I de flesta fall så skulle jag ha separerat recensionerna, men i detta fall så sätter jag samman Logitechs Powerplay musmatta med musen G703. Visst finns det även ytterligare en mus som är kompatibel med Powerplay musmattan (läs trådlöst laddningssystem), men i vårt fall så var det G703 som kom med, och därför så blir det basen i recensionen. Hur är deras samspel, vad är fördelar samt nackdelar med detta trådlösa system och hur känns musen? Så, med det ur vägen så svingar vi oss rakt in i recensionen.
Design, Ergonomi & känsla
Först gällande G703 så är den i princip identisk på de flesta punkter med Logitechs G403. De har ökat livslängden på knapparna från 20 till 50 miljoner klick och det är i princip det enda. Förutom den stora detaljen; support för Logitechs Powerplay laddningssystem. Du kan använda den ordinarie kabeln och dess dongel (för trådlös funktion) men du kan även skaffa ett Powerplay laddningssystem (läs musmatta av den mer dyra varianten) och därigenom få laddningen rakt genom musmattan. På så sätt behöver du aldrig själv plugga in en kabel för att ladda upp musen. Den är helt enkelt alltid laddad.
Som mus sett så är den exakt som G403. (Läs G403 recensionen här). Den är otroligt välbalanserad och ligger väl i handen, och är helt enkelt toppklass på sina egna meriter. Det bör dock nämnas att denna G703 kostar mer än G403 just p.g.a. dess Powerplay stöd, så det kan vara värt att titta på den föregående versionen, om du faktiskt inte bryr dig om denna teknik. Å andra sidan kan det även vara värt att köpa musen, om man vill vara framtidssäker, då jag hoppas och tror att Logitech kommer utveckla sin Powerplay linje ytterligare i framtiden. Oavsett hur ni gör så kommer ni vara nöjda med musens prestanda och goda trådlösa ”tracking”.
Om vi istället ser på Powerplay laddningssystemet så går det inte att förneka att Logitech har en känsla för stilrenhet. Denna glorifierade musmattan är 34 x 32 cm i storlek; en storlek som kunde varit aningen större (enligt min personliga smak), men som ändå gör sitt jobb väl. Hela poängen med musmattan är att förse ström trådlöst till de möss som befinner sig på den (förutsatt att de är kompatibla) och på den punkten gör de det riktigt bra. I G703s fall så ligger den konstant mellan 85-90 procent i energistyrka.
Som musmatta så gör det sitt jobb väl, vore väl konstigt annars. Det följer med två ytor som du kan växla mellan; en tygbeklädd och en hårdplast yta. På detta sätt så ges du alternativ till hur just du vill ha underlaget. Slutligen så är det väl värt att nämna att i dess över vänstra del så finns en upplyst logotyp (detta är dessutom där sändaren/mottagaren av den trådlösa signalen finns) som givetvis kan synkas mot övriga Logitech prylars RGB belysning om så önskas. Så kan du få en mer unison ”look” till det hela. Givetvis en ganska onödig aspekt med tanke på att det i grund och botten är en musmatta, men ändå.
Hårdvara & hållbarhet
Med tanke på att du har olika underlag så har Powerplay musmattan (eller laddningssystemet om man så vill) ett relativt långt liv framför sig. Det är dock värt att nämna att som med de flesta musmattor så uppstår slitage med tiden, och då kan det finnas risk för att själva Powerplay konceptet inte finns kvar. Så på det sättet är det lite av ett vågspel, för givetvis behöver Logitech hålla i denna idé in i framtiden. Men som det verkar så har de ändå en bra idé på halsen, så vi får hoppas att de fortsätter med den.
Slitaget kan bli aningen mer, då själva konstruktionen av Powerplay systemet blir extra högt. Du har själva laddningsplattan i grunden, och sedan musmattan på det. Det blir därför högre än de flesta är vana vid; och även om det rör sig om cirka 4-5 mm, så är det ändå något som är påtagligt under spelsessioner, och bör åtminstone nämnas. Men som med det mesta så är det något som man med tiden kommer bli van vid. Men vid eventuella e-sports sammanhang så kan det bli ett potentiellt ”issue” då den marginellt högre musmattan faktiskt känns av i längden. Särskilt för de på proffsnivå som lägger väldigt många timmar.
Programvara
I progamvaruväg så är det än en gång Logitech Gaming Software som hjälper hela intrycket på traven ganska rejält. I Powerplays fall, så finns förvisso inte många alternativ; du kan para en mus (eller ansluta annan mus; det finns bara en till G903 i nuläget) eller ändra RGB belysningen. I musens fall, så finns det mesta som setts till dess föregångare G403; RGB belysningsinställningar, tre profiler som kan ändras, sex programmerbara knappar, makros och kalibrering av underlag (vilket kan vara extra betydelsefullt då du kan ställa in efter Powerplays två olika musmatteunderlag. Det är en gedigen och välbekant upplevelse som verkligen står i bräschen för hur en programvara ska vara utförd.
Mus:
Sensor: PMW3366, Upplösning: 200–12 000 dpi, Max. acceleration: > 40 G*, Max. hastighet: >400 IPS*, *Testad på spelmusmattan Logitech G240
Responstid – USB-dataformat: 16 bitar/axel, USB-rapportering: 1 000 Hz, (1 ms), Trådlös responstid: 1 000 Hz (1 ms), Trådlös teknik: anpassad 2,4 GHz, Mikroprocessor: 32-bitars ARM, Glidning – Dynamisk friktionskoefficient*: μ (k) = 0,1, Statisk friktionskoefficient*: μ (s) = 0,15
*Testad på träytor, Hållbarhet – Knappar (vänster/höger): 50 miljoner klick, Tassar: 250 kilometer
Powerplay Laddningssystem:
Höjd: 321 mm, Bredd: 344 mm, Djup: 43 mm, Höjd på kontrollmodul: 11 mm, Tjocklek på laddningsyta: 2 mm, Tjocklek på tygklädd musmatta: 2 mm, Tjocklek på hård musmatta: 3 mm, Kabellängd (ström/laddning): 1,83 m
Prisbild G703 – ca 1300 kr.
Prisbild G Powerplay – ca 1400 kr
Recensionsexemplar tillhandahållen av Logitech.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.