Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Razer Naga Left-Handed Edition

Razer Naga Left-Handed Edition

av Maxx Löfström

Idén är enkel, men effektiv. Ta en av de största modellerna för MOBA/MMO mössen på marknaden, och anpassa den för vänsterhänta! Där har ni hela grejen med Razer Naga Left-Handen Edition (vilket är övertydligt med det där namnet förvisso). Frågan är bara, är den bra i sig självt?


När vi i Augusti släppte nyheten om den vänsterhänta musen, var vi redan då intresserade av att se vad den gick för. Vår erfarenhet hittills är en föregångare vid namn Razer Naga Trinity, som verkligen var anpassningsbar och rapp som få möss på marknaden. Men två år är en lång tid, och konkurrenter inom tillbehörssegmentet ligger inte still. Vad har då denna Naga för attribut, utöver att den är för vänsterhänta?

Denna Naga kommer med tolv programmerbara knappar, samt en tydligt distinkt känsla i vänster- och höger musknapp. Jag finner knapparna lite för luftiga och jag gärna sett att de registrerat klick aningen snabbare. Utöver det har vi mängder med fakta – den kan nå det ohemult höga DPI antalet av 20.000, du kan skapa fler potentiella knappar genom Razer HyperShift som gör en sekundär profil, och på så sätt mer eller mindre kan dubblera antalet inputs, d.v.s. knappar (om än virtuella). Musen har en optisk sensor, som i sig känns väldigt responsiv, men framförallt precis. Något som dessutom späs på ännu mer i och med möjligheten att manuellt kalibrera musen utifrån vilket underlag den är på. Visst funkar det överlag bra på de flesta underlag, men du får ändå en tydlig udd av att faktiskt göra detta.

Sensorn har dessutom en fiffig funktion, assymetric cut off, vilket innebär att du själv väljer när sensorn ska känna av underlaget de gånger du lyfter pp musen. I de flesta fall sker en oundviklig markördrift när du fysiskt lyfter musen och lägger ner den, men i detta fall har Razer minimerat rörelsen; i alla fall utifrån den längd du valt att den ska känna det ifrån. Lyfter du upp musen en halvmeter från bordet kan det ske oavsett, men under heta matcher, där du lyfter nån millimeter hit och dit, kan det vara avgörande. Bra tänkt!

My precious!

Utseendemässigt ger den en sober ’look’, med sin RGB belysning, rundade former och väl tilltagna storlek. Lägg även till att den har en väldigt lätt kabel i tyg, som inte korvar sig – och du får en makalöst snygg mus. Det väl tilltagna skrollhjulet har en skön gummibeklädnad, och har framförallt precis lagom motstånd, för att det ska kännas taktilt, men samtidigt lättsamt att skrolla fram och tillbaka. Sen att den även har möjligheten att tilta skrollhjulet, hjälper till med helheten också.

Vad gäller programvara är det Razer Synapse som gäller, och även här är det välutrustat, intrikat och anpassningsbart så det förslår. Ommappning av knappar, DPI justering, onboardminne med 5 profiler (som även kan nås direkt via en knapp på musens undersida) är några av de saker du kan vara flexibel med.

Perfekt mus?

Som den gamingmus det är, är den i sin helhet bra. Den är bara för vänsterhänta (vänta så kommer ni läsa om andra liknande möss snart red.anm.), den är uppenbarligen inte till för alla. För dessa användare kommer den dock ligga väl i handen. Visst MMO/MOBA möjligheterna i tolv sidoknappar som finns gör musen ännu mer nischad, men det gläder mig egentligen bara – då det innebär fler möss för olika människor. Alternativ är bra!

Vad som däremot kunde varit bättre är, ja, inget egentligen?! För den här målgruppen, är det svårt att hitta en bättre mus, särskilt då den (för sitt segment) faktiskt har ett överkomligt pris på $109,99 (vad det blir i Sverige vet vi ej ännu), bra komfort på grund av sin rundade stora design, sköna motstånd i skrollhjul och alla dess mängder med anpassningsmöjligheter. Visst hade jag gärna fått ett lägre avstånd till registrering av klick på vänster- och höger musknapp, men det är en smaksak och kommer definitivt vara något få tänker på. Detta är verkligen en mus för rätt hand…i detta fall vänsterhanden!


Specifikation

• Sann 20.000 DPI Focus + optisk sensor
• Upp till 650 tum per sekund (IPS) / 50 G acceleration / branschens bästa upplösningsnoggrannhet på 99,6%
• Avancerad anpassning av lyft / avstånd
• Upp till tjugo oberoende programmerbara Hyperesponse-knappar
• Förbättrad vänsterhänt ergonomisk design med extremt hållbart gummisidogrepp
• Razer ™ mekaniska brytare (knappar) med 50 miljoner klick
• Stora 100% PTFE musfötter (0,6 mm tjocka)
• Spelanpassat skrollhjul
• On-The-Fly anpassningsnivåer av DPI (standardsteg: 400/800/1600/3200/6400)
• Hybrid Cloud-lagring och ombordminne (4 + 1 profiler)
• Razer Chroma ™ RGB-belysning med riktiga 16,8 miljoner anpassningsbara färgalternativ
• Razer Synapse 3 aktiverad
• 2,1 m Speedflex-kabel
• Ungefärlig storlek: 119 mm (längd) x 73 mm (greppbredd) x 43 mm (höjd)
• Ungefärlig vikt: 109 g (exklusive kabel)
• Kompatibel med Xbox One för grundläggande input

Razer Naga Left-Handed Edition. Listpris €109.99 enligt Razer. 2020-09-18.

Recensionsex tillhandahållet av Razer.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar