Steelseries APEX M500

av Fredrik Olsson

När det gäller tangentbord så är väldigt aktiva PC-spelare kräsna. De vill ha komfort, kvalitet och att det ska vara prisvärt. Men det är inte alla gånger den kombinationen går att bocka av. De flesta tangentbords tillverkare måste välja ibland mellan någon eller några av dessa egenskaper; istället för att få med alla. Här kommer då Steelseries APEX M500 in i bilden. De siktar på att fånga in samtliga tre; men klarar de av det?

Känsla & Design

Redan från start, så är det tydligt att än en gång så har Steelseries gått ”all-in”; med allt från paketering av tangentbordet, till dess manual. Men sedan när man väl tar ur själva tangentbordet så blir man något besviken. För trots den fina paketeringen, så är det ett till synes ordinärt matt svart tangentbord som gömmer sig däri. Men som med det mesta här i världen, så kan man inte döma det utifrån hur det ser ut.

För när den väl är inpluggad, så pulserar dess blåa LED ljus fint och skarpt. Och lägg därtill det faktum att detta tangentbord har en högre profil på tangenterna; och att den har Cherry MX Red brytare, så inser du att det finns en del under ytan. Dess mekaniska uppbyggnad gör den slitstark och du får ett tangentbord med fullt anti-ghosting support.

Känslan i nertryckningarna är bestämda och är verkligen gjorda för en mer ”competitive” spelmiljö; i.e e-sportsammanhang. Du får nämligen en accentuerad känsla i nertryckningarna, som trots sin något höga höjd (ca 11 mm), så känns det naturligt. Du har dock inga extra knappar, utöver möjligheten att ändra saker och ting via att trycka ner ”Steelseries” och trycka på F-knapparna som har såna möjligheter som; ändra ljusstyrka, media funktioner, och stänga av Windows knappen.

Tangentbordet har N-Key rollover stöd, vilket förenklat betyder att det känner av varje individuella tangent, oavsett hur många tangenter du trycker ner samtidigt. En egenskap som förvisso inte är unik idag, men ändå är något som kan vara värt att belysa.

Ergonomi

Med sin höga profil, som förvisso är ovant för mig, så är det ändå ett riktigt skönt tangentbord. Och dess tydliga profil gör att man utan problem lägger ner många timmar vid det. Jag hade dock önskat att ett handstöd med så jag kunde lägga ner händerna mer naturligt mot bordet. Utöver det finns det inte så mycket att säga; dess industriellt standardiserade form passar de flesta helt enkelt.

Interface, Användning & installation

Deras programvara visar ännu en gång vart skåpet ska stå. ”Steelseries Engine 3” är lättnavigerat och förser användaren med funktioner och möjligheter såsom, makro skapande och ändringar på tangentbordets LED ljus. Allt som allt väldigt intuitivt och smidigt.

Det är verkligen ett tangentbord gjort för e-sport, med sin återhållsamma passform, höga profil och Cherry MX Red brytare. Den tillför kanske inget nytt till tillbehörs scenen, men det den gör, gör den kvalitativt. Lägg därtill en helt okej prisbild (ca 1000 kr), och du får ett tangentbord som faktiskt stämmer in på de tre egenskaperna jag nämnde i början (komfort, kvalitet och pris).

Du kan även ställa in olika profiler, så till den grad att om du t.ex. startar ett visst spel/program, så kan du få ett specifikt ljusschema. Dvs, om du t.ex. vill ha enbart WASD knapparna upplysta så kan du först ställa in detta och sedan koppla detta ”schema” mot ett specifikt program. På det sättet så kan du få tangentbordet att lysa upp på olika sätt för olika typer av spel. T.ex. om du vill ha ett mönster för MMOs, eller ett för MOBA, så går det.


Specifikation

Cherry MX Red brytare, 50 miljoner klick garanti, Mekaniskt, Throw Depth: 4mm, Actuaction kraft; 45cN. Blå LED belysning, Vikt: 1241 g, 2 meter kabel.

Cirkapris – 1000 kr
Recensionsex tillhandahållet av Steelseries

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar