Innehållsförteckning
När det kommer till kändisskap inom kategorin XLR mikrofoner är det få som är lika vida kända som Shure SM7B. En studiomikrofon som gång på gång tas upp som mikrofonen alla podcastare och vokalister ska ha. Men stämmer detta? Är det mycket snack och lite verkstad, eller finns det sanning här? Vi gör rent våra pipor och ser vad den något kraftiga mikrofonen faktiskt klarar av!
Under den senaste tiden har flera mikrofoner testats (ex. den eminenta Ethos från Earthworks) men det är först med den dynamiska micken SM7B från Shure som vi kommer i kontakt med något som gränsar till populistiskt och erkänt på en helt ny nivå. För med sin mer fasta form och distinkta utseende ger SM7B redan från start ett självsäkert intryck. Denna cardiodmikrofon mår som bäst i hängande form, där den nås likt stopplinan på en gammal buss eller härligt lågt liggande frukt. Inte för att mikrofonen skulle fungera minst lika bra på exempelvis en vertikal mikrofonarm, så som Elgato Wave Arm LP – men snarare för att dess tydliga vikt på dryga 800 gram bara får det att kännas så rätt. Med sin rejäla storlek passar den bra som ’broadcast’-mikrofon (i kontexten för podcasts eller streaming) att det verkligen känns som handen i handsken. Att den dessutom kommer med två olika ’windshields’ (med andra ord skydd runt själva ljudupptagningen – gjort i skum) gör att du automatiskt slipper använda pop-filter för att få bort de mer påträngande p-ljuden. En kombination som i regel inte är en garanti, sett till att få bort denna typ av ljud, men som med Shure SM7B fungerar ypperligt. Att du via dess undersida även kan reglera om du vill få basavrullning (rundar av basdjupet från en röst exempelvis) eller få ett större fokus på ditt mellanregister gör den till en fröjd att använda. Visst det är inga exceptionellt stora förändringar för gemene man, men för de där ute som vill gå en extra mil eller två, innebär detta en ännu större bredd sett till sång och instrumentinspelning.
Sång & instrument
För går vi då in på sång, går det inte annat än att hylla SM7B för dess livfulla och varma ton. Dess jämna ljud visar sig snabbt vara oväntat bra för mer högljudda sångsessioner och dessutom för exempelvis akustisk gitarr. För instrument är det dock viktigt att tänka på att denna dynamiska mikrofon gör sig bäst på närmre avstånd, så placera er nära. Just därför kan det vara värt att tänka över ett eventuellt köp extra noga om man är musiker – även om vokalister utan problem kommer finna mycket nöje och lycka med SM7B.
Podcasting och ’spoken word’
När det istället kommer till det talade ordet – skiner verkligen SM7B. Här hittas en otroligt god balans, en varm basfylld underton och ett brett spektrum av frekvenser något som automatiskt utmärker mikrofonen extra mycket. Att den lyckas isolera din röst, och vara riktad samtidigt som den ger en så sann bild av din röst är milt sagt imponerande. Ja till och med S-ljud som för många mikrofoner blir lite för vassa, blir här rundade och mer naturliga när de sägs. En aspekt som bara i sig är fantastisk. För podcasts eller audiobooks, kommer därför denna mikrofon leverera en fenomenal inspelning. Bara det faktum att den inte heller plockar upp några kringliggande ljud från exempelvis en mikrofonarm eller rentav att man rör runt på den i all hast – gör att jag äntligen förstår varför den används konstant av poddare. Den är så sluten, dynamisk och välriktad att den helt enkelt är svår att slå. Oavsett vad den sätts upp emot… och då har jag provat många mikrofoner hittills. Det är imponerande som tusan!
Köpa eller inte köpa?
Med en konstruktion som absorberar ljud direkt på dess kropp, eller via mikrofonarm – gör att den står ut. Men att den också ger en stilfull elegans i sitt utseende, fantastisk närvaro i röstarbete och ett par inställningsjusteringar, gör att mikrofonen mycket riktigt är en av de bästa vi testat – och särskiljer sig mot konkurrenter. Detta är en mikrofon som funnits länge på marknaden, och som har levt länge och väl. Och det med rätta.
Men den är inte heller perfekt – vilket för oss till ett par punkter. Först har vi dess känslighet som kräver sin man. Ljudkänsligheten ligger nämligen på 59.0 dB vilket gör att merparten av PreAmps kommer lägga SM7B väldigt lågt i sin ljudnivå – vilket i praktiken innebär att du måste dra upp ”svagare” PreAmps mycket innan du ens får signal. Du kommer förvisso utan problem kunna använda mikrofonen men en PreAmp kommer behöva kämpa för att höra dig med andra ord.
