Tenkeyless tangentbord blir allt vanligare hos alla tillverkare. Efterfrågan har tydligt ökat, vilket får oss att landa hos Xtrfy och deras K4 RGB TKL Retro Edition. K4 är deras nya modellserie som kommer med eller utan numlocktangenterna och siktar in sig på snabba matcher, mjuka men linjära tryck och framförallt en överliggande kvalitetskänsla. Nåja, det är vad deras tangentbord lovar… låt oss se om löftet hålls eller ej…
Xtrfy återanvänder Kailh-brytarna, vilka ger väldigt mjuka och relativt tysta nerslag. Framförallt är det snabbheten i kombination med tystnaden som står ut mest. En brytartyp som setts tidigare i b.la Xtrfys K2 RGB och konkurrenter som Apex M800 för att nämna några gamla trotjänare. Här med K4 servas tangentbordsarbetet minst lika bra som spelande då de mjuka och samtidigt lättryckta tangenterna verkligen mognat väl. Visst saknar man det där signifikativa klickandet hos andra typer av brytare, eller för den delen det tillfredsställande motståndet hos exempelvis Cherry eller rentav GL-brytare (Logitech) men trots det är anslaget alldeles förträffligt även hos K4 RGB TKL.
Sett som helhet är det verkligen ett kompakt och kvalitetsdoftande tangentbord, där den bastanta ’looken’ ackompanjeras av ett gäng inbyggda RGB mönster och mediaknappar (om ej dedikerade sådana utan gömda bland alla knappar). I just vårt recensionsexemplars fall sammanfaller det med den i mina ögon coola stilen som gamingmössen M42 och M4 hade; retroartad och åttiotalsosande. I just K4 RGB TKLs fall finns den enbart i tre utföranden dock: svart, vit och denna retroinspirerande modell. Inte för att det behövs många mer, men det hade varit kul om det fanns i samma färgpaletter som det finns för gamingmössen från Xtrfy. Det finns även en standardmodell i denna K4 serie (alltså som inte är TKL utformad) vilket kostar en aning mer, men då kommer med numlocktangenterna.
Sett till just mediaknappar är det för övrigt en riklig historia. Volymknappar, mail, låsning av Windowsknapp, genväg till videouppspelning och en mängd förskapta RGB-mönster gör det till en veritabel uppsjö av möjligheter – även om det saknar det mest essentiella, programvara. Trots det är det viktigt att poängtera att Xtrfys hela mål är att sikta in sig mot spelare och de personer som vill skippa allt skitsnack. Här är det raka rör, ordentliga tangenter, linjär brytare och framförallt en unik men praktisk ’look’. Vårt recensionsexemplar må ha kommit i en något gimmickartad retrostil – men trots det går det inte annat än älska utseendet. Sen att det finns två andra mer neutrala utföranden gör att det verkligen läggs i händerna hos användarna i vilket utseende man är ute efter.
Under spelomgångar är komforten tydligt. Kailh-brytarnas nätta nedslag märks knappt av, och registreras väldigt snabbt vilket verkligen gynnar de mer duktiga spelarna där ute. Oavsett om det varit snabba förstapersonsskjutare, strategiska och kortkommandofyllda strategispel eller rentav tredjepersonsspel – alla känns lena med denna brytare under fingrarna. Jag hoppas vi kan få en mer överskådlig blick av K4 med dess ”normala” version som inte är i TKL-format – men med denna K4 RGB TKL här och nu… ja med den går det inte annat än att hylla dess no bullshit approach. Visst, TKL är inte något för alla, samt att jag gärna sett både USB port och riktiga dedikerade mediaknappar – men trots det är detta ett tangentbord värdigt alla PC spelare där ute.
Belysning: RGB, 16,8 miljoner färger, Tangenter: 88, tenkeyless (US 87), Brytare: Mekanisk Kailh Red RGB, N-Key Rollover: Fullständig, Anti-Ghosting: 100%, Specialtangenter / genvägar: Belysningsinställningar, mediekontroller, Förbindelse: USB, Vikt: 1,05 kg, Storlek: 356 x 141 x 39 mm, Kabel: 2 m, flätad
Xtrfy K4 RGB TKL. Lägsta pris 989 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-01-05.
Recensionsex tillhandahållet av Xtrfy.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.