Astro A20 Wireless

av Fredrik Olsson

Trådlöshet och bra pris är något som inte riktigt hört samman – särskilt när det kommer till de större märkena. Men här kommer Astro med sin A20 och vill bevisa att du kan få kvalitet och trådlöshet oavsett om du sitter vid dator eller konsol. Nåja, vi får väl se hur mycket av detta som stämmer. På med hörlurarna, starta upp spelen och se om man njuter eller skyggar undan…

Känsla, Design & Ergonomi

Astro har gjort sig kända för sin estetik, goda klass och komfort. Men hur blir det om man sänker nivån från Astro A50 (cirka 3200kr) till Astro A20 (på cirka 1500 kronor). Ja det första är att själva designen går i plast. En detalj kan man tycka, men det ger en hel del nackdelar; till att börja med upplevs hela konstruktionen svajig vad gäller sin hållbarhet vid första anblick, men under test, så visar det att det håller riktigt bra, trots sin plastiga uppsyn. Med mer fyrkantiga former, över hela headsetet, så bör det sägas att exteriören inte komma falla alla i smaken. Tack och lov finns det variationer i färguppsättning;  Svart-grön (Xbox version), Svart-blå (Playstation version), och två Call of Duty upplagor; en i grå-svart (Xbox version), en i svart-grå-blå (Playstation version). Med dessa olika valmöjligheter så ökar chansen för att du ska hitta en design som passar just dig. Värt att säga är att det går att få alla versioner att funka på alla konsoler (och PC så klart).

Under användning, så är dess plastuppbyggnad en bra sak, då det skapar väldigt lätta headset. Öronkuddarna är i tyg (over-ear hörlurar f.ö), och är väldigt sköna under långtidsanvändning. Däremot så är huvudbandets material tveksamt i längden. På undersidan (mot huvudet) ligger gummi med skum i. Det är mjukt, men kan skapa irritation mot håret och huvudet i längden. Samt att skumgummit efter hand mjuknar och du finner dig röra huvudet direkt mot huvudbandet i plast. Beroende på hur ens huvud ser ut, så kan detta skapa obehag. Så på just denna punkt så skulle jag rekommendera att man testar headsetet om möjligt. I mitt fall, så gick det ändå bra; efter en längre tids användning, så vande jag mig av gummit, och upplevde det ändå mjukt mot huvudet.

Jag saknar dock möjligheten att vika öronkåporna. Något som t.ex. A50 (och många andra headsets) gör. Med tanke på att man blir mer rörlig i hemmet med ett trådlöst headset så är det extra bra att kunna vika in öronkåporna och låta headsetet vila runt nacken och ner över bröstkorgen. Men i A20s fall går alltså inte detta. Men hey, man kan inte få allt här i världen.

Ljudbild, kompatibilitet & Mikrofon

Som ett billigare (i jämförelse med Astros dyrare trådlösa lurar) headset, så var jag klart nyfiken på hur bra eller dåligt ljudet skulle vara. Tack och lov så övergick det mina förväntningar, även om det inte är perfekt. Med ett frekvensomfång mellan 20-20000 Hz, 40 mm drivelement och framförallt trådlös förbindelse på 5.8 Ghz bandet så är ljudet ändå bra. Basen är tydlig och ger bra ”umpf” i spel och musik. Mellanregister och diskant är däremot lite mer sluddriga. Det känns som att det ligger ett dovt filter över särskilt de höga tonerna, även om det är acceptabelt. Är man en musikentusiast, eller ljudentusiast överlag, så bör man nog istället kolla in de dyrare Astro A50. Men är fokuset på allroundsyfte – spel, film och musik, så räcker det gott och väl.

 

Som redan nämnt så är denna A20-serien riktad mot konsoler, och har endel funktioner redan inbyggda från start. Du har tre förinställda EQ-lägen för variation i ljudbilden, samt möjligheten att öka spelljud eller röster (om du pratar med människor över nätet). Allt på ett intuitivt och enkelt sätt direkt på lurarna. Sedan kommer vi till mikrofonen, som i sig är som bäst hygglig i ljudkvalitet. Ljudet är även här dovt, men lätt att uppfatta. Det ligger inget brus eller andra distortioner, utan fungerar bra.

Interface, Användning & installation

När det kommer till att ställa in headsetet, så är det utan några krusiduller oavsett om du ska spela på PC eller konsol. Bara in med kablarna och välj PC eller konsol beroende på var du ska använda den och sedan välja Okompimerad Stereo i inställningarna (konsol), eller på PC, så är det klart på en gång.

Som den trådlösa enhet det är, så medföljer det även sändare, med vilken du laddar headsetet och kopplar till den enhet du vill ha den till (även en optisk kabel). Här väljer du även för vilken plattform den ska arbeta på; om det så är PC eller konsol. På ett sätt så föredrar jag denna över Astro A50s mer stora och klumpigare lösning med laddstation. Den är liten och diskret och kan läggas egentligen var som helst i närheten av din maskin; och ger cirka 9 meters avstånd för hörlurarna om man gillar att springa ifrån då och då.

Fördelen med PC, är att du där även kan använda programvaran Astro Command Center – där du kan justera de tre förinställda EQ-lägena, uppdatera headsetets firmware och justera mikrofonen. Det hela är exemplariskt och precis så enkelt som man önskar med ett trådlöst headset. Bra jobbat där!


Specifikation

Frekvensrespons: 20-20.000 Hz, Distortion: <3% vid 1 kHz, Karakteristisk SPL: 100dB +/- 3dB vid 1 kHz, Mikrofon: 6,0 mm enriktad mikrofon, Nominell impedans: 32 ohm, Huvudbandets tryck: 4,5N, Över örat konstruktion.

Vikt utan kabel: 320g, Anslutning:5,8 GHz Wireless, Drivelement: 40mm Neodymium,

Specs för A20 Sändaren
Strömförsörjning: USB Micro-B (USB 2.0 kompatibel), Output: 5,0V, 400mA

Astro A20 Wireless. Lägsta pris 1490 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-08-25

Recensionsex tillhandahållet av ASTROGAMING.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar