Razer Naga Pro

av Fredrik Olsson

Nyligen testades en vänsterhänt version av denna modell, men nu är det dags att bita tag i en av de mer ambitiösa datormössen idag; Razer Naga Pro. En trådlös, samt modulär gamingmus för dig som vill anpassa din spelupplevelse – inte bara sett till makros och funktioner, utan även rena fysiska knappar. Ja, det är dags att fingra på datormusen, och se hur den presterar i spel! Dags att ”headshota” galningar i Doom Eternal!


Formmässigt så är detta välbekant – särskilt då detta är en högerhänt version av den tidigare recensionen som kom ut på sajten. Men denna gång så är funktionalitet och anpassningsbarhet ledorden, och det märks direkt. Musens vänstersida kan nämligen smidigt (med hjälp av magneter) bytas ut, för att antingen få tolv, sex eller två sidoknappar! Skrollhjulet kan tiltas åt sidor, och DPI kan nå hela 20000! Ja, Razer håller verkligen inte igen, vilket även märks i batteritiden, som kan komma upp till 150 timmar på en laddning. Ja, uthållighet och mervärde för ”gamers” verkar vara ledorden, men frågan är ändå… Är den skön att spela med?

Det är här vi dessvärre kommer i kontakt med musens största problem; vänster och höger musknapp. Av någon anledning så finns det ett nästan svampigt nerslag i brytarna, och förutsatt att vi inte fick ett måndagsexemplar, så måste jag säga att det färgade hela upplevelsen. Vad jag menar med detta svampiga nerslaget är enbart att vid exempelvis nertryckning av vänster musknapp, så kändes det som att den slår emot något, och att den nästan precis fastnar – om än under en millisekund. Vad detta resulterar i är att jag aldrig känner kontroll över knappen, och att jag hela tiden blir irriterad av att den inte får den där sköna känslan jag eftersöker i en gamingmus. Särskilt en gamingmus som denna, som ändå kostar runt 1700-1800 kronor?! I övrigt så kan man inte klaga, vilket egentligen gör det hela värre. De utbytbara sidorna är klockrena, sidoknapparna ha en skön taktil känsla i sina nertryckningar och skrollhjulet känns att ha härligt motstånd utan att bli för hårt.

Här hittar man USB dongeln…

Musen kommer även med möjligheten att spara profiler direkt på musens interna minne och Razer Synapse (programvara) ger dig väldigt goda möjligheter att mappa om knappar efter eget behag. Men sedan kommer vi till musens form, som i detta fall är en mer kort sådan, och samtidigt bullig och hög. Dess formade utseende med plats på sidan för ditt ringfinger får det att kännas tafatt, som att man aldrig riktigt får en bekväm ställning – och musens korta men höga form gör att jag har svårt att få helhandsgrepp, såväl som klogrepp på ett tillfredsställande sätt.

Allt detta kontrasterar med Razer riktigt framtidssäkra batteritid, och goda tankar kring anslutningsförmåga. Ja, musen kan nämligen anslutas antingen via dess USB dongel (som gömmer sig under sidopanelen), eller bluetooth. Så vill du lätt byta mellan din bärbara dator som har blåtand, den stationära datorn (som har dongeln)– ja då går det alldeles utmärkt.

Rent estetiskt så lyser den verkligen också i mitt tycke; med en ren och fin design, där dess matta svarta färg smälter in bra i alla miljöer – särskilt när dess skrollhjul och Razer logga smakfullt lyses upp i valfri RGB palett. Sidorna är utrustade med gummibeläggning, för att få det rätta greppet, och sensorn i sig är alldeles utmärkt; med sin väldigt precisa kontroll och framförallt goda valfrihet sett till DPI val. Ja, nog har Razer Naga Pro många goda fördelar, men när den fallerar på dess primära musknappar (vänster- och höger) ja då tappar den snabbt luft, och får en ännu större störtdykning när priset är så högt. Kvalitet och hållbarhet måste vara väldigt hög när det kommer till denna prisklass, och om de mest grundläggande musknapparna fallerar, jag då tappar jag ärligt talat min respekt för musen i sig.


Specifikation
Rörelseläsare: Optisk, (Razer Focus+)
Upplösning: 20 000 dpi
Antal knappar: 19 st
Scrollhjul: Ja
Programmerbar: Ja

Anslutning

Anslutning: USB 2,4 GHz & Bluetooth
Trådlös: Ja
Batteritid: (Ungefärlig)150 h

Övrigt

Färg: Svart
Bakgrundsbelyst: Ja
Ambidextriös: Nej
Justerbar vikt: Nej
Medföljande tillbehör: 3st sidopaneler
Vikt: 117 g
Razer Naga Pro. Lägsta pris 1790 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-09-29.

Recensionsex tillhandahållet av Razer.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar