Roccat Khan Aimo

av Maxx Löfström

Att Roccat gillar en skarp färgpalett och surroundljud står klart med deras Khan Aimo headset. Men gör de det bra? Ja, frågan huruvida detta headset når någon ny standard ska vi ta reda på nu.

De mattsvarta lurarna i plast kanske verkar billiga, men de känns betydligt mer gedigna än man först tror. Passformen är bra, och med öronkåpor aningen mindre än genomsnittet, så sitter de tajt över öronen. De öronkuddar med låtsasläder har minnesskum i sig, som formar sig efter ditt huvud, och gör att längre spelsessioner känns sköna – om det så är två eller tio timmar. Mycket har nog att göra med att själva materialet är plast, och gör att headsetet väger in på bara 275 gram.

Denna gång så har Roccat försett sitt headset med trend nummer ett – RGB belysning. Ett gäng olika förinställda ljusmönster finns att hitta och för de som är ute efter just denna aspekt, så kommer det räcka gott och väl. Allt sköts lätt via den välgjorda programvaran SWARM.

När det sedan kommer till ljudbild, så finns det inte allt för mycket att säga. Trots ett frekvensomfång på ända upp till 40000 Hz, så är det inte så imponerande ljudbild som jag trott. Inte för att den på något sätt är dålig, tvärtom, men det ligger en artificiell klang över hela brädet – från den rungande men diskreta basen, till de höga topparna som är klara och rena. Detta märkliga tonfall i ljudet kommer med säkerhet från det ljudkort/DAC (Digital-to-Analog-converter) som sitter längst ut i kabeländen. Dess ljudkaraktärisering är mest tydlig i det högre registret där ljud rentav brusar till av vad som bara kan beskrivas som digitalisering.

( Bild – © roccat.org )

Nu låter det värre än vad det är, för gemene spelare, som är ute efter en ren mikrofon och ett bra allroundljud, så kommer headsetet funka finfint, men för mer audiofiler, så bör man kolla på andra produkter.

Om vi tar en titt igen på just ljudkortet/DAC:en, så har den en stark fördel, i det att du oavsett dator får ett lika bra ljud. För då ljud överlag mer blir en smaksak (vissa gillar tyngre bas, vissa tydligare diskant etc.) så kan denna aspekt – i att du får med ett inbyggt ljudkort snarare vara ett extra skäl för köp än motsatsen.

Sedan har vi även det surroundljud i 7.1 format som finns tillgängligt – som i sig är bra utan att på något sätt överraska. Det tappar endel i ljudskärpa, särskilt om man ser till film – men i spel så är det definitivt överkomligt. Att sedan programvaran SWARM ger dig möjlighet att ändra samplingsfrekvens upp till hela 24-bitar/96000 Hz gör att du verkligen får mycket att leka med. En programvara som dessutom innehåller allt man behöver på ett intuitivt sätt; med EQ, profiler baserade på speltyp och rentav inställningar för mikrofonen (bullerdämpning och känslighet) gör att helheten faktiskt är riktigt bra – och med rätta gör slanten på nästan 1200 kronor godtagbar.


Specifikation

DRIVENHETER :Frekvenssvar: 10 – 40000 Hz Impedans: 32 Ω Max. SPL vid 1kHz: 99 dB Drivenhetsmaterial: Neodyniummagnet Drivenhetsdiameter: 50 mm,
MIKROFON: Frekvenssvar: 100 – 10000 Hz THD% @ 1 kHz: 2 % Känslighet vid 1 kHz: -40 dB Signal-brusförhållande: 60 dB Impedans: 2.2 kΩ,
LJUDKORT: Upplösning: 24-bit @ 96 kHz (max) DAC/AMP-kombo,
MÅTT / VIKT: Vikt 275 g, SYSTEMKRAV: Windows® 8, Windows® 7, Windows® 10, Internet connection for driver installation, USB 2.0 Port

ROCCAT Khan Aimo. Lägsta pris 1199 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-09-26.
Recensionsex tillhandahållet av ROCCAT.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar