HyperX CloudX

av Fredrik Olsson

Ju mer erfarenhet och insikt man får, desto lättare blir det att urskilja de eventuella defekter och knappt urskiljbara detaljerna som annars skulle undgått. I mitt fall återkommer jag här delvis till ett av de mer populära headseten på marknaden. HyperX Cloud seriens headset följer i regel samma konstruktion och då jag sedan tidigare recenserat Cloud II och Cloud Core, så blir det väldigt intressant att återknyta (på sätt och vis) bekantskapen med ett headset vars form är mer eller mindre intakt för denna nya iteration; HyperX CloudX – en Xbox One version av sagda Cloud headset.

Känsla & Design

Som Kingston HyperX sedan tidigare uppvisat, så är paketeringen klanderfri. Inte nog med att det medföljer ett stiligt hard-case som man kan förvara sitt headset i. Det har även splitkabel för 3.5 mm kabeln och utbytbara öronkuddar – från ljudisolerade läderimitationer till velour kuddar för bredare ljudbild.

Själva headsetet följer Cloud seriens nu ikoniska ”look” med aluminium bågar över öronkåporna, till ett huvudband i imiterat läder. Stilfullt och igenkännbart och framförallt stadigt. Av alla olika headset typer som Kingston tillverkat så är verkligen Cloud serien den mest gedigna och framförallt skönaste av de alla. Headsetet ligger bestämt över huvudet, med ett enda huvudband som inte kniper åt utan faktiskt ligger stilla och bra. Dess luftiga öronkuddar (oavsett typ) förser användarens öron med bra utrymme utan att bli för stora. På det stora hela så finner än en gång Cloud serien sig bra med användare oavsett huvudstorlek.

Ergonomi

När det kommer till komfort, så går det inte att säga annat än att även detta headset levererar. Under långtidsanvändning (ex. långa spelsessioner) så blir de aldrig jobbiga att ha på sig, även om öronkuddarna av imiterat läder kan orsaka extra mycket svett.

Det är hur som helst ett nöje att ha på sig dessa under längre perioder, oavsett om det är för spelande eller mobilanvändande.

Ljudbild & Kompatibilitet

Som ett headset med 3.5 mm kontakt så hänger extra mycket på användarens ljudkort i detta fall. Om du har ett dedikerat ljudkort så kan du verkligen få ut mycket. Basen är påfallande gjuten utan att bli tröttsam (även om det självfallet är påverkbart med rätt ljudkort). Mellanregister och diskant är båda rena och klara, och levererar en hög kvalitet rakt igenom.  De 53 mm stora drivelementen i hörlurarna ser till att verkligen få ut det mesta som går ur ett headset för runt åttahundra kronor.

Mikrofon

När vi sedan kommer till mikrofonen så är den även i denna iteration klar och tydlig. Du får förvisso en tunnare ljudbild, men det är ändå överkomligt med tanke på dess lilla boom-mikrofon. Däremot så märkte vi att headsetet märkligt nog läckte genom mikrofonen. Vilket betydde att när vi befann oss i TeamSpeak, Discord eller andra liknande program, så kom medspelarnas tal via hörlurarna in i mikrofonen och sedan tillbaka till de. Man kan lugnt säga att detta ljudläckage var ett stort irritationsmoment, och blev något som drog ner det generella intrycket av headsetet.

Interface, Användning & Installation

Användningsmässigt så är det en baggis med detta headset. Koppla in dess 3.5 mm kontakt och sedan är det bara att lyssna järnet. Självklart är det ännu en gång viktigt att poängtera att kvaliteten utgår från användarens ljudkort och dess egna kvalitet. Så tänk att det kan finnas ett stort spektrum vad gäller hur headsetet fungerar. Självklart skulle det även varit bra med en dedikerad mjukvara; men då detta av förklarliga skäl (3.5 mm kontakt) ej finns tillgängligt, så hänger det mycket på ens dators egna mjukvara.

Sedan har vi så klart även den aspekten som Kingston säljer detta headset för; spelkonsolerna. I.o.m. att detta är med sagda 3.5 mm kontakt, så är det bara att koppla in i respektive spelkonsols handkontroll och sedan köra. Även här så är det snabbt och smidigt, och ger ett bra ljud (aningen bättre än på PC) i mikrofonen.

Har man läst tidigare recensioner på denna headset serie, så märker ni att det sannerligen har många fördelar. Men nu när mikrofonen dessvärre underpresterat i.o.m. ljudläckage så dras betyget ner avsevärt. Detta för att då det är ett headset, så är syftet lika mycket att lyssna på spel/musik/film som att samtala i kommunikationsprogram som TeamSpeak.


Specifikation

Enkel 3.5 mm kontakt + y-split, stereo headset med inline kontroll, tvinnad kabel, extra velour öronkuddar, hard-case och memory foam I huvudbandet.

Headset: Vikt: 322 g, 53 mm drivelement, Circumaural, Frekvensrespons: 15 – 25 Khz, Noice cancellation – ca 20 dB. Impedance: 60 Ohm,

Mikrofon: Cardioid, Frekvensrespons  – 100 – 12 Khz, Känslighet: -39 dB, 150 mm mikrofon längd med boom, 3.5 mm mini stereo kontakt.

Cirkapris – 800 kr
Recensionsex tillhandahållet av Kingston/NordicGameSupply.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar