseries listpris att gå efter, vilket kommer ligga på $199.99; en prisbild som med säkerhet kommer leta sig en bit över 2000 kronor. Men trots denna prisbild går det verkligen inte annat än att säga att Steelseries verkligen slängt allt mot den berömda väggen, och allt mer eller mindre fastnade?! Fantastisk ljudbild, bra mikrofon, komfort som håller länge, dubbelsidig användning över dator/PS4 (även PS5 när den kommer) och bluetooth. Detta är teknik som har försökts göras bra, men som nu verkligen nått en ny nivå i Arctis 9 Dual Wireless. Jag kan inte annat än böja mig för övermakten, och visa min mage… de har fått mig på fall, och det är med rätta!


Specifikation

– 20+ timmars batteritid
– On-Ear ChatMix-kontroll
(Endast PC)
– DTS-hörlurar: X v2.0
(Endast PC)
Kompatibilitet
– PC
– PS5
– PS4
– Bluetooth-kompatibla enheter

Steelseries Arctis 9 Dual Wireless. Listpris $199,99 enligt Steelseries 2020-09-15.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Steelseries.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar