Jag ska erkänna. Det är på gränsen till oanständigt hur lena nedslagen i det nya tangentbordet K65 Plus Wireless är från Corsair. Det ekivoka beteendet fortsätter än mer när jag får reda på att brytarna bokstavligen är insmorda för en bättre upplevelse! Ooooh yeah!
Corsair har länge varit otroligt duktiga på denna typ av pryl, och detta beteende fortsätter vidare i det Tenkeyless (TKL) tangentbord vi nu fått till oss – K65 Plus Wireless. Med tillverkarens tystlåtna MLX Red-brytare är redan starten av upplevelsen otroligt ’smooth’, för att dra till med engelska ord. Ett ord som på många sätt symboliserar hela upplevelsen kan jag tänka mig…
Låt oss gå till det mer faktamässiga. Dess kompakta storlek kan få en att tro att detta är en lättviktare, men trots storleken väger den hela 1.2 kg. Det medföljer tvinnad tygkabel för laddning (samt trådad anslutning om så önskas), men givetvis är det via den USB-dongel som kommer med som du primärt kör. När det kommer till just anslutning och mottagning märks det verkligen inte av att det är trådlöst – trots en mer standardmässig rapporteringsfrekvens på 1 000 Hz. Det kan säkerligen ha att göra med själva brytarna, som har en accentueringspunkt på 1.9 mm. Med andra ord så registreras knapptryckningar ganska omgående när du väl trycker ner en tangent. Det hela blir än mer minnesvärt då detta är linjära brytare, försmorda och tysta i nedslag. Alla dessa delar bildar en helhet som mer eller mindre skriker – paradoxalt nog jag vet – en otroligt kompetent och kvalitativ konstruktion. För att beskriva upplevelsen av att skriva på tangentbordet, är det som att låta fingrarna dansa över tangenterna i en vacker pardans – där allt känns koreograferat nära nog. Ja, lite väl fånigt uttryck, jag vet, men ärligt talat är det svårt att sätta fingret på ( pun.intended) varför tangenterna har en så inbjudande känsla. Det är bara njutbart att skriva om och om igen – för att inte tala om att spela. Det känns verkligen som att du skriver utan någon som helst ansträngning från din sida!
Nog om de förbenade tangenterna nu, för ser vi till resten är det faktiskt en och annan färsk idé här. Till att börja med har Corsair lyckats få med ’Delete’ samt ’Home’-knapparna, vilket definitivt inte är ovanligt på ett TKL-tangentbord, men tillverkaren har lyckats minimera storleken trots att de är med. Detta genom att sätta de på höjd, snarare än på bredden. Ett enkelt grepp, men som låter tangentbordet fortsätta hålla titeln TKL med huvudet högt.
Utöver det har även ett härligt taktilt skrollreglage i metall placerats uppe till höger på tangentbordet, för att skänka än mer kontroll åt användaren. Det kan förvisso inte ändras på en djup nivå av användaren, men du kan välja mellan att det ska styra RGB-belysningsnivån, ljudvolym, vertikal- eller horisontell skrollning eller Windows Zoom-funktionalitet. Det är synd att Corsairs programvara ICUE – eller mer exakt tangentbordet i sig självt – tillåter att du som användare tillåts ändra detta mer exakt, men är ändå alldeles tillräckligt i min mening.
Utöver detta har det mer ordinära funktioner – som du som användare ändå räknar med att hitta i ett gamingtangentbord av detta slag. Genom att kombinera FN-knappen och ett antal olika knappar på tangentbordet kan du exempelvis justera allt från musikspår och paus/start. Skulle du dessutom sakna några speciella funktioner har ICUE-programvaran gott om möjligheter att ändra vad egentligen alla knappar gör på tangentbordet om så skulle önskas. En process som kan göras med ett eller två enkla knapptryckningar.
Håller vi oss för övrigt lite på dess RGB-belysning, når vi ett av de områden vilket jag är lite besviken över. Det är bakbelyst, men ej genom tecknen på ovansidan av tangenterna. Med andra ord lyser det gott och väl om själva tangentbordet, medan det i mörker ändå kan vara lite svårt att urskilja vilka tangenter som är vad. Jag ser alltid hellre att tillverkarna gör likt Logitech G915 TKL – eller ordinarie G915, vilket har belysningen enbart via tecknen, snarare än underifrån tangenterna. Jag förstår att RGB-belysningen i sig för många mer är en estetisk fråga, där det handlar om att hitta en stil som passar en, men jag kan tycka att detta ändå kan kombineras med en mer pragmatisk sådan. En där du faktiskt hjälps än mer av att se vilka knappar du trycker ner.
Det kan vara värt att nämna här att brytarna är helt utbytbara (det medföljer ett verktyg för detta t.o.m) – och skulle du vilja kan du t.ex få möjlighet för rabatt på andra märken av brytare (Drop) vid köp direkt från Corsairs hemsida. Detta påverkar inte min bedömning förvisso på något sätt – då jag givetvis inte kan testa dessa. Mig veterligen har dessa tredjepartsbrytare inte heller någon möjlighet för belysning genom sin konstruktion – med andra ord är det svårt att hitta några som potentiellt skulle underlätta för de av oss som sitter i mörker, men då vet ni som möjligtvis funderar kring ett eventuellt köp åtminstone!
Ja, nu skakar nog många på huvudet, och tänker ”- Men herregud, om du sitter så mycket vid datorn, varför har du inte bara lärt dig var alla tecken är placerade?”. Tja, det har jag, men jag behöver hitta något att gnälla över. För i övrigt kommer det mest åt det mer subjektiva hållet. Jag uppskattar TKL-tangentbord i koncept, men de är inte mina personliga val – men med det sagt kan jag ändå säga att K65 Plus Wireless är exceptionell i både spelande såväl som skrivande. Brytarna är rakt ut fenomenala och så där mjukt tillfredsställande att använda under långa sessioner. Likaså uppskattar jag placering av ’Delete’ och några sidoknappar som annars inte hittas på alla tangentbord av detta slag. För på grund av detta upplevs detta TKL-tangentbord ändå oväntat komplett – och jag kan definitivt se en tid och plats där jag skulle byta till denna.
Sedan för att servera den berömda grädden till moset – har vi batteritiden. Om du väljer att dra ner, alternativt stänga av RGB-belysningen ( vilket kan göras med en enkel knapptryckning på ytterligare en specialknapp) kan du nå upp till hela 260-270 timmar med batteritid. Imponerande ändå, för ett tangentbord med denna typ av brytare och mängder av funktioner. Lägg därtill att tangentbordet kan nås via inte bara USB-dongel (via 2.4 GHz bandet), utan att du kan koppla det via blåtand, och ha den kopplad mot tre blåtandsenheter samtidigt gör att fördelarna bara ökar och ökar! Det är sannerligen väldigt mycket funktionalitet under den rigida konstruktionen som är K65 Plus Wireless!
Att köpa eller inte köpa… det är frågan?
Nu kommer vi till den mer knepiga frågeställningen – är denna värd sitt pris. Ett pris som i skrivande stund landar på cirka 1 800 – 1 900 SEK. Först tar vi bort budgetelementet ur ekvationen. Detta tangentbord är otroligt kvalitativ. Inte bara sett till det tekniska, men det har alla möjligheter att skänka en säregen ’look’ till din arbetsplats eller spelyta. Men inte nog med det, ICUE i kombination med tangentbordet ger det väldigt mycket mervärde. Något som bara inte kan hittas i budgetsortimentet. Ser vi därför och jämför med exempelvis det minst lika kvalitativa G915 TKL från Logitech, så hittar vi en väldigt snarlikt prisläge. Skillnaden är att denna har fokus på väldigt mjuka och tysta tangenter samt givetvis en annorlunda layout – särskilt om vi ser till de oväntat placerade ’Home’ och ’Delete’-knapparna.
Detta innebär i slutänden att kvalitet trumfar ett för många dyrare pris. Målgruppen som detta riktar sig mot, skulle inte nöja sig med ett tangentbord i budgetsortimentet, och ärligt talat är de oftast mer en fråga av ”Hur mycket får man för pengarna?”, snarare än ”Hur bra kan det vara för pengarna?”. I detta fall är det den senare frågan som dikterar min bedömning, och ärligt talat känner jag att detta är en riktigt stark rekommendation. Är du ’gamer’, kontorsarbetare eller allmän datoranvändare – eller rentav alla på samma gång – då kommer du älska detta tangentbord!
Recensionsex tillhandahållet av Corsair.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Corsair K65 Plus Wireless. Lägsta pris 1 849 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-03-22.