Corsair K65 RGB Mini

av Fredrik Olsson

Storlek är inte allt sägs det, och jag kan bara hålla med. För när Corsairs lilla K65 RGB Mini dök upp på redaktionen var en sak säker… detta skulle bli något alldeles speciellt. Sedan om det är i positiv eller negativ benämning, det återstår att se!


Det 29 cm breda tangentbordet är inte bara litet, det är fullpackat med funktioner också. Med ”USB polling rate” på upp till hela 8000Hz, Cherry MX Speed brytare och hela femtio profiler tillgängliga (om så önskas) så spritter det mer eller mindre av användarvänlighet i det lilla tangentbordet på ett sätt jag inte sett innan. Dess ’tenkeyless’ format innebär att den saknar ’numpad’-siffror och tillhörande knappar och i gengäld har du tillgång till samma knappar genom att kombinera FN-knappen med andra tangenter och därigenom få samma önskad effekt. Med andra ord, om du vill nå F-tangenterna, Delete-knapp eller rakt av komma åt mediakontroller, då går det utmärkt… även om det kräver vana. Likaså kan du skapa makros och ställa in RGB effekter direkt på tangentbordet, via dessa förinställda genvägar – för att inte tala om att synka ditt tangentbord med andra RGB försedda enheter inom Corsairfamiljen genom programmet iCUE. Smidigt och framförallt lättillgängligt för gemene man och kvinna – särskilt då dess slimmade, svarta utseende lyfts fram av den väldigt pikanta RGB belysningen.

Den lilla formen, det stora språket!

K65 RGB Mini har utrustats med de redan nämnda Cherry MX Speed brytarna, vilket under mina fingrar verkligen får orden och kommandona att flyga fram. Deras mer mjuka registrering under användning får de att stå ut mot andra Cherry MX brytare – och har inte heller en särskilt högljudd profil. De är oerhört responsiva, vilket på många sätt har med den höga ’polling rate’ som finns här att göra – vilket härstammar från Corsairs AXON teknologi (förenklat, en ny hantering av högre Hz-antal). Vad den ger är betydligt bättre precision och snabbare respons, vilket verkligen märks av som bäst i spel. Att i Doom Eternal (eller vilket FPS som helst) kunna få ögonblicklig kontroll över dina rörelser är härligt – men framförallt bra då du alltid känner av ett direkt gensvar.

Dock bör det nämnas att en högre ’polling rate’ är tydligt mer krävande för din dator. Till den grad att jag skulle rekommendera en nyare dator för att detta inte ska påverka din processor allt för mycket. Nu finns förvisso valet att dra ner tangentbordets ’polling rate’ till mer vanliga nivåer (1000Hz), men då tappar man lite av det unika med tangentbordet (bortsett från dess otroligt lilla storlek så klart). Allt detta leder till själva tangenterna som har en aningen skrovlig och texturerad yta – vilket gör att skrivande och spelande känns än mer intuitivt enligt min mening.

Vad som är intuitivt är iCUE – tidigare nämnda programvara från Corsair där du även kan skapa makros, mappa om knappar, justera inställningar och RGB belysningen. Visst det går att göra det direkt via tangentbordet, men då det är så litet, och kräver att man lärt sig alla snabbkommandos, kan det snarare vara enklare att göra det direkt i iCUE istället. Programmet är lätt att navigera och framförallt intuitivt vilket gynnar alla typer av användare.

Är detta David till alla andras Goliat…?

Vem riktar sig då detta tangentbord mot? För även om dess sköna brytare får mig att ständigt vilja hänge mig inför olika spelvärldar, ska jag inte dra under stolen med att detta tangentbord definitivt är för en mer nischad publik. Dess lilla storlek får dig att sitta med raka armar framåt (vilket är bättre rent ergonomiskt), och dess snabba respons ger underverk i mer tävlingsinriktade spel – men ju mer jag spelar, desto mer känns det överflödigt (paradoxalt nog för ett så litet tangentbord). Den lilla designen är riktat åt spelare som mest vill ha tangentbord för en enskild sak – medan många PC användare givetvis är multianvändare, och gör mängder med olika saker på sin dator.

Att tangentbordet dessutom kostar som minst runt 1 400 kronor, gör att konkurrensen från ’fullsize’-tangentbord blir än mer påtaglig. Inte för att denna lilla gynnare är dålig på nåt sätt (snarare tvärtom), men bara att många nog har svårt att ta bort de extra knappar som i regel finns, för att lära om sig användandet på ett litet tangentbord som denna. Nu känner jag dock personligen att det är ett starkt och följaktligen bra steg att ta, och ett som många bör testa på… då den lilla storleken gör den enkel att ta med på äventyr – särskilt då den kommer med avtagbar USB-C kontakt och framförallt att den är skön att hantera… men valet är ert. Någonstans landar det på vad ni ska göra på er dator… men vet ni att det jag varit inne på även sammanfattar er, då är K65 RGB Mini definitivt värt att kika på! Det är ju ändå så himla sött!


Specifikation
Bakgrundsbelyst RGB
Gränssnitt USB
EAN 840006639701
MPN CH-9194010-ND
Inmatningsenhet
Antal tangenter 62
Snabbtangentsfunktion Multimedia, volym, makroknappar, musknappar, profil, bakgrundsbelysningskontroll, volym -, volym +, Windows tangentlås, FN-tangentlås
Lokalisering och layout Nordisk
Tangentbordsteknologi Mekanisk
Nyckellåstyp CHERRY MX Red
Anti-ghosting Ja
Avtagbar kabel Ja
Vikt 850 g
Diverse
Inkluderade tillbehör Tangenthättdragare, USB-C till USB-A-kabel, strålande mellanslag, CORSAIR-logotypknapp
Knapparnas livstid 100 miljoner klick
Programvara & Systemkrav
Inkluderad programvara CORSAIR iCUE

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar