Roccat Noz

av Martin "Fyghar" Johansson

Roccat Noz är deras lättaste headsetet hittills som är fokuserad kring bekvämlighet. Så nu ska vi se om de har glömt bort någon detalj i jakten på ett lätt headset.


Det första jag reagerar på när jag packar upp headsetet är att själva hörlurarna verkar sitta lite löst. Men det tog inte lång tid innan jag kom på att de inte är trasiga, utan de är designade så för extra komfort när man har på sig dem. Den andra saken jag reagerade på att det är en väldigt lång kabel som sitter fast på headsetet, och jag menar en väldigt lång kabel. Den är 2,45 meter lång och det är inga förlängningar på den, så för att korta ner den behöver man antingen knyta ihop den lite eller leka elektriker och kapa den en bit, det sista alternativet är dock inget jag rekommenderar.

På slutet av kabeln finner jag två pluggar, en för mikrofon samt en för hörlurarna. Det medföljer även en sorts adapter där man pluggar in de två pluggarna för att sedan koppla in en enskild plugg där man vill använda headsetet. Detta är väldigt smidigt om man ska spela på Playstation 4 eller prata i telefon eftersom man då inte behöver välja bort mikrofonen eller hörlurarna, utan kan använda hela headsetet.

Designmässigt så är det ett stilrent headset, jag uppskattar att de har satt volymkontrollen och mikrofonens av-/på-knapp på baksidan av den vänstra hörkåpan istället för på sladden. Det känns mer naturligt för mig att styra volymen direkt på headsetet istället för att leta efter kontrollen på en lång kabel. Det enda som irriterar mig är att knappen där man stänger av mikrofonen är tvärtom, man trycker in knappen för att stänga av mikrofonen och trycker ut knappen för att starta den igen. Det är helt tvärtemot allt annat jag ska stänga av eller starta.

Jag blev glatt förvånad över hur bekvämt headsetet satt även efter flera timmars användning. Det är dels för att hörlurarna kan vrida sig några grader vardera, som jag nämnde tidigare, så de passar sig bättre efter skallen jämfört med de headset som har låsta hörlurar. En annan anledning till att de sitter bekvämt är att det är ett väldigt lätt headset, så öronen har ingen tyngd som vilar på dem. Dessutom så blir det aldrig varmt och svettigt runt öronen, utan temperaturen håller sig någorlunda rumstemperatur vilket känns fräscht om man sitter med dem i flera timmar.

De låter även bra när jag testar att spela in när jag pratar och lyssnar på det. Jag testade den även i olika chattprogram och även på min Playstation 4 och alla kunde höra mig klart och tydligt utan att jag behövde ha mikrofonen precis framför munnen. Jag testade även headsetet på min telefon för att se hur de fungerade där, och ljudet i lurarna låter bra under samtal, videos och musik. Även mikrofonen uppfattas som tydlig, till och med tydligare än telefonens mikrofon, hos de jag har pratat med vilket jag tycker är skönt.

Bildkälla: Roccat

När jag har på mig headsetet hör jag fortfarande rätt tydligt vad som händer runtomkring mig, vilket kan vara skönt ibland, men irriterande vid andra tillfällen. Jag lär ju aldrig kunna ha på mig dem för att kunna njuta av musik när dottern är hemma, men det kan vara ett bra alternativ på kvällarna när hon sover. För om hon skulle vakna så hör jag det fortfarande när jag försöker få in lite speltimmar på kvällskvisten. Så beroende på situationen så är det både bra och dåligt att de är såpass öppna för omvärldens ljud.

Jag kan slutligen säga att jag gillar Roccat Noz, de är mycket bekväma att ha på sig under längre spel- eller chattsessioner och ljudet de fångar in samt spelar upp låter riktigt bra i mina öron. Sen att de fungerar till PC, konsol och mobiltelefon utan något krångel kommer göra mina speltillfällen betydligt behagligare.


Specifikation

FYSISKA SPECIFIKATIONER

  • Vikt: 210 g
  • Kabellängd: 2,45 m
  • Teleplugg: dual plug 3.5 mm (3-pin)

Hörlurar:

  • Magnet: Neodym. Frekvensåtergivning: 10 ~ 20 kHz
  • Impedans: 60Ω. Känslighet: Max. SPL vid 1 kHz: 112 dB
  • Drivenhetsdiameter: 50 mm

Mikrofon:

  • Frekvenssvar: 100 ~ 10 kHz. Känslighet vid 1 kHz: -40 dB
  • Impedans: 2.2 kΩ. Signal-brusförhållande: 58 dB

KRAV

  • 3,5 mm stereoplugg

Roccat Noz. Lägsta pris 734 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-10-28.

Recensionsex tillhandahållet av Roccat.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar