Hem RecensionerTillbehörsrecensioner Creative Live! Cam Sync 1080P

Creative Live! Cam Sync 1080P

av Fredrik Olsson

Säger någon Creative, tänker de flesta på ljud – om det så är SoundBlaster ljudkort, headsets eller högtalare, men hur är det då med webbkameror? Detta är vad gänget borta hos Creative Labs nu tar sig an, när streamers, Youtubers och Skype-användare världen över får en Full HD kamera istället. Därför är det då dags att sätta sig framför kameran och se om vi kan bli frälsta eller dömda av den nya webbkameran med det torra namnet Live! Cam Sync 1080P!


Denna nya Live! Cam kamera imponerar redan från start med en enkel plug-n-play installation, vilket sedan gör den direkt användbar i valfritt videochattprogram (ex. Discord). Att den simpla kameran kommer utan krav på drivrutinsinstallation eller det faktum att det har ett sött litet medföljande linsskydd gör att du får en bra start redan från början.

Till skillnad från dess föregångare som hette Cam Sync HD (vilket i dess fall innebar 1280×720 i upplösning) är det uppenbarligen Full HD som gäller denna gång. Något som denna gång kommer väl till pass då spelare och streamers numera har högre krav på skärpa, färgton och upplösning.

Känsla & Design

Designmässigt har Creative denna gång smalnat av själva webbkameran rent fysiskt och givit den tilt-funktionalitet; så är du ute efter att se dig själv snett har du möjlighet här. Med det sagt är kameran försedd med en uppflikbar fot som i sig känns aningen för stor, särskilt om man vill fästa den på ovansidan av sin datorskärm. Dess främre parti går ner en aning över skärmen och kan bli ett irritationsmoment, särskilt om du har en väldigt slimmad monitor. Fast med det sagt gör den ändå sitt jobb, särskilt då den är försedd med gummibeklädnad i fronten samt längst ner i dess fot – vilket gör att den ändå sitter stadigt och stilla. Det är dock synd att den inte kommer med en tripod, vilket exempelvis Logitech G922 kom med, då det hade gett den fler möjligheter för streamers. Det går förvisso att köpa till en sådan separat från Creative, men det känns aningen snålt att de inte bara slängde med en sådan från start. Det kan å andra sidan vara förståeligt med tanke på det lägre priset.

Med allt detta sagt, är det ändå en produkt utan några krusiduller, som med all säkerhet kommer funka för användare oavsett om de är ovana som vana gällande webbkameror.

Ljud- och video & kompatibilitet

Kameran är däremot det som spelar mest roll här och där lyckas ändå Creative riktigt bra. Färgsättningen är neutral över hela brädet, där exempelvis hudtoner återges solitt och framförallt naturtroget. Dessvärre har bilden ett digitalt brus, som förvisso kan fixas genom att dra ner skärpan, men som ändå kommer finnas där oavsett. Med det sagt är det verkligen inte ett problem för det alldagliga arbetet, och då ljusupptagningen är fullt duglig över brädet så blir det inget man tänker på. Det stora ”problemet” är att det motsägelsefullt inte kommer med någon programvara. För om du vill ändra exponering, skärpa och vitbalans till exempel, behöver du göra det via tredjepartsprogram eller streamingprogram (t.ex. Streamlabs OBS). På det sättet kan du ändra dessa inställningar, men att det inte går att göra på ett enklare sätt kan många gånger vara irriterande, särskilt om du någon gång ställt in den i ex. Streamlabs OBS för dagsljus, för att sedan sitta på Discord på en annan tid och se att du är överljus på grund av dessa inställningar.

Trots detta är det ändå en följsam kamera, som med sina 30 FPS ända upp till 1080p ändå känns utmärkt. Vilket för oss vidare till dess ljud, som kanske inte är det bästa, men som ändå duger gott som första steg. Det är ett inkapslat ljud som i sig är tydligt och klart, men med ett burkig ton som gör att det upplevs instängt. Självklart kommer streamers i regel köra med en mer påkostad mikrofon, men som startmikrofon, kommer det funka åtminstone. På det stora hela får vi video och ljud som för prislappen av cirka 600 kronor – där kameran bjuder på 77° FOV (vinkelbredd), 8bit färgdjup och möjlighet att välja mellan 50hz och 60hz. Ett bra litet paket helt enkelt!

Tiltbar, vilket är välkommet.

Sluttankar…

När det kommer till mina avslutande tankar, är det ändå överväldigande positiva sådana. Kameran må ha ett digitalt brus, men rent färgmässigt upplevs det naturligt och framförallt följsamt trots ”bara” 30 fps. Att inställningar för kameran görs via tredjepartsprogram är dock ett hinder, dock aldrig för den som bara enkelt och snabbt vill prata med sina vänner över Discord eller liknande program. Dessutom är dess rena färger och urskiljbara foto bra för exempelvis programvara såsom ChromaCam eller Nvidia Broadcast, där du lätt kan utesluta bakgrund i och med dessa väl upplysta upptagning av bilden. Är den perfekt, nej! Men för en nybörjare eller rentav en streamer med redan bra mikrofon, då kommer det funka alldeles lysande.


Specifikation
Färg
Produktfärg: Svart
Linsskydd: Svart
Avbildning
Sensorteknologi: CMOS
Full HD (1920 * 1080) 2MP bildsensor
Videoupplösning: MJPG- 1080p 30 FPS / 720p 30 FPS YUY2- 1080p 5 FPS,720p 10 FPS
Utdataformat: YUY2 / MJPG
Bildfrekvens: Upp till 30 FPS @ 1080p kvalitet
Bildupptagningsupplösning: 1920 * 1080/1280 * 720/960 * 720/864 * 480/800 * 600/640 * 480/320 * 240
Bildupptagningsformat: BMP / JPG
FOV: 77° diagonal
Fokusområde: 50 mm till oändligt. 600 mm / 60 cm för optimalt fokus
Max färgdjup: 8bit
Flimmerkontroll: 50Hz eller 60Hz
Mikrofon
Integrerad dubbel omni-riktad mikrofon

Creative Live! Cam Sync 1080P. Lägsta pris 559 kronor enligt Pricerunner 2020-10-12.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Creative Labs.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar