Sennheiser CX 7.00BT

av Fredrik Olsson

Vi recenserade nyligen lillebrodern (CX 6.00BT) till detta trådlösa mobilheadset. På vissa sätt så skiljer de sig väldigt lite, och på vissa sätt så finns det stora skillnader. Men vad exakt har lagts till för det runt fyrahundra kronor högre pris som CX 7.00BT har?

Känsla, Design & Ergonomi

Den stora och mest uppenbara skillnaden är utseendet, då en modul följer med som du lägger runt halsen. Inte nog med att den förankrar headsetet på din person, det ger dig en tydlig kontroll över ljud och samtal med de tydliga knappar som där finns. Dock blir det tydligt att detta headset därför passar bättre i arbetssituationer, då själva headsetmodulen (eller vad man nu ska kalla den) känns otymplig och i vägen många gånger. Den är skön och ligger bra runt nacken i sig, men bara att den finns där och känns klumpig gör att jag personligen föredrar en mer klassisk utformning med bara sladdar direkt till den mobiltelefonen/surfplattan.

Enligt Sennheiser så beskrivs den mer som en audio-accessoar, men det förutsätter att du finner den tillfredsställande i både funktion och utseende. Men jag känner den missar målet lite där dessvärre; i alla fall i estetiken, även om den går i en diskret blå-svart utformning. Och väl inne på accessoaraspekten, så följer det även med en fin förvaringspåse för de som vill frakta runt på headsetet på ett mer skyddat sätt när det inte används.

Själva öronsnäckorna är däremot bra, och kommer i fyra öronadapters (om man vill ändra storlek på öronkuddarna), och ger användaren bra komfort. Dess utformning har även gjort att det nu har NFC-funktion (Near Field Communication) som gör att du extremt enkelt kan koppla ihop headsetet med exempelvis en mobil genom att bara hålla de nära varandra. Lägg därtill en batteritid på upp till 10 timmar på bara en och en halv timmas laddning, så får man ändå en bra stunds lyssnande.

Ljudbild, kompatibilitet & Mikrofon

Det primära för ett headset är självfallet ljudet, som i detta fall är riktigt bra. Med frekvensomfång mellan 17 Hz – 21,000 Hz så finns dynamik rent tekniskt; men det är i balanseringen av ljudet som Sennheiser briljerar. Hela registret känns fylligt och framförallt detaljerat. Från de ljudliga diskanterna till den mullrande basgången; allt känns riktigt fräsigt och förser lyssnaren med en varm och skön ljudbild.

Mikrofonen har för övrigt en tunn fast klar ljudbild som kommer fungera för de flesta. Det är ändå ett headset för mobila enheter, så man kan inte förvänta sig mer. Men vad den gör, gör den bra. Hade varit bra om man kunde reglera mikrofonen separat; om man till exempel ville sänka mikrofoningången, men det är lite för finlir för ett mobilheadset.

Interface, Användning & installation

När det kommer till användningen, så är det helt enkelt busenkelt. Headsetet hittas direkt; om det så är via NFC eller bluetooth och är sedan bara att börja använda. Knapparna på halsmodulen är tydliga och relativt stora, så att växla mellan låtar på Spotify eller svara i samtal är väldigt intuitivt och enkelt.


Specifikation

Frekvensåtergivning: 17 Hz – 21,000 Hz, Sound pressure level (SPL): 112 dB (1 kHz/0 dBFS), THD, total harmonic distortion: <0.5% (1 kHz/100 dB SPL),

Mikrofon:

Riktverkan Rundtagande, Känslighet enligt 121 TR 9-5 – 44 dB V/Pa

Sennheiser CX 7.00BT. Lägsta pris enligt Prisjakt.nu 1390kr 2018-02-06
Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar