Earthworks Audio Ethos

av Fredrik Olsson

Smakar det så kostar det brukar man säga, ett talesätt som verkligen stämmer in på Earthworks nya mikrofon Ethos. Huruvida det är i positiv eller negativ bemärkelse återstår dock att se. Vi kopplar in XLR kabeln i den påkostade mikrofonen och ser hur den ljuder!


Ambitionsnivån är påtaglig med Ethos som med sin tunga metalliska kropp dryper av kvalitet. Den kompakta konstruktionen är härligt industriell och kommer utan några extra finesser eller funktioner, utan är bara en ren och skär ”inspelningsmaskin”. Med ett frekvensomfång mellan 20 Hz – 30 000 Hz kan man lugnt säga att den täcker hela ljudspektrumet, samtidigt som dess supercardioida upptagningsmönster också medför att upptagningen är bred – oavsett ton och höjd. Ja denna riktade och professionella mikrofon klarar upp till 145db SPL (Sound Pressure Level = ljudtrycksnivå), samtidigt som den har en imponerande låg nivå av Self Noise på 16dBS SPL. Denna senare är vad alla mikrofoner plockar upp även när de är tysta – och är ljud som kommer av exempelvis elektriciteten som strömmar igenom de, eller själva rumsnärvaron. I Ethos fall är det en härligt låg sådan, som gör att ’spoken word’ inspelningar alltid är oerhört rena och krispiga.

För kommer vi då till själva ljudbilden går det inte annat än att bländas av dess goda upptagningsförmåga. En varm ton över brädet, där basen är smakfullt låg och mellanregister och diskant står ut med en vackert spröd klang. Det är inte för inte som Earthworks bjuder på några av världens bästa mikrofoner, och det märks väldigt väl med Ethos. Att det dessutom medföljer en ’windshield’ (puffskydd) som inte påverkar dess ljud nämnvärt – är snarare grädden på moset. Denna mikrofon i rostfritt stål är verkligen en fantastisk pjäs.

Sång & instrument

För den musikaliske kommer Ethos fungera ypperligt. Dess redan nämnda sprödhet lämpar sig fantastisk för sång, även om akustisk gitarr minsann plockas upp på ett lika varmt sätt. Som en studiomikrofon tappar den egentligen mest på grund av sin mer riktade natur. Du behöver sitta betydligt närmre för att få fram den där värmen i tonen – men även på en distans av 3-4 dm är ljudbilden minst lika fin. I alla fall för instrument och sång (även om du givetvis bör variera avstånd beroende på tryck).

Podcasting och ’spoken word’

Under inspelning av poddar eller radio överlag briljerar Ethos som mest. Är du väldigt nära framkommer dess ’proximity effect’ och tydliggör varför mikrofonen står ut. Den redan nämnda fina ljudbilden är tydlig och gör att allt från podcasting till voice-overs blir smidigt och upplevs naturlig (i ljudkvalitet). Visst detta är inget som är unikt till Ethos, men just för att den lyckas prestera så bra oavsett om du är på nära håll eller på lite avstånd – parat med en låg ’Self noise’ gör att du alltid får ett enormt rent ljud.

Köpa eller inte köpa?

Vem mikrofonen är riktad mot är professionella poddare eller blivande artister. Något som dessvärre visar sig i priset av mikrofonen som närmar sig 9 000 kronor (?!). Varför den kostar så mycket är på grund av flera skäl. Den hantverksmässiga stålkonstruktionen, enormt låga bakgrundsljudet, dess väldigt riktade utformning och en ljudbild som skiljer sig från många andra är bara några av sakerna. Bara det faktum att det kommer med samma typ av M2-R fot som sin lillebror Icon Pro gör att du verkligen kan justera hur du vill ha mikrofonen riktad rent fysiskt på ett oerhört enkelt sätt.

Men är det då värt slanten i fråga? Nja, det beror på ambitionsnivå ärligt talat. Ethos är definitivt ett bra köp beroende på vem du är och vad du vill göra med mikrofonen. Men ska du börja med poddande eller bara spela in lite musik på kammaren, då är detta lite ’overkill’. Prisbilden separerar helt enkelt många agnar från vetet kan man säga – och med rätta. Detta är en mikrofon för de mest hängivna… och är du en av dessa, då kommer du älska denna. Men för alla andra som är precis i början av sitt poddande eller musicerande, då bör ni avvakta.

Värt att poängtera är att Ethos är svår att finna i Sverige – men att Europeiska butiker som exempelvis Thomann har den tillgänglig. Den är därför svårare att finna, men inte omöjlig.


Specifikation
FREKVENSOMFÅNG 20Hz – 30kHz
UPPTAGNINGSMÖNSTER Supercardioid
Membran STORLEK 14 mm
KÄNSLIGHET 20mV/Pa (-34dBV/Pa)
KRAFTBEHOV 24-48v Phantom Power, 10mA
SIGNAL TILL BULLERFÖRHÅLLANDEN 78dB (A-viktad)
PAK AKUSTISK INGÅNG 145dB SPL
PRODUKTION XLR (stift 2+)
OUTPEDANS 65Ω
MIN UTGÅNGSLAST 600Ω
SJÄLVBULLER 16dB SPL (A-viktad)
INGÅR TILLBEHÖR Vindruta, M2-R
kulfäste, ⅜” gängad adapter
DIMENSIONER L x D 6,9 tum x 2,25 tum
FÄRG Rostfritt stål

Recensionsex tillhandahållet av Earthworks. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Finns tillgänglig på få svenska butiker men kan hittas på Thomann för 8 799 kronor – 2022-01-21

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar