Razer kan verka malliga när de introducerar ytterligare ett nytt tangentbord i sin Blackwidow-serie, men de har råd att vara lite styva i korken. Varför, ja det är ju bra grejer det här!
Med sitt numera välkända utseende – ett tungt svart, aningen sluttande mekaniskt tangentbord, där all-världens färger ses lysa från tangenterna så går det inte att förneka att konceptet i Blackwidow serien än en gång förfinats. Denna gång så är det med dedikerade mediaknappar (som för övrigt går att mappa om i programvaran), som främst får Elite att stå ut. I alla fall om man ser till det ytliga.
Ser man till Razers brytare så är det ett tåligt gäng sådana som gömmer sig därinunder. Oavsett vilken av de tre olika brytartyper man väljer mellan (Blackwidow Elite erbjuder tre olika brytare – Gröna/Taktila och klickiga, Orange/Taktila och tysta och Gula/Linjära och tysta) så tål de i runda slängar 80 miljoner nertryckningar under sin livstid. Med andra ord, de är gjorda att hålla. I vårt recensionsexemplar, som får agera exempel, så var det en riktigt angenäm upplevelse. I vårt fall, så blev det ”Razer Green”, vilket var tydligt klickigt, och med en väldigt tajt känsla i tryckkraft över brädet. Med andra ord, det kräver 50 G nerslagskraft, vilket gör att de är distinkta. Detta tillsammans med den högljudda men tillfredsställande skrivmaskinskänslan, gör att de är svåra att inte tycka om.
Tack och lov kan jag även säga att de övriga två brytartyperna har skönt motstånd; även om de skiljer sig markant då de är tysta. Det tuffa som konsument, lär vara att veta vilken som passar en bäst. Å andra sidan har man som PC-spelare med störst sannolikhet stor kännedom på vilken typ av tangentbord man vill ha redan, så förhoppningsvis så hjälper valfriheten i brytare till att man kan välja ett tangentbord i denna modell utan risk för att ångra sig.
Om vi sedan ser till de redan nämnda mediaknapparna – så är de ett bra tillägg till en redan välgjort tangentbord. Tre stycken knappar för att pausa, spela och hoppa spår, samt ett hjul med steg, som känns gediget och tydligt när man höjer och sänker volym. Designen i dessa må dessutom skilja sig från resten av tangentbordet, men jag fann de ändå njutbara i sin kontrast.
Att tangentbordet även är utrustat med USB-port och 3.5 mm ljudutgång, och programvaran Synapse som möjliggör molnsparning av dina profiler, makro-skapande och inställningar gör att helheten säkerligen blir imponerande. Sedan att det även medföljer ett skönt handledsstöd adderar bara till den väl genomförda helhetsbilden.
Men finns det då inga mindre bra sidor av tangentbordet. Det tråkiga svaret är väl att prisbilden på (billigast just nu) 1850 kr gör att man lär behöva tänka en extra gång innan ett köp; det är ändå en saftig summa. Särskilt med tanke på att Razers brytare; även om de är välgjorda, inte är av de mer kända märkena som exempelvis Cherry MX. Något som faktiskt i vissa fall kan innebära att du kan få ett Cherry MX tangentbord för en mindre summa, men minst lika hållbar och distinktiv i nerslagen som detta. Men då kan man tappa helheten – då man ändå får RGB belysning, USB-port och välgjorda och dedikerade mediaknappar. I skrivande stund har inte alla brytartyper funnit sin väg ut på svenska marknaden – men de gröna och gula finns i nuläget tillgängliga.
80 million keystroke lifespan, Razer Chroma™ customizable backlighting with 16.8 million color options, Ergonomiskt handledsstödt, Multi-function Digital Dial, Dedicated Media Controls, USB 2.0 and audio pass through, Hybrid On-Board Memory and Cloud Storage – up to 5 profiles, Razer Synapse 3 enabled, Cable routing, 10 key roll-over anti-ghosting, Fully programmable keys with on-the-fly macro recording, Gaming mode option, 1000 Hz Ultrapolling, Military grade metal top construction, Instant Trigger Technology
Razer Blackwidow Elite. Lägsta pris cirka 1850 kronor enligt Prisjakt.nu. 2018-09-20.
Recensionsex tillhandahållet av Razer.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.