ASUS ROG Delta S

av Joel Svahn

Asus hoppar in med ett dyrt headset som inte bara ska ge dig ett övertag i spel rent ljudmässigt, utan du ska också bekvämt kunna byta från PC till andra enheter utan större problem. Men håller allt som lovas?


Utseende och Passform

Jag rycker nästan till lite när jag ser headsetet för första gången, det är så vasst, så kantigt, en annorlunda syn när man kanske är mer van vid runda och mjuka kåpor. Men jag gillar det, skarpt! Om det är ROG Delta S du har på dig kommer det att märkas direkt. Den löstagbara micken gör att du kan behålla denna skarpa form när voicechat inte är ett måste eller om du använder en separat mikrofon. Kåporna är av matt plast och allt som rör vid ditt huvud är av PU-läder. Du kan ändra headsetets storlek med hjälp av numrerade metallskenor ovanför kåporna. Headsetet är snyggt och stilrent, det är inte mycket extra på dem, men det behövs inte då, återigen, den unika formen talar för sig själv.

Det är riktigt mjukt att ha på sig och man lägger (inte?) märke till den lätta vikten. Detta är ett headset som är tänkt att användas under långa gaming-stunder, och även efter flera timmar av spelande känner jag inte av något tryck alls kring varken öron eller huvud.

Pricken över i:et på detta headset är det kraftiga och välfungerade RGB-belysningen som tar utseendet till en annan nivå.

Extra kuddar och en extra mikrofon.

Ljud

Om bara detta headset lät lika bra som det såg ut, för här finns lite att peta på. Det är lite svårt att beskriva, men det är den ljudmässiga ekvivalenten av att försöka ta ett trappsteg till i trappan när du redan har nått golvet. Registren i sig är riktigt välljudande, men de ligger ”för tätt” och ljudbilden känns pressad. Ungefär som att man inte spelar på alla tangenter på ett piano fast noterna säger att man ska göra det. Det låter kanske petigt, men man märker det direkt och blir aldrig riktigt van.

I spel märks detta inte lika mycket och här glänser Delta S med riktigt krispiga basljud, ett klart och tydligt mellanregister och en bekväm diskant. Trots detta jämna ljud hör jag spelkamrater eller andra klart som korvspad under spelets gång.

Allt som allt är detta ljud inget för audiofilen, men för en ”standardgamer” är det långt över det vanliga, även till detta priset.

Mikrofonen är okej, inget underverk, men inte det sämsta i världen. Dina kamrater kommer att höra dig, men inget att hurra åt. Mikrofonen har en brusreducernade AI som ska ta bort onödigt ljud i form av knapptryckningar och brus. Det funkar helt okej, men kan behöva utvecklas en del då den inte alltid vet vad som är vad. Du kan också stänga av denna funktion helt.

Det näst sista är tyvärr det tråkigaste, headsetet läcker in ljud i mikrofonen vilket är riktigt dåligt. Jag har haft sämre headset där detta inte har hänt, men oavsett hur jag justerar mikrofonens AI så kommer alltid lite ljud in. Kanske är det därför mikrofonen går att ta av?

Höj och sänk volymen, muta micken och ändra på ljuset direkt på kåpan!

Om du gillar digitalt 7.1 kommer du att tycka om Delta S. I mjukvaran slår jag på den och min ljudupplevelse är nästintill oförändrad. Jag har tappat lite mellanregister, men det kan jag själv justera i EQ:n på samma plats. Alla ljud hörs exakt var de kommer från och mitt vanligtvis förvirrade skakande vid plötsliga pistolskott är numera ett snabbt svep med musen för att besvara elden.

Mjukvara (och problemen med den)

Det finns två stora program som du kan använda för att skräddarsy din ljud och ljusupplevelse, ARMOURY CRATE och AURA creator. Den första är där du hittar grundläggande ljusinställningar, slår på 7.1 och mixtrar med AI-mikrofonen. Det är också här du kan djupdyka i den medföljande EQ:n och förstärka eller ta bort olika frekvenser. Det är exakt sånt här jag vill ha när jag laddar ner tillhörande mjukvara. Den ser bra ut och är lätt att använda.

AURA creator tillåter dig att skapa olika sekvenser av ljus som spelas upp. Vill du börja med ett statiskt rött, tona ner till blått, och sen ha den färgen i en timme? Kör på! Eller varför inte ha olika lager inom tidslinjen? Det är nästan som att klippa och klistra i film, fast mycket lättare. Om du vill skräddarsy din RGB-upplevelse i detalj är detta mjukvaran för dig.

Lite enklare ljuseffekter om du vill ändra snabbt.

Jag har dock haft väldiga problem med att installera båda programen. När jag sätter in ett headset i min dator vill jag att det ska funka direkt. Jag vill inte behöva ladda ner två program, uppdatera och be mig starta om datorn fyra gånger i rad. Ett dåligt första intryck som inte riktigt passar in i den ananrs välpolerade upplevelsen som Delta S levererar.

Sammanfattningsvis…

Delta S är ett lyxheadset som ger dig extremt mycket. Den kan vara lite naggad i kanterna, men det är egentligen inget som stör överdrivet mycket. På grund av ljudet och dess egenhet är det kanske inte lurarna du vill ha kopplade till din LP, men det är utan tvekan detta headset jag kommer använda till både min PC, Switch och (förhoppningsvis) framtida Playstation 5. Med ett headset så bra som detta sett till utseende och passform är det inte konstigt att jag vill använda det till alla mina spelupplevelser.

Den LYSER verkligen!

 


Specifikation

Produkttyp: USB headset
Gränssnitt: USB 2.0, Type-C
Supportplattformar: PC, MAC, PS4, PS5, Nintendo Switch
Drivelement: Neodymiummagnet
Driver Size: 50mm
Impedance: 32 Ohm
Frequency Response: 20 ~ 40000 Hz
Microphone Pick-up Pattern: Unidirectional
Microphone Sensitivity: -40 dB
Microphone Frequency Response: 100 ~ 10000 Hz
AI Noise Cancelling Microphone: Yes
Hi-Fi DAC: ESS 9281 Pro
Hi-Fi Amp: ESS 9281 Pro
Kanal: Virtual 7.1
Lighting: RGB
Aura Sync: Yes
Vikbar: Yes
Vikt: 300 g
Färg: Svart
Kablar: USB-C cable: 1.5m; USB 2.0 cable: 1m
Accessoarer: Avtagbar Mikrofon, Användarguide, USB-C to USB 2.0 (Type-A) adapter

ASUS ROG Delta S. Lägsta pris 1745 kronor enligt prisjakt

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar