Astro A30 Wireless

Oh lordy! What sound!

av Fredrik Olsson

Astro är tillbaka och denna gång med ett av de snyggaste trådlösa gamingheadseten hittills; A30. Men utseende är inte allt här i livet, och ett headset ska främst bedömas utifrån hur väl det presterar – något som bör vara riktigt bra i detta fall med tanke på sin saltade prislapp!


Sedan Astro blev en del av Logitech har design strömlinjeformats ytterligare, support för Logitechs G Lightspeed (teknik för att reducera trådlösa enheters responstid) har adderats – men Astros goda öga för kvalitet har synnerligen fortsatt. Detta är extra tydligt i denna nya generation av Astro A30, vilket precis nått butiker i Sverige.

Aspekter som simultan användning av blåtand och en 2.4GHz anslutning gör att du kan vara kopplad till din mobil (för snabba samtal) samtidigt som du sitter i exempelvis en spelsession är bara en del som blivit uppdaterad. A30 som kommer i svart eller vitt utförande är smakfullt diskret, med en robust konstruktion – klädd i imiterad läder som känns len mot huden på ett förträffligt sätt. Som det trådlösa gamingheadset det är, bjuds det på upp till 27 timmars batteritid – eller ännu mer om du använder dess 3.5 mm uttag, och får ännu längre användningsområde för den.

Det som står ut först är just det redan nämnda mobilstödet som jag måste säga är ypperligt. Det är aldrig några krusiduller, utan installation av både dator- och mobilanslutning sker enkelt, och sedan kan du justera inställningar för headsetet direkt i mobilen; oavsett om det är för dators uppspelning eller mobilen det avser. Därför blir det extra viktigt att mobilappen är stabil – vilket den milt sagt är. Här anar jag Logitechs goda öga för mjukvara, för mobilappen är inte bara lättanvänd utan har mängder av funktioner som ökar flexibiliteten hos A30. Medlyssning, mikrofonljud, equalizer och ’chat- och game’-mixer blir direkt tillgängliga, och smidigt påverkbara. Dessutom en funktion för att byta mellan PC eller konsolutförande (Playstation i detta fall – även om en Xbox version också finns).

Det hela är bara så genomtänkt och tillfredsställande optimerat att det redan nu borgar för ett gott betyg. Men frågan är då hur är själva ljudbilden…?

Ser vi till uppspelning och dess ljudkvalitet, går det sannerligen inte att klaga. Trådlösa headset har i regel dragits med en alldeles för skral diskant, och även om det tangerar även i A30, är den totala ljudbilden nära nog magisk. Omfånget från bas (som går att justera i mjukvaran) upp till diskant är oerhört tydligt och utmärkande. Särskilt tydligt blir det när du lyssnar på musik, då det är riktigt duktigt på att separera olika instrument på ett tillfredsställande sätt – och får många låtar att lyfta.

Hoppar vi däremot över till mikrofonen är det istället en mer standardiserad historia. Ljudbilden är tunn men samtidigt fri från brus. Trådlösa headset har i regel det tuffare att stå emot mer trådbundna lurar då trådlösa anslutningar prioriterar ljudkvaliteten i uppspelningen och så är det även här. Med det sagt kommer du inte ha några problem att höras, och då mikrofonen dessutom kan justeras ytterligare i mobilappen gör att dess omfång ökar avsevärt. Det finns nämligen ’noise-gate’ funktionalitet (här kallad ljudgrind) vilket gör att du kan öka ljudvolym samt hur mycket av omgivningen som plockas upp. Det påverkar ljudkaraktären av din röst ju hårdare ’ljudgrind’ du använder, men med denna funktion blir det å andra sidan avsevärt lättare att fortsätta använda mikrofonen även om du är på ett stort LAN – eller rentav en e-sportsturnering.

Avskärmningen av oönskat ljud fungerar riktigt bra, och det märks än en gång att Logitechs arv lyser igenom här. På många sätt blir det, det bästa av två världar. Vad som även är intressant är att den avtagbara boommikrofonen som headsetet kommer med inte är den enda mikrofonen här. Det finns även interna mikrofoner, skulle du vilja ha A30 från och till som ett dedikerat mobilheadset. Med andra ord, om du pluggar ur den avtagbara boommikrofonen kan du fortfarande kommunicera, och även om ljudbilden blir ännu tunnare, är det ändå fullt dugligt för ett mobilsamtal.

Komfort och anpassningsbar stil?

Tack vare de mjuka öronkuddar som sitter på lurarna är det oundvikligt att ha A30 på sig under långa perioder. Något som går hand i hand med den goda batteritiden. Visserligen finns det andra headset med avsevärt längre tid, men å andra sidan hur ofta sitter du över 27 timmar i sträck? Dess avskalade och rena utseende ackompanjeras av tydligt placerade knappar direkt på headsetet – där en tumspak står ut mest (utöver mikrofon-mute, blåtandsknapp och på/av-knapp). Med denna kan du trycka åt fyra riktningar – där upp och ner är volym och sidorna avser game/chatt funktionalitet. På detta sätt kan du smidigt ändra ljudvolym och ljudkällornas upptagning direkt på lurarna – något som är riktigt uppskattat. Vad som också står ut med A30 – även om det mer är kuriosa i mitt tycke – är dess avtagbara ’taggar’ som är magnetiskt anslutna till sidorna av headsetet. Detta är egentligen bara plattor med vilka du lätt kan byta ut skulle du vilja ha något mer personligt. Det är ju finemang i sig – för de som bryr sig om sånt, men för att det ska vara lätt att byta behöver det också vara tydligt VART man köper nya taggar. Astros hemsida vittnar om mod kits eller rentav en del där du designar hela headset. Var du istället skaffar nya taggar för specifikt A30 är däremot väldigt otydligt. Om nu Astro vill göra detta till en stor sak, behöver de också vara betydligt bättre på att visa var och hur man gör detta online. I nuläget skapar det förvirring hos användare – oavsett om de är intresserade av att byta eller inte, särskilt då detta ändå är en stor detalj i sammanhanget, då A30 ändå marknadsförs flitigt med det i åtanke.

Ett headset för alla?

Om vi då summerar A30 är ändå det sammanfattade intrycket väldigt bra. Komfort, ljudkvalitet och god ingenjörskap sett till mobilappen vittnar om engagemang. Men dess prisbild på uppåt 2 800 kronor gör att det snabbt filtrerar många användare. Det är sannerligen inte ett headset du väljer bara lite så där halvt om halvt. Det kräver pengar och eftertanke. Rent kvalitativt har i regel Astros produkter god hållbarhet – något som märks av i denna nya A30 dessutom, så sett till ett längre perspektiv kan det vara värt investeringen. Särskilt om man tar med ljudkvaliteten och dess funktioner. Men det är ändå en för hög slant i mitt tycke, särskilt då det eminenta Astro A50 finns att välja mellan i liknande prisklass. Nåja, om vi då slutligen ser till vad du får, går det inte förneka att detta är riktigt välgjort och att du med all säkerhet kommer vara nöjd, och märkligt nog blir det därför ett bra köp för vem som helst – om du då söker tillförlitlighet och långvarighet. Men jag skulle be Astro att se över prisbilden, för detta är för högt, oavsett kvalitet…


Specifikation
  • Element: Moving Coil Dynamic
  • Frekvensgång: 20-20 000 Hz
  • Karakteristisk SPL: 105 dBSPL/mW @1 KHz
  • Nominell impedans: 32 Ohm
  • Total harmonisk distorsion: <1% @1 mW 20-10 KHz
  • Överföringstyp: Trådlös 2,4 GHz
  • Trådlös räckvidd: 15 m

Recensionsex tillhandahållet av Astro. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar