DXRacer Iron I11

av Fredrik Olsson

När det kommer till att recensera gamingstolar, så blir det alltmer svårt. Inte på grund av stolarna i sig har många aspekter till sig som måste bedömas, utan mer i deras jämförelse med varandra. Idag finns betydligt fler märken på marknaden, så det betyder att konkurrensen om köparna skapar alltmer kvalitativa stolar, och minimerar skillnaderna alltmer. Vad exakt får man i en gamingstol som man inte får hos ett annat märke. Därför är det nu extra intressant att gå tillbaka till DX Racer och verkligen känna av vad som gör dess stolar (denna gång Iron-serien) unik, och hur den står sig mot andra gamingstolar.

Och som vanligt så ställer vi oss frågan; hur är komfort, montering, ergonomi och ’overall’ kvalitet av denna produkt.

Följande områden kommer att beröras:
Montering & Manual, så ni får en bild av hur pass lätt stolen är att sätta samman.
Komfort & Ergonomi; hur bra är det att sitta i stolen under längre tid, och hur är den rent ergonomiskt.
Funktioner & Inställningar; vilka inställningsmöjligheter finns.

Montering & Manual

Det går inte att förneka att DX Racer imponerar redan vid montering. Allt är redan monterat, inskruvat och förberett. Stolen kommer i tre delar, som man faktiskt (för en gångs skull) monterar snabbt. I vårt fall så tog det fem-tio minuter, främst på grund av att alla skruvar redan var monterade på stolen, och att allt var tydligt utsatt. Det var en enkel montering, efter en tydlig manual, som verkligen inger tillit till att DX Racer verkligen vill ge en kvalitativ upplevelse. Till och med vid något så (för många) oviktigt som bara själva ihopsättningen av stolen.

Komfort & Ergonomi

När det kommer till komfort, så är ryggen och stolens höjd det mest unika för denna. Ryggen är välsvarvad och formad riktigt bra, oavsett hur bred eller smal man själv är. Dess form välver sig även runt kanterna, vilket gör att man innesluts mer av stolen. En racing aspekt antar jag, men det går inte att förneka att det känns bra. Hela stolen (i alla fall den vi recenserat i Iron serien) är försedd med en till början hård imiterad läder, som efter ett tags användning mjukas ner. Som med de flesta faux läder, så känns det aningen stramt, men är ändå skönt för att du sitter rakt, och sjunker inte ihop. Lägg därtill att stolen har en bra höjd i stolsryggen och man får en bra upplevelse rakt igenom.

Om vi sedan tittar på sitsen, så har den en bra bredd, men framförallt ett bra djup. Med mått på 64 x 53 (BxD) så lär det passa de flesta användare. Stolen är även försedd med så kallad 4D armstöd, vilket innebär att de kan justeras framåt/bakåt och sidledes. Allt för att anpassa upplevelsen specifikt för dig. Denna typ av armstöd är dock inte unik för denna stol, utan finns i många stolar, exempelvis den billigare L33t Gamingstolen vi recenserade senast.

Om vi ser till stolens komfort överlag, så är den lysande. Med en väl tilltagen rygg, och bra bredd som dessutom är skönt formad, så sitter man bra under arbete såväl som spelsessioner. Armstöden är försedda med en tjock gummitopping, som ger bra motstånd utan att vara för oelastisk.

Om vi slutligen tittar på det estetiska, så bör det nämnas att denna stol kommer i flera utföranden – hela nio olika färger, för att vara exakt. I vårt fall så fick vi till oss en vit-svart modell, som verkligen var fin i både design och utseende – men gillar man inte den färgsättningen så finns som sagt ett gäng olika variationer, även om alla har svart plus en annan färg i sig.

Denna stol kommer med ett ryggslut som går att böja ner i cirka 165 grader,  aluminium bas i hjulnaven (även om själva hjulen är i plast) och har en viktgräns på 130 kg. Du kan höja och sänka stolen för att kunna ha en höjd mellan 160 – 195 cm, vilket borde räcka för de flesta. Det medföljer både svank kudde och huvudkudde. Till skillnad från andra gamingstolar, så sätts svankkudden fast inuti stolsryggens fodring (det finns en ficka helt enkelt), vilket gör att estetiken såväl som användningen känns ännu fräschare.


Specifikation

DXRACER IRON I11-NW. Lägsta pris 3690 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-04-27

Recensionsex tillhandahållet av DX Racer

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar