ADX Firestorm H05 7.1

av Fredrik Olsson

ADX är ett märke som jag nyligen funnit, och därför blev fundersam över. Gaming communityt är alltmer petiga med sina tillbehör, så hur är det då att komma in som ny aktör på en så mättad marknad? Låt oss se efter vad detta gaming headset går för!

Känsla & Design

Det första man tänker på är hur välgjort och professionell paketeringen känns. Det är uppenbart att ADX valt en specifik stil; när de går i svart och orange genom samtliga av sina produkter. Så även med detta headset. Konstruktionen på headsetet känns bastant, med sitt metall band över huvudet, och läderimiterade kuddar. En konstruktion som känns redig och framförallt hållbar, så överraskade den mig från start. Designen i övrigt är genomtänkt, med ett orange LED ljus från kåporna vilket ger headsetet en snygg air; även om man själv inte direkt ser det. Men det är ju ibland detaljerna som gör det. En liten brasklapp till headsetets metalldesign är att om man råkar komma åt metallen så rungar ljudet in i headsetet, och kan störa. Men å andra sidan så sitter man inte direkt och slår på metallen med flit, så det lilla problemet försvinner snabbt.

Ergonomi

Kuddarna på headsetet är helt runda och var inte för därför helt slutna för mig, och ej heller särskilt sköna under längre perioder. Det blev helt enkelt on-ear headset av det hela vilket ärligt talat inte funkar bra under längre spelsessioner, och gör att ens öron känns ömma. Självklart så kan det vara viktigt att testa dessa om möjlighet ges, för även om de inte passade mig så värst bra, så finns det ju de med mindre öron, där dessa kan passa betydligt bättre.

Med det sagt, så är jag ändå förhållandevis positiv till headsetets design, då det känns som ett beslut som de tagit och sedan hållit på det. Och inget säger att det inte kan utvecklas på denna front med nästa generation.

Ljudbild & kompatibilitet

Vad gäller ljudbilden så är kan man säga att lägsta nivån är relativt hög. Du ges en godkänd bas och ett helt okej mellanregister. Dessvärre så lämnar diskant mycket att önska, då ljudbilden blir tunn och framförallt inte riktigt klarar att skildra alla toner. Känslan var ändå helt okej, men med tanke på att gaming headsetet ligger runt 1000 kr ute i butik, så hade man hoppats på ett bättre omfång vad gäller kvaliteten av ljudbild. Det är inte lika tydligt i spel (om man kör stereo) utan där presterar de väl utan några konstigheter. Utan det är främst med film och musik som man urskiljer svagheterna i headsetet.
Dessutom så läcker dessutom headsetet ljud trots en sluten design, vilket är tråkigt.

Med i förpackningen får man också ett 7.1 ljudkort, och y-split till 3.5 mm kontakter, och även en 4-polig kontakt. Med dessa i paketet så ges du möjlighet till 7.1 ljud, konsol och mobil kompatibilitet vilket gör det hela mer uppskattat. Det har för övrigt redan inbyggt i den dosan som går direkt ut från headsetet möjligheter att svara/avsluta mobilsamtal samt att lägga telefonsamtal på kö.

Headsetet självt använder sig av en micro usb kontakt som blir övergången till samtliga av ovan nämnda kontakter och ljudkort. Detta är givetvis på gott och ont, men har för mig ändå funkat bra. USB ljudkortet är i sig ger en elegant känsla och framförallt sparsmakad look, då den är ganska liten, och innehar enbart 3.5 kontakter och USB kontakt; så att du kan välja vilken ingång du vill gå via. Kör du via 3.5 kontakterna så stänger du av headsetets ljus, om det mot förmodan önskas stängas av.

7.1 ljudet; om vi ska avhandla det är väldigt upp och ner. I flera spel så har det inte funkat alls, medan i vissa andra så funkar det smärtfritt. Huruvida detta är en fråga om drivrutinsfel eller allmänt icke-stöd är svårt att svara på. Men i de fall som 7.1 systemet gått igång, så har det varit okej som bäst. Inte direkt övertygande men ej heller dåligt.

Mikrofon

För att sedan gå över till mikrofonen som man drar ut från headsetet (likt SteelSeries Siberia), så är det viktigt att jämföra rätt här. Gaming headset är gjorda först och främst för kommunikation och på den punkten funkar detta headset helt okej. Dessvärre så är det för lågt i volym om man kör med standard inställningarna; och kör man med AGC (Automatic Gain Control) så får du en klart högre ljudbild, men med ett starkt brusande. Det är lite svårt att veta hur man ska göra här, då båda cancellerar ut varandra. Men som sagt, vi snackar inte om ett headset för ljudinspelning eller podcasts, utan ren och skär kommunikation. Så den är godkänd helt enkelt.

Interface, Användning & installation

Med i förpackningen följer för övrigt även med en tydlig och bra manual; som visar inte bara hur man installerar headsetet, utan även hur programvaran funkar. Något som kanhända borde ses som standard, men som många andra tillverkare inte lägger möda på, och är uppskattat när det gäller detta headset.

Användargränssnittet på programvaran är egenproducerad med samma stil som designen på headsetet, och ger dig bra möjligheter att ändra ljudet med förinställningar, mikrofoninställningar och lite extra lull lull som t.ex. röstförvrängning och pitchning av en mikrofonljud. Förvisso är programvaran uppenbart enkel och aningen gammaldags i sitt utseende i övrigt, men det gör ändå sitt jobb bra kan jag tycka. Installationen av den är dessutom enkel och utan konstigheter; och du får med en skiva med drivrutiner, vilket även det är uppskattat (och inte heller det standard av många andra tillverkare).

Överlag så är interface, användning och installation lätta att förstå och ger ett intryck av seriositet som ärligt talat är överraskande bra för ett gaming headset i mid-range.


Specifikation

Headset – 40 mm element – Sluten konstruktion – Vikt: 320g – Frekvens omfång – 20Hz – 20000 Hz – Stereo 2.0 – 7.1 USB Ljudkort  / Mic – Frekvens respons – 100-10000 HZ – Output: -38±3dB – Längd: 2m – Kontakt: Guldpläterad mini jack kontakter – 3.5mm kontakter + splitkabel med 2 x 3.5 mm mini-jack.

Cirkapris – 1000 kr
Recensionsexemplar tillhandahållet av Elgiganten

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Kemzi september 21, 2016 - 15:28

Hej

Någon idé om hur man kan installera drivers utan cd? Får ej mikrofonen att funka med Skype t.ex.

Reply
Fredrik Olsson september 21, 2016 - 17:08

Hmm…ja det blir lite ”tricky” iom att ADX inte har någon egen sida, och därför inga andra medel att finna drivrutinerna för programvaran. Har du testat olika USB kontakter och se om enbart micen går igång iom att den då möjligtvis söker efter ny hårdvara. Alt. felsökt genom att testa en enbar 3.5 mm koppling mot dator?

Reply
Fredrik Olsson september 21, 2016 - 23:57

Hej Kemzi

Om du mot förmodan ännu har problem med drivrutinerna. Prova denna länk, så borde du kunna ladda ner de i en zip fil.

https://www.dropbox.com/s/7h5z8swula8b8fk/ADX.zip?dl=0

Reply
Anna P december 29, 2016 - 15:55

Hej,
Dropbox-länken verkar ha slutat funka, skulle du kunna posta den igen? Snackade just med Elgiganten som vägrade hjälpa. 🙁

Reply
Fredrik Olsson december 29, 2016 - 16:24

Hej Anna

Absolut, prova denna länk, så hoppas vi att det löser sig 🙂
http://wikisend.com/download/428206/ADX.zip

God fortsättning!

Reply
Anna P januari 1, 2017 - 17:06

Tack så jättemycket! 🙂

Reply

Lämna en kommentar