Detta innebär att du kan behöva dra upp din ’gain’ (ljudupptagning) till runt 80-90 procent och då med resultatet att du exempelvis får en enorm skillnad i ljud på bara hoppet mellan 84 till 85 %. Allt detta bara för att mikrofonen är så otroligt stark från start att många PreAmps behöver en extra ’push’ för att redan från start öka ingångssignalen. Det är här som vi kommer in på FetAmp, CloudLifter och liknande.
Dessa är så kallade ”upplyftare” – och är egentligen även de små mini-PreAmps men som sätts fast i slutänden på mikrofonens XLR kabel – och sedan från denna ”upplyftare” (även kallad nivåförstärkare) går den vidare in i tidigare nämnda PreAmps. För specifikt Shure SM7B är det mer eller mindre ett måste att man skaffar en sån här typ av förlängning – då insignalen kommer vara tuff att klara för en stor mängd av PreAmps (Tips! Läs på hur just din PreAmp är i kombination med Shure SM7B). Den höjer inte bara din ’gain’ utan bibehåller samtidigt en väldigt låg ”Self Noise” nivå, så trots att du alltså i praktiken har lite kaka på kaka effekt, så kan du njuta av högre insignalsvolymer, utan att för den delen dras med mer statiskt brus (self noise).
För grejen är att om du kör utan, kan du mycket riktigt öka ljudupptagningen till exempelvis 80%, och höras. Men då du dragit upp signalen så mycket finns risken att du även får en betydligt högre ’Self noise’. Detta är alltså den oundvikliga ljudupptagning som alla mikrofoner gör – antingen av exempelvis strömmen direkt till mikrofonen som skapar spänning, eller bara att känsligheten inte är bra nog, och skapar en ljudmatta som blir för tydlig. I SM7B:s fall blir detta egentligen inte riktigt relevant även utan en upplyftare, men då det beror väldigt mycket på vilken PreAmp du har – kan det variera starkt. Vad vi därför rekommenderar starkt är att du skaffar en FetAmp, Cloudlifter (eller valfri annan upplyftare). Dessa är befintliga små mini PreAmps som alltså ökar din ljudupptagning men som samtidigt siktar på att få ner ’Self noise’ (den oundvikliga ljudupptagning som sker i alla mikrofoner). I SM7B:s fall fungerar det alldeles ypperligt, men det innebär då en extra kostnad.
Så har du en fenomenal PreAmp – något som redan är rekommenderad från Shure:s sida, ja då är det bara att köra utan upplyftare. Men om inte, får du dessvärre räkna med en extra kostnad i och med köpet av exempelvis Cloudlifter eller FetAmp (vilket är två exempel på upplyftare). En kostnad som man givetvis gärna varit ute…
För sedan har vi SM7B:s pris i sig. Då mikrofonen i snitt ligger runt 3 800 kronor är inte heller den i sig billig. Inte på samma nivå som Earthworks Icon Pro eller Ethos, men ändå uppe där en bit. Men för en gångs skull kan jag säga att trots det, slår den de redan eminenta konkurrenterna – och ger dig som användare inte bara en sjukt bra ljudbild, men även en väldigt riktad dynamisk mikrofon som utan tvekan kommer göra allt du ber den om. I mitt fall kan jag inte annat än att gå samman med lovordskören och sjunga prisande ord. För även med dess högre pris är det svårt att hitta något bättre på mikrofonmarknaden – särskilt inte inom podcasting/radio eller streaming. Det är en oerhört kvalitativ och hantverksmässig produkt som kommer hålla väldigt länge, och fortsätta prestera år ut och år in… och därför vara värd varje krona. Så med andra ord… det fanns mycket riktigt en sanning i mikrofonens kändisskap. Det är inte tomma ord, den är utomordentlig!
- Polärt mönster: Kardioid
- Frekvensområde: 50 – 20 000 Hz
- Känslighet -59,0 dB (1,12 mV)
- Omkopplare för att rulla av bas
- Mid-boost switch
- Impedans: 150 ohm
- Avskärmning mot elektromagnetiska störningar
- Vridbart fäste
- XLR-kontakt
- Mått: 190 x 64 x 96 mm
- Vikt: 766 g
- Inkluderar strömbrytare och windshield
i samarbete med PriceRunner