Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Plantronics RIG 600

Plantronics RIG 600

av Fredrik Olsson

När det kommer till modifierbara headsets, så är det Plantronics gaming serie som många först tittar på. Därför är det intressant att testa ett av deras headset som är betydligt mer bestående i sin design och funktionalitet. Men har de gått för långt ifrån sin ”trademark” eller är detta ett bra tillägg i deras breda repertoar av gaming headsets?

Känsla, Design & Ergonomi

Det är kul att se att Plantronics i.o.m. RIG 600 faktiskt går ifrån den numera etablerade stilen med modifierbara headsets. För med detta headset så har vi ett sansad design, som mer lutar åt en klassisk hörlursstil. Med en enkel huvudbygel, lätt perforerade öronkuddar och till synes materialförsedda ytterkåpor så känns det smakfullt samtidigt som det känns praktiskt. Som dessutom utöver det, är relativt lätt (247 g) för den här typen av headset. Vikten kommer absolut inte vara något hinder under långa spelstunder. Dessvärre är själva konstruktionen i.o.m. den lätta vikten till viss del plastig och kanske inte direkt tillitsfull vad gäller hållbarhet; men kommer säkerligen hålla länge nog för att det ska ha varit värt slanten.

Dess ljudisolerade öronkuddar har små perforeringar som ser till att lättare lufta öronen vilket märks under långa spelsessioner. Dock så är öronkuddarna aningen små, och kan lätt bli tryckande under längre perioder. Detta är dock något som är mer tydligt för er där ute med längre öron.

En sak som dock inte kändes som det passade var dess kabel i sig. De har nämligen valt att gå med en platt kabel istället för en tvinnad eller rentav tunn kabel. Den kändes därför mer i vägen och helt enkelt inte skön att använda. Här skulle de vunnit mycket på att ha gått med en tvinnad kabel istället.

Slutligen så är det värt att nämna redan här att mikrofonen står ut rent formgivningsmässigt. Headsetets kabel är anslutet direkt i mikrofonen och ansluts enkelt lätt i headsetet. Det får headsetet att kännas mer unikt även om mikrofonens kvalitet (mer om det längre ner) kommer till korta. Du har dock med två kablar; en med ovan nämnda boom mikrofon, men även en inline mikrofon för mobiltelefoner. En smart lösning som trots en del tekniska baksidor ändå bådar gott för framtiden.

Ljudbild & kompatibilitet

Men vad får man egentligen med ett headset som kostar ungefär sjuhundra kronor när det gäller ljudkvalitet. Ja, förvånansvärt mycket faktiskt! Basen är stunsig om än aningen tunn, med en skarp diskant där de höga tonerna återges bra. Mellanregister är aningen svårt att urskilja dock (i alla fall i jämförelse med diskant och bas) men som helhet så är det faktiskt en riktigt bra upplevelse.

Dess 40 mm drivelement klarar basljud på en förvånansvärt hög nivå innan distortion uppstår, och funkar bra för både musik som spel. Sen att den enkelt kan göras om för PC, konsol eller mobilanvändning utifrån kabelanslutning gör det hela bara bättre.

Mikrofon & Användning

Dessvärre så faller enhel del på mikrofonen; inte utifrån dess kvalitet som är ren och alldeles tillräcklig för spelare. Den uppvisar ljudläckage, vilket innebär att om t.ex. du sitter i valfritt kommunikationsprogram (Discord, TeamSpeak) så kan det lätt hända att ljud som spelas upp i lurarna tas upp av mikrofonen. Det gäller dock höga ljud, och ett bra dedikerat ljudkort kan här hjälpa till. Men är en aspekt som definitivt bör tas i beaktning innan ett eventuellt köp.

Detta gäller dock den boom mikrofon som medföljer, då inline mikrofonen inte uppvisat detta. Så tack och lov finns det alternativ. Men det är tråkigt att det ändå finns med tanke på de starka kvaliteter på andra områden.

När vi slutligen kommer till själva användningen, så finns det inte mycket att orda. Det är ett headset med 3.5 mm kontakt som självfallet går till diverse olika enheter. Konsoler, PC, mobiltelefoner är alla utan problem att koppla ihop med.


Specifikation

Akustisk konstruktion, Sluten, Hörlursdesign: Over-ear, Stereo 2.0, Löstagbar kabel, Medföljande 3,5 mm/6,3 mm adapter, Sladdlängd: 130 cm, Typ av kontakt: 3.5 mm, Elementstorlek: 40 mm, Vikt:  247 g, Funktioner: Vändbara kåpor

Ljudegenskaper: 40 mW, Frekvensomfång: 20 – 20 000 Hz, Impedans 32 Ω, Känslighet:  111 dB/mW

Cirkapris – 700 – 800 kr
Recensionsex tillhandahållet av Plantronics

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar