QPAD QH-1339

av Fredrik Olsson

Höga förväntningar är något som kan vara väldigt farligt att ha. Du bygger upp en hype i tron om att något ska vara episkt, och sen när du väl får ta del av målet för dina förväntningar, så raseras de allt för ofta. Det var på detta sätt jag tog mig an QPADs QH-1339, som utlovar studiokvalitet i ljud såväl som mikrofonkvalitet. Alltså något som är väldigt svåruppnåeligt. Men hur gick det då för QPADs mest avancerade och framförallt dyraste headset: QH-1339.

Känsla & Design

Nej, det började inte bra då designen och utförandet var förvånansvärt….ordinärt. Du ges ett headset vars design du sett förut i t.ex. Kingstons Cloud serie. Silverfärgad aluminium bågar som går upp i ett läder huvudband (imiterad läder d.v.s),  rundade fina öronkåpor i svar och vitt, (Qpads logga i vitt) och en boom mikrofon som sitter fast på headsetet. Inte fult på något sätt, men bara väldigt ordinärt…ja nästan vardagligt på något sätt.

Ergonomi

Men när du tar dig på dom så upptäcker du direkt att de tygbaserade öronkuddarna är i en slags lent plysch material (Velour för att vara exakt), som känns väldigt bra mot öronen. Headsetet sitter dessutom väldigt bra på huvudet, även om själva öronkåporna kan i början ge en tryckande känsla över öronen. D.v.s att de sjunker in lite extra runt dina öronen och känns som de rundar in öronen något. Detta försvann dock snabbt efter en tids användning.

Men precis som med Kingstons Cloud serie (ja många liknelser mot dessa kommer ske då de tillverkas på samma plats och i samma form), så ligger de väldigt bra på ditt huvud. De sitter bestämt men ändå mjukt över skallen, och ger en bra komfort i långa spelsessioner såväl som korta. Så på denna punkt så levererar de verkligen en bra komfort under längre pass.

Ljudbild & kompatibilitet

Men jösses, vad är komfort, om ljudet är dåligt! Jo, det kan jag säga er att ljudbilden är riktigt fin. Och det främsta är hur bestämd och framförallt tydlig basen är utan att ta överhand på ljudbilden. Allt är väldigt jämnt i nivåer och ger en väldigt fin, men dynamisk ljudbild. Så även mellanregister och diskant som båda är väldigt rena och fina och är utan några som helst artefakter. Headsetet är trots sitt tygbeklädda utseende väldigt slutet. Inget ljud läckte ut i de olika tester som gjorde för ändamålet, då det visade sig att det reducerar omkringliggande ljud med 18 dBa.

Dock bör det tilläggas att detta headset är ett analogt headset, så att även om ljudbilden är bra från start; så kan du definitivt få ut mer av de om du har ett dedikerat ljudkort, oavsett internt eller externt.

Enligt Qpad så är detta baserat på pilot headset, vilket betyder att en robust konstruktion med tydlig ljudbild är ett måste. Vilket är extra tydligt i responsfrekvensen; där de kan gå ända upp till 30 kHz, medans de flesta andra håller sig i regel kring 20-25 kHz.

Mikrofon

Mikrofonen, är riktigt bra. QH-1339s mikrofon klarar en frekvensomfång på 30 – 18.000 Hz, och en max SPL (Sound Pressure Level) på 120 dB. Förenklat så avser SPL  på hur högt ljudkällan kan bli innan ljudet förvrängs. Med andra ord, det har ett högt värde, som resulterar i bra ljudkvalitet oavsett hur högljudd man är. Själva boom mikrofonen är för övrigt ca 15 cm lång, och böjbar. Så att du kan sätta den precis som du vill. Dock är den ej avtagbar, så för er som är ute efter just den finessen, bör tänka ytterligare en gång innan köp.

Om vi kollar på själva ljudkvaliteten i sig, så är den verkligen ren och fin. Dock bör det tilläggas att jag provat spela in i diverse olika program för att se hur den ter sig, och dess potential försvinner såklart i kommunikationsprogram med låg bitrate; t.ex. TeamSpeak eller Discord. Men även i de programmen så är det tydligt att dess inbyggda noise cancelling funktion fungerar bra och att det ger ett rent ljud utan brus. Däremot i t.ex. Audacity så fångar man bättre upp hur bra kvalitet man kan få med mikrofonen.

En viktig detalj vad gäller mikrofonen, är att den är tillverkad av Beyer Dynamic som är veteraner inom ljud och mikrofontillverkning, och i sig själva håller väldigt hög standard. Vilket är tydligt även i deras samarbete med Qpad.

Interface, Användning & installation

På programvaru fronten är det dock öde på gott och ont. Du ges egentligen inga ytterligare möjligheter till påverkan än det som medföljer ditt ljudkort. Men å andra sidan så fungerar det felfritt från start, så inget att klaga på egentligen. Dock hade det varit roligt med en dedikerad programvara, som kunde låta användaren justera EQ nivåer eller liknande. Men med tanke på hur bra ljudbilden är så behövs det förvisso inte direkt.

En intressant detalj är att headsetet kommer med en fem års garanti, som både påvisar QPADs ambitionsnivå såväl som tilltro till sin produkt. Det är dessutom med fyrpolig 3.5 mm kontakt, så du kan koppla det direkt in i mobil om du så önskar. Men att det även medföljer en split och en adapter för mikrofon kontakten.


Specifikation

Headset: Vikt: 380 g, Circumaural, Frekvensrespons: 5 – 30Khz, XX mm element, Impedance: 32 Ohm per system, 2.5 m kabel, Mini stereo 3.5 kontakt.
Mikrofon: Frekvensrespons  – 30 – 18Khz, Max SPL: 120 dB

Cirkapris – 2800 kr
Recensionsex tillhandahållet av QPAD

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar