Razers Basilisk gör en comeback, och utökar i vad som nu närmare kan betraktas som en familj av möss. Denna gång är det en upphottad version av Basilisk – där frågan är, hur står sig denna mus idag? Dags att köra snabba FPS och precisa strategispel, så Basilisk V2 får veta att den lever!
När vi recenserade den ursprungliga Basilisk musen redan under 2018, så var slutkontentan att det var en kvick mus, som var aningen för liten. Men nu när vi sitter med Basilisk V2 så har dimensionerna ändrats en aning; med en avsmalnad design, men samtidigt aningen längre. Något som märks direkt faktiskt. Musens förlängning gentemot originalet kanske verkar futtig (runt 6 mm), men det är märkligt vad såna här förändringar ändå kan göra rent mentalt. I mitt sinne så känner jag att musen ligger bättre i handen, och att dess numera klassiska utformning servas bättre – särskilt med tanke på att dess (valfria) specialsidoknapp (kallad Razer Hypershift) nås aningen mer ledigt under rasande stridsförhållanden i FPS-spel.
Att DPI nivån når helt galna nivåer – nu 20000 – gör att den milt sagt lär tilltala även den mest kräsna spelaren. Med det sagt så är det givetvis väldigt viktigt att musen presterar bra sett till precision, och där kan jag tack och lov säga att optiska sensor är fruktansvärt exakt, oavsett om du spelar Doom Eternal, Bleeding Edge eller Overwatch. Ja från spel till spel, så är det tydligt att musen gör jobbet, och att det gör det förstklassigt.
Och egentligen är det det som skiljer denna från originalet mest – DPI samt dess fysiska utformning. Razer har lyckats bibehålla den sköna komfort som finns i Basilisks högerhänta formfaktor, utan att tappa dess unika aspekter; Hypershift som möjliggör abrupt annorlunda DPI nivåer vid ett enkelt klick, liksom on-the-go, samt hela 11 knappar – alla mappningsbara.
Ja, på många sätt och vis är Razer Basilisk V2 en fröjd, även om jag gärna sett att den kommit med möjligheten att påverka dess vikt. Visst är det inte en tungviktare, men dess 92 gram (bara musen, ej inkluderat kabeln) gör sig tillkänna snabbt, och om du som mig, vant dig vid alltmer lätta möss, ja, då kan detta vara en potentiell bromskloss. Även om Razer faktiskt dragit ner vikten sedan originalmusen som låg på runt 107 gram, så känns det som att den borde kunnat dragits ner mer – särskilt då musens kabel adderar till motstånd och vikt i sig.
Sedan har vi även priset, som i detta fallet landar strax under tusenlappen. En kostnad som jag känner är berättigad sett till den teknik och komfort som ändå ges – men för elitspelare, så kommer dock ändå valet hamna på en mer enkel mus (exempelvis Cooler Master MM711 eller Razer Viper Mini), där vikten är så låg som möjligt. Jag hade för övrigt gärna sett mer utveckling i musen, för även om den utan tvivel är ytterst gynnsam i spelande, så är den inte direkt en alltför stor förändring. Men å andra sidan, varför fixa något som inte är sönder.
Nåja, men där har vi Basilisk V2; en välbyggd och angenäm gamingmus, som med sina många goda inställningsmöjligheter, och goda programvara (Synapse 3) utan problem kommer serva många spelare, under lång tid. Förvisso hade jag gärna sett att skrollhjulet gick att byta mellan två lägen (likt Logitechs G502 Hero vars hjul kan snurra lätt och ledigt, eller bli stegbaserad), men för vad det är så är detta givetvis allt annat än skräp – tvärtom, V2 är en underbar mus för ett alldeles acceptabelt pris.
- 11 programmable buttons
- Customizable scroll wheel resistance
- Razer Optical Mouse Switches
- Razer Focus+ Optical Sensor
- Razer Speedflex Cable
Razer Basilisk V2. Lägsta pris 949 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-04-01.
Recensionsex tillhandahållet av Razer.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.