Fifine Ampligame Gaming Microphone

Nytt märke och ny mikrofon att testa på.

av Danny Larsen

Fifine är för oss ett helt nytt märke som inriktar sig till streamers, poddare eller för dig som vill ha en mikrofon som inte kostar skjortan. Hur den står sig mot andra mikrofoner vi testat märker vi alldeles strax i denna lilla recension – som till storlek påminner till viss del även om mikrofonens nätta uppenbarelse!


Fifine Ampligame Gaming Microphone är en USB-bordsmikrofon som kommer med en stadig fot som den står bra på bordet med. Den påminner väldigt mycket om en annan mikrofon som jag redan har gjort en recension på sen tidigare, men mer om det senare.

Medföljande i paketet är den lilla cylinderformade mikrofonen som redan från start sitter upphängt i en shockmount, vi har även ett medföljande popfilter, USB-kabel och dess fot.

Mikrofonen är en plug-and-play, d.v.s. du kan bara plugga in den i din dator eller Playstation och sen kan du prata på. Det är väldigt smidigt med en mikrofon som denna, dock kommer det med  kruxet av att sakna programvara, vilket innebär att du ej kan ändra EQ eller andra inställningar för att hitta en bättre ljudbild än den som mikrofonen kommer med

Mikrofonens utseende är som sagt cylinderformad, där den övre biten av mikrofonen har ett rutnät över sig, vari den glöder av varierande färger; roterarandes under tiden den är igång. Övriga delar av mikrofonen och foten är i helt svart färg. Det är en lagom diskret design som ändå har en skön uppsyn med dess färgschema som ändrar sig hela tiden. Det är en mikrofon som inte kommer sticka ut allt för mycket på ditt skrivbord.

Vad som medföljer i paketet.

Foten har en bra tyngd i sig vilket gör att du ej behöver oroa dig allt för mycket med att den ska trilla omkull, detta också tack vare själva mikrofonens lätta vikt. Mikrofonen sitter fäst på foten där du lätt kan vinkla den fram och bak beroende på hur du vill ha den. USB kabeln kopplar du in på baksidan av mikrofonen och då är den ej i vägen och kan lätt dras så att den inte syns allt för mycket.

Shockmounten som mikrofonen är upphängd i är till för att minska ner att den tar upp vibrationer som kan komma från dess fot. Då det är en bordsmikrofon kan alla vibrationer från att du skriver på tangentbord, ställer något på bordet plockas upp, den tar bort en del vibrationer men tyvärr inte så bra som vi skulle kunna hoppas.

Det medföljande popfiltret går lätt att fästa på framsidan av mikrofonens shockmount och är där för att filtrera bort ovälkomna explosiva konsonantljud (t.ex. P- eller B-ljud) som kan uppstå. Det är trevligt att det medföljer från start i paketet. Problemet med denna typ av ljud är att om du sitter för nära mikrofonen och talar med mycket explosiva ljud kommer det att märkas av mycket tydligare, inte så att det kommer bli obehagligt att sitta och lyssna på men mer märkbart. Eftersom jag har haft mikrofonen ståendes på bordet med mikrofonen bakåtlutat kommer min röst höras väl och de explosiva ljuden plockas inte lika märkbart upp som om vi talade direkt in i mikrofonen.

Kabellängden är väldigt god och då mikrofonen har stöd för Playstation 4 och 5 så räcker den gott och väl till för att kunna nå ända fram och användas även i ett sådant sammanhang.

Toppen av mikrofonen är rörelsekänslig; när du rör vid den stänger du av eller på ljudet från mikrofonen. Det är alltså väldigt lätt om du behöver stänga av ljudet; för att göra det behöver du bara peta till på toppen och mikrofonens slutar lysa upp. När du trycker igen för att kunna höras slås ljuset igång igen och vips nu hörs du igen. Något som jag dock kunde höra på mina testinspelningar var att det ibland kunde höras klickande ljud när jag stängde av eller slog på mikrofonen. Det är inget som kom att störa på det stora hela om du exempelvis bara satt i samtal med kompisar eller spelade ihop, men ändå värt att nämna.

På dess undersida har vi ett reglage som reglerar ljudupptagningens volym, genom att vrida den till höger eller vänster höjer eller sänker hur bra de som du pratar med hör dig. Det kan vara lite pillande med att hitta den rätta volymen, men har du en kompis som kan säga hur väl du hörs eller göra en testinspelning kan det snabbt hitta rätt volym för dig. Här hade det varit perfekt om det hade funnits möjlighet för medlyssning och kunnat höra om din egna volym låg bra till, men tyvärr finns det inte någon medlyssningsmöjlighet på denna mikrofon.

Som jag skrev i början påminde denna mikrofon mig om en tidigare recension jag har gjort och denna mikrofon är en mindre och mer simplistisk version av HyperX QuadCast. Den har samma utseende med cylinderformen, färgen bakom rutnätet och den rörelsekänsliga toppen och volymreglaget på botten.

Det finns dock några stora skillnader, dessa är att denna mikrofon har bara Kardioid (ljudupptagning framifrån) ljudläge, medan QuadCast hade fyra ljudlägen. Den är mindre och lättare, och det är svårare att se vilken volym du har medan QuadCast uppvisade detta bättre genom markeringar.

inbyggd Shockmount.

Men den största skillnaden är ljudbilden överlag. I jämförelse med QuadCast är denna ett steg ner i prestanda – men vi är här för att först och främst se den för sig själv och inte jämföra mot en mikrofon som kostar tre gånger mer. Om vi ser till själva ljudbilden är den väldigt klar och ren, men det finns ett par saker att ta upp om det*. Du får en ljudbild som gör att du hörs tydligt och väl, även om jag tycker den saknar lite omfång och tappar lite av de mörkare tonerna i ljudet. Med det sagt är det svårt att inte gilla vad jag hörde i mina testinspelningar då det lät som sagt rent och hade inga skumma artefakter i ljudet, vilket är ett plus i kanten.

*För att få den optimala ljudbilden gäller det att hitta rätt avstånd till mikrofonen då den väldigt lätt tappar din röst om du sitter för långt ifrån och att den då istället plockar upp mycket av rumskänslan och omgivningen. Sitter du med den rakt framför dig blir det en bättre upptagning.

Men det vore inte så enkelt med att bara hitta rätt avstånd, du måste också rikta dig rätt mot den också. Då den står på en fot hade jag den lätt bakåtlutad i sitt fäste för att den skulle plocka upp min röst bättre, men den är relativt låg och jag skulle rekommendera att du införskaffar en mikrofonarm där du kan fästa den istället för på dess fot. Med en mikrofonarm får du dels upp den i höjd med din mun och du kan därefter vinkla armen tills du får det optimala avståndet till mikrofonen.

Om du har den kvar på bara foten kommer vi till nästa problem med den; foten även med dess shockmount plockar upp väldigt mycket av de vibrationer som kommer från bordet när jag skriver på mitt tangentbord samt att den plockar upp det knaprande tangentljudet också väldigt väl. Det ska vara en riktad mikrofon, men då gäller det att den är riktad mot ljudet du vill den ska plocka upp; din mun. Men med det sagt tar den ändå upp lätt andra ljud och jag skulle då säga att den är mer riktad till dig som bara kommer sitta och prata vänner över Discord.

Men som jag skrev tidigare så är ljudet när du hittat rätt sweetspot väldigt bra, men om du skriver, flyttar runt på dig medan du pratar spelar det ingen roll hur väl ljudet låter då den är lite känslig på den biten.

Även om popfiltret tar bort mycket p-ljud kan den bara ta bort så mycket och om du sitter för nära spelar det ingen roll om den har det eller ej.

Nu har det varit mycket negativt om mikrofonen, men jag kan säga att jag ändå skulle säga att ni ska kolla in den då den har saker som jag gillar; bra ljudbild under rätt förhållande, den är estetiskt tilltalande, volym och avstängning sitter bra till på den. Samt att den kommer för ett pris strax över 500 kronor, vilket jag tycker är ett väldigt bra pris för vad du får. Vill du däremot ha HyperX QuadCast får du lägga ut nästan två-tre gånger den summan.

Om du däremot vill ha den för streaming eller poddande ska du nog kolla på en annan mikrofon då det skulle vara jobbigt att försöka sitta still om du t.ex. streamar och märka av att den plockar upp mycket av omgivningen. Om det så är klickande på tangentbordet eller om du så bara sitter helt still – eller åtminstone försöker sig till det – om du ämnar att spela in en podcast. Jag vet att jag sitter och flyttar på mig när vi spelar in podcasts, och därför skulle det höras tämligen tydligt med den här mikrofonen – något som definitivt inte är önskvärt för mer ambitiösa poddare där ute.

Fifine Ampligame Gaming Microphone är en USB-mikrofon som har många saker jag uppskattar och samtidigt finns det element som den inte gör lika bra; ljudbilden får du arbeta på för att hitta rätt läge som du har den på för att låta bra. Den tar lätt upp vibrationer om den står i foten, men med en arm kan du lätt få bort den biten. Den hittas till ett bra pris och om bara vill ha en mikrofon för att sitta och prata med sina kompisar över nätet så tycker jag att du ska kolla upp den.


Specifikation

ANSLUTNING

Anslutning USB
Kompatibilitet MAC, PC, PS4, PS5

EGENSKAPER

Färg Svart

FUNKTIONER

Mute-knapp Ja

GARANTI

Garanti 2 års garanti

MIKROFON

Typ Kondensator
Frekvensomfång 60-18000 Hz
Känslighet -40±3dB dB
Samplingshastighet 44.1kHz-192kHz
Polärt mönster Kardioid

Recensionsex tillhandahållet av Fifine. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Lägsta pris enligt Maxgaming 549 kronor 2023-04-17.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar