Under perioden som jag använt RIG 600 PRO HS har vi i nästan aldrig varit mer än 100 meter från varandra. Ett eventfyllt LAN, många sena kvällar och ett dussintal pendlingar senare var det äntligen dags att skriva recensionen. Slutsatsen var dock klar för mig tidigt: detta är ett par riktigt bra hörlurar. Vad som erbjuds här är i linje med vad modeller av högre klass kan erbjuda – och vet du vad? Det finns ett par saker som dessa hörlurar gör bättre… Men också en del som de gör sämre.
Upprepade studier har visat att väldigt få människor märker skillnaden på billigt och dyrt vin. Det är helt enkelt svårt, för dem som inte är insatta, att kunna skilja på dyrare och billigare varianter. I linje med detta upplever jag att en bra ljudupplevelse inte behöver kosta skjortan, och RIG 600 PRO HS är ett perfekt exempel på just detta. Även om designen är enkel och avskalad, levererar hörlurarna allt man kan förvänta sig funktionsmässigt. Tillsammans med en prislapp på endast 1 000 kronor går det inte att undgå hur bra deal dessa är.
För ett par trådlösa hörlurar är 1 000 kronor billigt, så pass billigt att köparen naturligtvis börjar fundera på var Nacon kompromissar för att dra ner kostnaden. Det mest uppenbara sättet är hörlurarnas konstruktion – allt är gjort i plast. Faktum är att det inte finns en enda metalldetalj så långt ögat kan nå. En fördel med detta är att hörlurarna är extremt lättviktiga – endast 250 gram – men kan stundtals också kännas plastiga för den som ställer högre krav på byggkvalitet. Har det dock någonsin varit ett problem för mig? Nej. Jag bär mycket hellre ett par lätta, sköna hörlurar än ett par som är tunga, särskilt i gamingsyfte där poängen (oftast) inte är att se snygg ut. På tal om estetik följer det inte med någon RGB här. Vidare känns plastkonstruktionen solid; inget knakar eller brakar när jag vrider och vänder på hörlurarna. Med det sagt är de rätt böjbara, och du skulle säkert kunna spräcka hörlurarna på mitten om du verkligen försökte. Men det är naturligtvis inget som kommer att hända vid normalt bruk.
Den lättviktiga konstruktionen tillåter mig att sitta i flera timmar utan att huvudet känns tungt och de mjuka kuddarna gör sitt jobb väl i att erbjuda en trevlig upplevelse. Så ja, hörlurarna är sköna, men det beror mycket på formen av ditt huvud. RIG 600 PRO HS kommer nämligen med endast tre lägen för passformen: small, medium och large. I mitt fall översätts detta till alldeles för små, något för små eller lite för stora. Trots att hörlurarna är aningen för stora för mig känns de sköna, mycket tack vare den lätta vikten och de behagliga kuddarna. Hörlurarna sitter dessutom på plats under häftiga rörelser. Enligt mig bör hörlurarna passa vem som helst – från barn till vuxna – och därutöver sitta rätt skönt, men det kan vara viktigt att ha i åtanke att någon finjustering för passformen inte finns. Du får helt enkelt nöja dig med dessa tre lägen, vilket inte borde vara något större problem.
Dags att diskutera det viktigaste: ljudkvalitén. Ett känsligt ämne, absolut och jag erkänner redan här att jag inte är någon audiophile. Så, med det i åtanke, tycker jag att dessa hörlurar låter riktigt bra. Basen finns där och dunkar hårt nog, diskanten är inte skrikig och alla toner faller på plats. Mitt levebröd är FPS-spel och med hörlurarna kan jag tydligt höra varje fjärran fotsteg och skott. För musik låter hörlurarna minst lika bra, med god distinktion mellan instrument och härliga sångröster. En imponerande ljudbild, helt enkelt. Kan ljudet vara lite bättre? Självklart. Men likt vin behövs inte toppkvalitét för majoriteten av konsumenter, och jag är mycket mer än nöjd med ljudbilden som erbjuds här – särskilt för 1 000 kronor.
Och om du inte gillar ljudet? Då är det fritt fram att ändra på det själv. Med RIG 600 PRO HS kommer nämligen en app – RIG 600 PRO – där du kan ändra ljudprofilen för dina hörlurar. Appens equalizer gör det möjligt att justera hur stark basen, mellantonerna och diskanten är. Här går det också att ändra mikrofonens ljudnivå, begränsa maxvolymen (för att skydda öronen), ändra i vilket språk hörlurarna pratar med dig och ett par andra funktioner.
Appen är snygg, enkel, och det går något ofantligt snabbt att para ihop sig med hörlurarna. Personligen tyckte jag i början att hörlurarna stängde av lite väl snabbt när jag inte använde dem, så jag kopplade hörlurarna till appen och ändrade Power Off Timer från 15 minuter till 30 minuter. Det tog bara någon minut. Kort och gott är appen en felfri upplevelse.
Men ljudet har dock ett problem. Jag hör nämligen ett litet, men märkbart, hummande i vänster kåpa. Det är ett elektroniskt surrande, och märks av om jag spelar ljud på låg ljudnivå. Är det något som märks eller irriterar i dagligt bruk? Nej. Men är det något som bör tas upp? Ja. Här handlar det högst troligen om ett batteri som avger ett högfrekvensigt ljud, och är något som mina unga öron hör direkt. Viktigt att ha i åtanke, absolut, men inget som bör förhindra dig från att köpa hörlurarna. Faktum är att många hörlurar i denna prisklass, och även dem i högre prisklasser, har just detta problem.
Nå, hur fungerar hörlurarnas olika uppkopplingslägen? Det finns tre lägen som hörlurarna kan användas i: Dual, Bluetooth och Game. Det förstnämnda används för när du vill vara uppkopplad samtidigt till både datorn (trådlöst via USB-dongeln) och till Blåtand. Får du ett samtal eller spelar ljud via telefonen tar det ljudet över. Sen byter ljudkällan automatiskt tillbaka. Hur fiffigt är inte det?
Men, ibland kan du råka spela ljud från telefonen när du egentligen inte vill det, och då är det dags att byta till Game. I detta läge är det endast ljudet från enheten där den trådlösa USB-C-dongeln är inkopplad som spelar ljud. Den är på 2.4 GHz, och är något enormt stark. Hörlurarna tar emot ljud i hela min normalstora villa, trots flera väggar i vägen, och det är först när jag går ut ur huset (~12 meter bort) som ljudet börjar spraka. Slutligen finns Bluetooth-läget, där endast ljud från Blåtand spelas. Blåtanden här är likaså stark, och räcker ungefär lika långt som trådlöst via dongeln.
På hörlurarnas vänstra baksida återfinns en knapp högst upp för att byta mellan dessa tre lägen. När du trycker på den berättar en kvinnlig röst om vilket ljudläge du är på. Utöver det finns två ytterligare knappar och en volymratt där bak. Ena knappen är multifunktionell, och används för att spela/pausa musik och ta emot/neka samtal. Den andra knappen används för att stänga av och sätta på hörlurarna, men berättar också batterinivån till dig om hörlurarna redan är på. Volymratten är precis som förväntat och känns taktil och enkel.
En av hörlurarnas bästa funktioner är den inbyggda mikrofonen som enkelt och elegant kan vikas in. Jag älskar när hörlurar tillåter en att ta bort eller vika in mikrofonen enkelt, och ROG 600 PRO HS gör detta inte bara snyggt, men även enkelt och responsivt. Här snackar vi inte om en mikrofon som kan unpluggas, utan snarare en som är inbyggd i hörlurarna och kan vecklas ut. Mikrofonen så gott som försvinner när den är infälld, och om du inte visste att det fanns en mikrofon där skulle du aldrig märka den. Mikrofonen i sig är dock inget mer eller mindre än helt okej. Den är givetvis inte nära kvalitén av en dedikerad mikrofon, även de billigaste, men den är i högsta grad duglig för samtal, musik och spel. Stundtals märker jag att mikrofonen fångar upp lite för mycket bakgrundsljud, som tangentbordstryckningar eller andning, vilket förvärras av att vindskydd saknas.
Batteritiden då? Nacon lovar 18 timmar batteritid på trådlöst 2.4GHz-läge och 24 timmar med Blåtand. Från min upplevelse lever hörlurarna upp till detta och kanske lite mer. Dyrare hörlurar har 50-, 60- eller 70-timmars speltid, så 18 timmar är absolut inget att skryta om. Det känns dock absolut inte som att jag laddat hörlurarna var 18:e timme, och det är jag bara glad över. För min del fungerar 18 timmars batteritid bra, men det är uppenbart något som bortprioriterades för att hålla hörlurarnas kostnad nere. Du kan givetvis använda hörlurarna medan du laddar dem, men då krävs en någon längre laddningskabel än den som är inkluderad med hörlurarna då den inkluderade kabeln bara är 50 cm lång. Att ladda hörlurarna från 0% till 100% tar ungefär två timmar. Något långsamt, men det bekymrar inte mig.
Och på tal om kablar, vad följer med i paketet? För det första får du den korta USB-A till USB-C kabeln som jag precis talade om, ämnad för att ladda hörlurarna. Utöver det får du med en trådlös 2.4 GHz-mottagare med USB-C-hane, som du lätt och enkelt kan plugga in i en PS5, telefon eller laptop som har stöd för USB-C. Men för en dator, laptop eller för PS4:an som inte har USB-C får du slutligen med en USB-A-kabel som den trådlösa mottagaren kan kopplas in i. Summa summarum så bör det gå att använda dessa hörlurar på vilken enhet som helst, såvida din enhet inte är två decennier gammal.
1 000 kronor, så mycket kostar RIG 600 PRO HS. För ett par trådlösa hörlurar kommer du knappt undan billigare, och här får du ett imponerande par hörlurar som överträffar förväntningarna. Ljudkvalitén är på topp, mikrofonen är högst duglig och alla funktioner du kan önska sig finns tillgängliga. Därutöver får du med en riktigt snygg app, felfri bluetooth och ett par sköna hörlurar. Trots den relativt låga batteritiden, att passformen endast har tre lägen och det minimala surret från vänster kåpa så förtjänar dessa hörlurar utmärkelsen “Bra Köp”!
Anslutning: 2.4 GHz, 5.1 Bluetooth, USB
Trådlös: Ja
Kompatibilitet: Android, iOS, MAC, Nintendo Switch, PC, PS5
Batteritid: 24 timmar (Bluetooth), 18 timmar (trådlös med USB-C adapter)
Membranstorlek: 40 mm
Akustisk konstruktion: Sluten
Formfaktor: Over-ear
Belysning: Nej
Färg: Svart, vit och ”acid”
Mute-knapp: Nej
Volymkontroll: Ja
Frekvensomfång: 20-20000 Hz
Impedans: 32 Ω
Mikrofon frekvensomfång: 100-10000 Hz
Löstagbar mikrofon: Inbyggd, går att veckla in.
Vikt: 241 g
Recensionsex tillhandahållet av Nacon.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
RIG 600 PRO HS. Lägsta pris 949 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-11-18.