QPAD 8K Laser

av Fredrik Olsson

Min mamma skulle gilla den här musen. För om hennes smak i bilar (ja det är en stretch), även skulle gå att applicera på spelmöss, så skulle det verkligen vara en ”match-made-in-heaven”. Hon vill nämligen ha små bulliga söta bilar. Så utifrån det faktumet så skulle nog QPADs 8K Laser verkligen ligga rätt i henne smak. Men nu är det ju så att vi kan ju inte utgå från min mors smak i utseende. Utan från mig och mina intryck av denna spelmus. Och därför kommer här min recension av QPADs prestanda mus 8K Laser.

Första intryck

Precis som min kära mor skulle ha poängterat glatt, är att musen är rund i sin form, med en urgröpt höger sida, för en bättre passform. Och med urgröpt menar jag att den helt enkelt är formad så att dina fingrar på vänster sida av handen ska kunna vila i fina utformningar.

Dock så förstår man ganska snabbt att denna mus framförallt är gjord för en mer ”klo” anpassad användning, och därför så skulle säkert min kära mor snabbt fnysa och gå därifrån. Men som den gamer man är, så ser man fördelarna med detta. För visst, är den till synes mest anpassad för ett klo grepp, men det går ändå bra att köra helhandsgrepp om man så vill.

Musen i sig har totalt 7 programmerbara knappar, en inbyggd 32 bits ARM processor på 72 MHz och en laser sensor med en känslighet på upp till 8200 DPI.

Ergonomi & känsla

Vid användning så är det märkbart direkt att musen främst är till för de personer där ute med en liten eller medelstor hand. En annan som har labbar stora som grytlappar, finner det ärligt talat snabbt jobbigt. Men för den sakens skull så är det svårt att inte se musens fördelar.

De tidigare nämnda skårorna på vänster sida av musen, är beklädd i en gummiartad yta, och får musen att hela tiden sitta fast vid handflatan. Oavsett vilken storlek du må ha på din hand. Men om du faktiskt har något mindre händer än mig, så kommer dess formade sida hjälpa till för en mer angenäm upplevelse där du faktiskt kan få samtliga fem fingrar fast i position. Så att säga 😉

Användning & hållbarhet

Med Omron brytare på vänstra och högra huvudknapparna så borgar det för en mus som klarar av det mesta. Enligt QPAD så ska den hålla för 20 miljoner klick, så uppenbarligen tror de på sin lilla mus.

I FPS så är musen förhållandevis kvick; och med 1 millisekunds responstid så vore det konstigt annars. I övrigt så har du möjlighet att ställa in tre DPI lägen (Vilket visas på musen) mellan 200 – 8200 DPI, samt möjlighet att välja polling rate mellan 125, 250, 500 och 1000 Hz.

En annan aspekt på musen är att den är RGB anpassad. Vilket egentligen betyder att scrollhjul och Qpad loggan kan lysa upp i allsköns färger. Något som sköts via Qpads programvara som märkligt nog inte kom med i förpackningen. Utan får istället laddas ner via Qpads hemsida. Förvisso smidigt. Men ändå märkligt att inte skicka med en liten skiva.

Programvaran är spartansk med färgglad. Den påminner en del om Windows mobilers uppbyggnad av stora färgglada fyrkanter; men gör till skillnad från mobilerna, detta bra. Du kan lätt ändra allt från polling rate, DPI lägena samt RGB färgsättning via det något simplistiska programmet.

Färggladare programvara får man leta efter.
Ställ in hur du vill ha det!

Specifikation

Datormus –  Sensor: Laser Funktioner: 7 programmerbara knappar – justerbar uppdateringsfrekvens – Broderad 2m lång kabel – Upplösning: 200-8200 DPI. Max Acceleration: 30G USB report rate: 125, 250, 500, 1000 Hz, Respons tid: 1 ms, RGB 16,7 miljoner färger, Sampling Rate: 12000 FPS   Kontakt: Usb Krav: Win XP (32-Bit) / Win Vista (32-Bit) / Win Vista (64-Bit) / Windows 7 (32-Bit) / Windows 7 (64-Bit) / Windows 8 (32 Bit) / Windows 8 (64 Bit) / Windows 10.

Prisbild ca 600 kr. Recensionsexemplar tillhandahållen av QPAD

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar