EPOS B20

av Danny Larsen

Då var det dags att testa en nya mikrofon från EPOS. Denna USB-mikrofon är en lätt liten sak med egen fot som den står på. Dess lätta vikt och lilla utrymme gör den ideal för att ta med sig, men det vi vill veta är; hur bra låter den egentligen?


EPOS för mig är gaming headset, in-ear lurar och ljudkort, så det var väldigt intressant när vi fick till oss en USB-mikrofon att testa på.

Om vi kollar vad vi får med i förpackningen är det, utöver mikrofonen, fotstöd och en 2,9 m lång USB-C till USB-A sladd. Det är inte mycket att behöva hålla koll på här, men jag uppskattar den väldigt långa sladden. Kanske behövs den extra längden beroende på hur man har sin dator. Den långa sladden kan också vara en stor fördel då mikrofonen är kompatibel med PlayStation. Har man inte har sitt Playstation vid sin dator kan sladdens längd vara till stor hjälp för att nå.

Att sätta fast mikrofonen på foten är inga problem alls. Du tar bara mikrofonens Ben, skruvar fast det och sen ställer du bara mikrofonen på sin plats. Busenkelt! Något som jag rekommenderar starkt är att du har en mikrofonarm, då dess fot leder upp allt ljud du gör till mikrofonen. Om du skriver på tangentbordet eller flyttar något som står på bordet kommer det plockas upp väldigt tydligt. Jag hade gärna sett att det följt med en adapter för att kunna skruva fast mikrofonen på alla olika fästen som mikrofonarmar har.

Om vi kollar på mikrofonens utseende kommer den i en matt svart färg, med en lysande vit diod på framsidan. Mikrofonen är cylinderformad med ett ben på dess vänstra sida för fäste i foten, benet går att vrida runt beroende på hur man vill ha mikrofonen sittandes i en mikrofonarm. Mikrofonens fot är i metall och höljet på själva mikrofonen känns som det är gjort av plast. Rent utseendemässigt är den diskret och sticker inte ut. Troligen kommer den passa in på de flestas setup. Mikrofonen är som jag skrev väldigt lätt, även med dess fot. Jag saknar lite tyngd i foten då den känns lite väl lätt. Även om den är diskret hade det varit kul om den hade något som gjorde att den stack ut, lite som HyperX Quadcast med dess glödande färgsättning. Men egentligen fungerar den bra som den är. 

På fronten av mikrofonen har vi den vita dioden som är kopplad till mute-knappen som är under den, och sittandes under den har vi volymreglaget för medlyssning. Medlyssningsuttaget sitter under mikrofonen för dina 3.5mm hörlurar. På undersidan sitter strömuttaget. Sladden dras rakt ner under foten som har en skåra där man kan lägga sladden utan att den kommer i kläm.

På baksidan av mikrofonen så har vi reglaget för mikrofonens gain, d.v.s. hur bra den plockar upp din röst och i vissa fall din omgivning. Under gain finns ett valet av de fyra olika ljudlägena man kan använda på mikrofonen. Dessa fyra är: Stereo, Omnidirectional (upptagning runtomkring), Cardioid (framifrån), Bidirectional (framifrån och på motsatt sida). Dessa väljer man lite beroende på vad för typ av inspelning man vill göra. För mig är det Cardioid som gäller då jag spelar in podcast och bara behöver få ljudupptagning rakt framifrån.

Medan vi ändå är inne på baksidan och dess funktioner måste jag säga att jag önskat att gain-reglaget var markerat med en skala på hur högt eller lågt man hade den inställd på, eller att när jag kommit till högsta att den slutade skruva (i nuläget kan jag sitta och snurra på reglaget utan att veta om jag är max eller inte). Som det är nu måste jag sitta och lyssna mig till eller fråga de jag pratar med hur högt eller lågt jag hörs. Det hade kunnat lösas med en skala vid reglaget.

Men om vi ska kolla på det viktigaste med mikrofonen; ljudet!

Ljudet på mikrofonen oberoende av vilket läge man har inställt är helt okej, det är inget brus och det är en bra start. Dock ligger den lite mer åt det diskanta hållet och plockar upp väldigt höga toner bättre än mer basaktiga. Eftersom man inte kan se hur hög eller låg gain man har får man leka runt lite tills man hittar rätt nivå, men när man hittar rätt kommer man att höras bra. Nu är det inte det absolut bästa ljudet, detta då det är en USB-mikrofon och inte en renodlad studiomikrofon som min Blue Blackout Spark SL som jag använder för podcast. Det tar upp högre toner väldigt lätt. Till exempel har jag ett kylskåp som viner ibland och det plockades upp på en inspelning.

Om man vill få lite mer koll över och kunna göra ljudet mer personligt kan man ladda ner dess programvara EPOS Gaming Suite. Här hittar och ändrar du dina ljudinställningar. Om du vill använda redan existerande profiler som finns i programmet eller skapa din egen ljudprofil. Du kan ändra hur du hör eller låter när du använder mikrofonen på dess två flikar som är lätta att leka runt i och skapa din egna ljudbild.

Överlag är det en helt okej mikrofon och väldigt lätt att använda. Dess lilla passform gör att man enkelt kan ta den med sig om man ska spela in ett samtal tillsammans med flera vänner runt mikrofonen. Det är en rekommendation för dig som vill ha en enkel mikrofon som kommer fungera väl oberoende av vad du ska använda den till.


Specifikation

General
Controls Gain, Volume knob, Mute button & Pickup pattern switch, Cable length 2.9 m
Connector plugs USB-C & built in 3.5 mm headphone jack, Compatibility PC, Mac®, PS4TM
Warranty 2 years, international
Microphone
Frequency response 50-20,000 Hz, Pick-up pattern Cardioid, Bidirectional, Omnidirectional, Stereo, Sensitivity -37 dBV/PA, Microphone Sensitivity Tolerance (dB) +/- 3dB, Microphone technology Condenser Microphone (3 condenser capsules), Type Side-address Microphone, Thread size 3/8″, Recording sample and bit rate 24bit – 48kHz, SPL 112dB, 2,5% THD
Speaker
Frequency response 20-20,000 Hz, Impedance >15 Ω, THD < 0.5%, Power output 20 mW/16 Ω, Signal to Noise 90 dB, Playback sample and bit rate 24bit – 96kHz

Dimension of product packaging: (L x W x H) 180 x 104 x 275 mm
Package weight (incl. complete product and packaging) 1,200 g
Languages English, German, French, Japanese, Russian, Spanish
Content of delivery
What’s in the box Desk-stand, 2.9 m USB cable, Safety Guide, Quick Start Guide

Recensionsex tillhandahållet av EPOS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

I nuläget saknas prisbild, då produkten ännu ej kommit ut i handeln. Men det rekommenderat priset är €199 EUR.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar