Hem RecensionerTillbehörsrecensioner Logitech Brio 4K Stream Edition | Webbkamera

Logitech Brio 4K Stream Edition | Webbkamera

av Fredrik Olsson

Mer 4K åt folket verkar Logitech tänka med sin nya webbkamera Brio 4K Stream Edition. Frågan är snarare, kommer webbkameran till sin fulla rätt eller blir det hela bara en pixelerad smörja? Dags för ett gruppsamtal med familj och vänner – hoppas de står ut med bilden bara!


Känsla & Design

I dessa dagar är behovet större än någonsin för webbkameror, tro det eller ej. Vilket märks då just denna kamera har blivit oerhört svår att hitta i nuläget – trots sitt standardpris på 2600 kronor(?!). Vad är då grejen med just denna webbkamera? Uppenbarligen är det 4K biten som står ut, men det finns ändå andra aspekter värda att påpeka. Först tar vi dock och fokuserar (pun intended) på kamerans utseende och design. Den kompakta kameran kommer i ett svart utförande och har en böjbar fot som får den att lätt placeras bakom exempelvis din datorskärm. Själva webbkameran kan lutas framåt, vilket är en fördel då den ges mer flexibilitet när det kommer till riktningen av kameran. Dock hade jag gärna sett att den även var tiltbar, då den enbart kan flikas framåt. Trots detta kommer den tveklöst kunna placeras på de flesta monitorer, då dess fästanordning (läs fot) är försedd med gummiyta – vilket borgar för en stabil position.

Jag hade dock gärna sett att Logitech även inkluderat en lampa – inte för att kameran presterar dåligt – då dagens streamers/youtubers blir alltmer insatta i hur viktigt det är att vara ljussatt bra. Då just denna kamera riktar sig för denna typ av användare samtidigt som den kostar en rejäl slant, kan jag därför tycka att det borde varit något som förts med eller varit inbakat i designen.

Ljud- och video & kompatibilitet

Sett till upplösningar är det 4K med 30 FPS eller 1080p i 60 FPS som gäller. Självklart kan du gå lägre i upplösning om du vill, men då tappar man själva poängen med kameran: att vara högupplöst! Därför är det givetvis skönt att kunna meddela att bildkvaliteten är riktigt läcker, även om det kommer med ett visst mått av ”flickering” i de mer mörka partierna av bilden. Roligt nog kommer kameran med HDR också – vilket kan komma att tjusa de mer tekniskt hungriga användarna där ute. Med det sagt faller det givetvis till viss del på att de du pratar med även har HDR skärmar för att det ska vara värt att ha… men det skadar inte och känns även som en god framtidssäkring.

Bildmässigt är färgsättningen alldeles utmärkt och framförallt  tas allt upp väldigt bra då kameran kan ha 90 graders vidvinkel. Med andra ord, kan du få med mycket av bakgrunden. En aspekt som kan göra sig extra bra för de streamers/youtubers som exempelvis gör ’unboxings’ eller bara visar upp sig själv och sin omgivning mer. För spelstreams är det givetvis ”over-kill” då man ändå allt för ofta minimerar sig själv. Är det däremot att du är van vid att växla mellan olika scener, då kan den högupplösta bildkvaliteten komma till användning rejält – särskilt om du då vill visa dig själv i helbild i en av scenerna.

När vi ändå är inne på detta med olika scener har Brio 4K stöd för Logitech Capture, där du kan ställa in färg- och ljusinställningar, skapa olika scener (antingen med ytterligare en kamera eller bara samma kamera fast med andra inställningar) och leka runt med effekter. Kruxet är dock att Logitech Capture är påtagligt resurskrävande och tar i anspråk cirka 10 % av din cpu-kraft och runt 18% av ditt grafikkorts prestanda – använd den enbart om du har en riktigt bra dator. Programmet är mer eller mindre ett tillbehör så välj själv hur du vill göra.

Sedan har vi ljudbilden som med denna webbkamera ändå är förvånansvärt ren och krispig – men samtidigt tydligt avlägsen och tunn. Avståndet till kameran är givetvis boven i dramat; har du tillgång till en ordentlig mikrofon är detta det uppenbara valet – särskilt om du ändå ska streama. Vid denna prisklass är ändå bilden det du är ute efter, då du med all säkerhet har det övriga redan fixat och klart.

Det som kunde varit bättre!

När det kommer till en webbkamera av detta slag handlar det i slutänden på en sak: är priset värt det du faktiskt får? 4K upplösningen må vara alldeles duglig, å andra sidan är det är samtidigt inte riktigt ”on par” med priset enligt min mening. Det hade även varit bra med mer lull-lull för att väga upp för priset – exempelvis inbyggd lampa eller varför inte även en tri-pod med vilken du kunnat ställa kameran vid sidan om, skulle det vara bättre för användaren. Förvisso skickar Logitech med en 12-månaders premiumlicens för Xsplit (Streamingprogram), vilket ändå är en bra grej, även om jag hade önskat mer.

Med allt detta sagt går det inte annat än prisa kameran för dess bildmässiga kvaliteter – för ska vi vara krassa är det ändå där den måste leverera. Priset skulle jag gärna sett varit under 2000 kronor, är du streamer och vill ha följsamma 4K inspelningar direkt via webbkamera, då är det denna du ska kika på.


Specifikation
  • SYSTEMKRAV

      • Windows® 8 eller Windows 10 eller senare – 3:e generationen Intel Core i5 eller högre (stöd för CPU/AVX och GPU/OpenCL).
        USB 3.0 (USB 2.0 begränsat till 1080p/30 FPS)
        Windows Hello stöds bara på Windows 10 eller senare
      • Gå till din videostreaming- eller videosamtalsleverantör för mer information om system- och prestandakrav.
  • SPECIFIKATIONER

    Kompatibel med:

    • XSplit
    • OBS
    • Skype
    • Zooma
  • INNEHÅLL

    • BRIO STREAM
      USB 3.0-kabel (kompatibel med USB 2.0)
      Löstagbar klämma
      Linsskydd
      Bärpåse
      Dokumentation

Logitech Brio 4K Stream Edition. Lägsta pris 2599 kronor enligt Logitech 2020-11-20.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Logitech.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar