ASUS ROG Delta

av Fredrik Olsson

När det kommer till ASUS så har deras historik med headset varit väldigt upp och ner – så det var med reservation som jag satte mig för att hårdtesta ROG Delta. Ett headset för strax över 2000 kr, med inbyggt DAC och USB-C kontakt….ja, frågorna var många och skepsisen var hög. Men nog kan man säga att ASUS överraskade…


Med RGB belysning, möjlighet att välja öronkuddar (tyg eller faux läder), samt USB-C kontakt så känns det verkligen som att headsetet ligger rätt i tiden. Valet är ditt kan man lugnt säga, och med en DAC (Digital-to-analog converter) så får du en bra förstärkare i lurarna som efter ett gäng timmar verkligen kan sägas att det gör sitt jobb fenomenalt. Att lurarna dessutom är snyggt restriktiva i sin design, men med en galen RGB belysning (om man väljer att ha igång) – hjälper så klart till…

Den digitala-till-analoga omvandlaren processar ljudbilden väldigt bra, oavsett källa, till och med på mobilen (om du har USB-C) och Nintendo Switch, vilket säger endel. Ljudbilden i sig är varm och har en bra bredd. Om det är något som däremot är tydligt är att i det högre registret så blir det tydligt att konverteraren har lite svårt att få dessa ljud återskapade perfekt. Det är helt enkelt som att några av de högre frekvenserna helt enkelt känns lite digitaliserade; med en märklig tunn klang.

Men sett till sin helhet, så går det inte att förneka att det är ett himla bra ljud i lurarna, med en skön bas och bra mellanregister, och med det fenomenala stödet för mobila enheter och en inbyggd DAC, så är det mycket man får för pengarna.

Men att sitta i många timmar och spela eller bara lyssna musik kräver komfort och det är här vi kommer in på gamingheadsetets andra starka ben. Inte nog med att du som sagt kan välja vilka öronkuddar du vill ha (det medföljer två i paketet), du har stora nästan triangulära öronkåpor som verkligen innefattar alla storlekar av öron, och framförallt är behagliga, oavsett om du sitter i två eller tio timmar.

Sedan kommer vi till mikrofonen, som denna gång verkligen tog mig på sängen. Den avtagbara mikrofonen inte bara gav ett klart ljud, det hade en skön fyllighet som jag inte märkt på andra headset under lång tid. Mikrofonen har väldigt skarp upptagning, som kan vara på gott och ont, men trots det så tar den inte upp något från headsetet, och är alltså helt utan ljudläckage. I mitt tycke är nog detta en av de bästa boom-mikrofonerna idag, och något som andra tillverkare bör snegla åt.

När det kommer till spelandet, så funkar headsetet ypperligt, och presterar väldigt bra särskilt i FPS-spel, där man behöver hålla koll på olika källor. Att headsetet har stöd via USB för både PC och PS4 är inte något som är lika vanligt idag, så det är extra kul att se att ROG Deltas DAC kommer till användning på dessa plattformar.

Fläckar på solen?

Allt är självklart inte perfekt, och inte heller ROG Delta. Utöver detaljen kring de mer digitaliserade högre frekvenserna (som är försumbara), så är det avsaknaden av en ordentlig programvara och mikrofonens extra känslighet det enda som går att peka på. Du kan använda ASUS Aura programvara, men den avser RGB belysningen enbart, och det är tråkigt då mer ingående anpassningsbarhet sett till ljudbilden hade varit bra. Vad gäller mikrofonen, så är dess goda upptagningsförmåga ingen större nackdel, men mest något att nämna då kanske inte alla vill höra allt du gör.

Slutligen kommer vi till elefanten i rummet som är priset. Med en prisbild som ligger strax över 2100 kronor, så är det verkligen inget att fnysa åt. Som konsument så bör man kunna ha de absolut högsta kraven, och trots några små missar, så måste jag ändå säga att ASUS ROG Delta är värt sitt pris. Särskilt med tanke på USB-C och den digitala-till-analoga omvandlaren som båda ger headsetet en kvalitet som är få förunnat på gamingheadset marknaden.


Specifikation

Anslutningskontakt: USB, USB-C, Plattformsstöd: PC, MAC, Mobil, PlayStation® 4, Nintendo Switch, 
Högtalarstorlek : 50 mm, Högtalarmaterial : Neodymium-magnet.

Mikrofon: Flerriktad, Impedans 32 Ohm, Frequency Response (headphones): Hörlur: 20 ~ 40000 Hz, Microphone boom:
Uni-directional, Frekvensomfång: Microphone boom: Hörlur: 100 ~ 10000 Hz, Känslighet Microphone boom:
Hörlurskänslighet : -40 dB

Kabel: USB-C cable: 1.5 M; USB 2.0 cable: 1 M
Vikt: 387 g

ASUS ROG Delta. Lägsta pris 2149 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-12-06. 

Recensionsex tillhandahållet av ASUS.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar