Hem RecensionerTillbehörsrecensioner Creative Live! Cam Sync 1080p V2

Creative Live! Cam Sync 1080p V2

av Fredrik Olsson

I dessa tider där digitala möten i hemmet mer eller mindre blivit standard, kan det vara bra att uppgradera till en webkamera som inte bara förmedlar dig bättre rent visuellt, men även förhöjer ljudets kvalitet. Just med detta i åtanke har Creative därför lanserat en uppföljare på fjolårets Cam Sync 1080p – denna gång med det snitsiga V2 i slutänden. Frågan är om det är lika lite förnyelse som namnförändringen eller om det faktiskt är mycket mer! Dags att göra lite samtal över the interwebz!


Vad som stod ut med fjolårets Cam Sync 1080p var att den var prisvärd och lättanvänd. Men hur är det då med denna uppföljare, och är det värt att köpa denna om du redan har dess föregångare? Till att börja med bör det sägas att Creative mest fokuserat på att förbättra samtal och kommunikation. Programvaran SmartComms Kit promptas det för och vad denna erbjuder är en bättre avkänning för när du pratar, upprensning i ljudbilden och ett mer smart sätt att hantera ditt ljud för att exempelvis konferenssamtal ska bli tydligare. Här fungerar just den nya generationen (V2) väl genom att dra ner på brus, undvika rundgång och framförallt ge dig som användare möjlighet att själv ställa in hur lätt din röst ska plockas upp.

Programvaran är tacksamt enkel att hantera, där fokuset på ljudinställningar egentligen är det prominenta. Ser man till vad som kan ändras för kameran, lyser istället inställningar med sin frånvaro dock. Man kan byta ”flicker control” (d.v.s. hertzantalet, 50 eller 60 Hz) men det är egentligen allt. Inga inställningar av vitbalans, fokus eller färgsättning på något sätt i den dedikerade programvaran. Detta visar sig snabbt vara ett stort minus, då svårigheten i att ändra din bild drar ner betyget rejält. Visst, är det så att man använder tredjepartsprogram, ex. Streamlabs OBS, då kan man märkligt nog påverka webbkamerans inställningar sett till bilden, men annars icke sa Nicke!

Bildmässigt duger den nya V2; dess 1080p bild är relativt ren, även om den har en hel del raster (grynighet) i sig. Från start är den dessutom överexponerad vilket förvisso gör att du alltid får en väldigt tydlig bild, men samtidigt är den utan något riktigt färgdjup och upplevs därför ganska tam. Med det sagt kommer den duga alldeles dugligt i konferenssamtal, då den erbjuder 77° vinkel, samt den tidigare nämnda brusreduceringen.

För att samla upp det hela i en fin avslutning…

För ett pris som i nuläget ligger enbart på runt 500 kronor, där dess kamera vilar på ett inbyggt stativ (som fungerar ypperligt) och tydligt fokuserar på att leverera enkla och bra samtal, då kan jag väl säga att V2 levererar. Men dessa anspråk är högst blygsamma i jämförelse med konkurrenter, och på det stora hela är det inte den utveckling jag hoppats på. Mycket riktigt har det slipats på ljudsidan av det hela – men det räcker inte hela vägen. Är ni ute efter en billig kamera, då kan detta vara något att hålla utkik efter, men i övrigt skulle jag nog lägga ett par hundringar till för att få exempelvis Logitech C925e. Men valet är ert – är ni enbart ute efter något prismässigt överkomligt, då skulle jag definitivt inte klandra er om ni istället köpte denna.


Specifikation
Färg
Produktfärg: Svart
Linsskydd: Svart
Mikrofon
Allinriktad integrerad dubbel digital MEMS mikrofonuppsättning
Gränssnitt
LED-indikatorer: Vit
USB 2,0
Plug and Play UVC (USB Videoenhetsklass) kompatibel
Kabellängd: 1,8 meter (5,9 ft)
USB-A-kontakt
Stativmonteringskapabel: Ja
Avbildning
Sensorteknologi: CMOS
Full HD (1920 * 1080) 2MP bildsensor
Videoupplösnng:
MJPG- 1080P 30 FPS/720P 30 FPS
YUY2- 1080P 5 FPS, 720P 10 FPS
Utdataformat: YUY2/MJPG
Bildfrekvens: kvalitet på upp till 30 FPS @ 1080p
Bildupptagningsupplösning: 1920*1080 /1280*720
Bildupptagningsformat: BMP/JPG
FOV: 77° diagonal
Fokusområde: 500 mm/50 cm till oändligt. 600 mm/60 cm för optimalt fokus
Flimmerkontroll: 50 Hz eller 60 Hz
Driftstemperatur
-10—40°C
Dimensioner (L x B x H)
83 x 58 x 60 mm
Vikt
100g

Recensionsex tillhandahållet av Creative. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Produkten har ännu ej kommit till Sverige fullt ut – men finns att köpa via Creative.com:s hemsida.

Uppdatering!

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar