Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Corsair Sabre Pro Champion Series

Corsair Sabre Pro Champion Series

av Fredrik Olsson

Ibland är det de mer strömlinjeformade och enkla spelmössen som kommer längst. Frågan är då om Corsairs Sabre Pro Champion Series når vida eller inte. Dess simpla design vittnar om återhållsamhet, men stämmer det?


En helsvart spelmus, utan RGB, med en siluett av en logotyp under handflatan är vad vi konstaterar mottagits här på Nördliv. Det är en lättviktare (69 g) med en stor kropp, vars sex knappar instinktivt känns välplacerade och taktila i sin ’touch’. För mig med större händer går det inte annat än att njuta av dess tilltagna proportioner, och framförallt den kvicka responsen. Utrustad med en PixArt PWM3392 sensor på totalt 18 000 DPI går det lätt att se att den till synes ”skygga” musen är lite av ett muskedunder under ytan. Framförallt är Sabre Pro riktad mot en FPS och MOBA publik, och det märks verkligen av – särskilt när man känner av de 8 000Hz i uppdateringsfrekvens som finns. Corsair må ha dragit ner på ’bling-bling’, om man ser till dess utseende, men oj vad de ökat på under skalet! Detta tillsammans med pålitliga Omron-brytare gör att man utan tvekan snabbt finner sig girig att spela bara lite till i exempelvis Wolfenstein II: The New Colossus eller Control.

Den precisa och rappa responsen i musens hantering märks av i såväl snabba moment som långsamma — Sabre Pro klarar biffen. Mycket har nog även att göra med de så kallade Quickstrike-knapparna, vilket egentligen bara innebär att avståndet mellan att registrera ett klick på någon av huvudknapparna (vänster/höger) sker extremt snabbt. Att spelmusen sedan även har ett väldigt taktilt skrollhjul som i steg flyger fram gör att upplevelsen förhöjs ytterligare. Tack och lov är den knapp som finns att trycka under skrollhjulet även den väldigt tydlig och behöver lite mer kraft för att få ner, vilket försäkrar oss om att vi inte trycker av misstag när man skrollar snabbt.

Nu har Sabre Pro även släppts som RGB-modell, vilket är just varför denna modell står ut lite. Dess pris ökar inte då denna modell är strippad på dessa typer av lyxfasoner. Trots en väldigt gemytlig hastighet, bra handhållning oavsett helhandsgrepp eller klogrepp och en rapp sensor kostar denna mus bara strax över 400 kronor! Den lätta vikten adderar till upplevelsen för de spelare som mestadels spelar förstapersonsspel eller snabba MOBAs och RTS (även om den senare föredras ha fler programmerbara knappar), men det är också det som kan vara dess nackdel.

Sett till inställningsmöjligheter anpassas DPI-nivåer på undersidan av musen och är därmed tillgänglig att ändras oavsett vilken dator du kopplar in den i. De olika nivåerna representeras av olika färger, vilket gör att du lättare urskiljer vilken nivå du vill ha.

Med ett begränsat antal knappar kan det kännas som att man har mer begränsning sett till användningsområde, men tack och lov kan du ställa in efter eget behag i Corsairs programvara iCUE. Här kan du skapa makros, mappa om knappar och ändra de DPI-nivåer som nås via undersidan av musen. Programvaran var dock lite missvisande kan jag känna, då den gav intrycket av att bara kunna ändra RGB-belysning, och då denna mus saknar sådan, togs den därför inte ner. Men sedan när det undersöktes under testperioden, visade det sig att musen mycket riktigt hade stöd för programvara och kunde påverkas en hel del… Lite bättre information från Corsair hade varit bra och gärna fortsatt framåt mot eventuella nya köpare.

Något värt att ta upp är att uppdateringsfrekvensen på 8 000 Hz kräver sin dator! För att kunna utnyttja denna ”polling rate” är minimum i7 av nionde generationens Intel eller AMD Ryzen 7 andra generationen av processorer. Med andra ord är det inte för alla, då resurser dras betydligt mer av musen — även om det på ovan system knappt märks av. Det är dock en potentiell stoppkloss, skulle det vara de höga uppdateringsfrekvenserna som ni är ute efter.

Att den annars är relativt anonym i sitt utseende lär inte imponera på de mer estetiskt lagda spelarna där ute, även om det lena, svarta utseende definitivt är en smaksak och är något bra i mina ögon. Det största hindret är de redan nämnda få knapparna då det verkligen nischar in Sabre Pro till att antingen användas primärt för FPS, MOBA:s och allmän användning i Windows. För de som börjat vänja sig vid trådlöst är detta givetvis ett steg tillbaka.

Slutgiltiga ord…

Sabre Pro är i slutänden en otroligt väl sammansatt spelmus som trots ett mer nischat ändamål (FPS/MOBA) givetvis går minst lika bra att använda till generellt arbete i Windows eller många andra spel. Den låga prislappen parat med en genuint bra konstruktion och rapphet gör detta till en av de bästa spelmöss jag testat. Kul att se att Corsairs mindre möss redan här har hög standard. Vi får se hur andra möss från tillverkaren ter sig. Men utifrån detta, ser det riktigt lovande ut…


Specifikation
Garanti: 2 år, 
Programmerbara knappar: 6
DPI: 18,000 DPI
Sensor: PMW3392
Sensor Typ: Optical med On Board Memory
Brytare: Omron som klarar 50 Miljoner L/R klick
Anslutning: Trådad
Kabel: 2.1 m ”Drag-Reducing Paracord”
CUE Software: Supporterad i iCUE
 
Uppdateringsfrekvens: Selectable 8000Hz/4000Hz/2000Hz/1000Hz/500Hz/250Hz/125Hz

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar