Razer Basilisk Ultimate

av Fredrik Olsson

När många tänker lyx, är det rustika taklampor, guldsmycken och dyra vrålåk. Men det kan också vara gamingmöss – som Razers Basilisk Ultimate. En trådlös gamingmus, med upp till 100 timmars batteritid, dockningsstation, 14 RGB zoner för mest flashigast utseende och en sensor gjord för att känna av nanometer (nåja, i tanken i alla fall). Men problemet med lyxvaror är att de kanske aldrig är essentiella för vad de är gjorda för… Så, frågan är snarare, är Basilisk Ultimate värd att köpa?


Med en förvånansvärt låg vikt (för en trådlös mus) på 107 gram, DPI sensor som kan nå 20000, och elva programmerbara knappar kan man lugnt säga att Basilisk Ultimate är ambitiös. Dess nattsvarta utseende matchas bra med en frikostig storlek, där vänstersidan böjer sig ner så att din tumme lättare kan vila; det är helt enkelt en skön mus att hantera, särskilt för de individer med större händer. Dess avlånga design ligger bra i handen, och antalet knappar nås alla relativt lätt, utom kanske DPI knapparna under skrollhjulet. Men det senare gör inte allt för mycket, då man helst vill undvika att man råkar trycka till de av misstag.

Rent komfortmässigt är det riktigt bra, och din hand vilar minst lika bra om du kör med helhandsgrepp såväl som klo-grepp. Vad gäller skrollhjulet har det en väldigt tillfredsställande taktil känsla – när dess stegbaserade snurr sakta men säkert går från steg till steg, men dessvärre kan inte den underliggande knappen (under skrollhjulet d.v.s.) få riktigt lika bra mottagande. Visst känns själva skrollandet vasst, med ett tydligt motstånd, men att man lätt kan komma åt knappfunktionen om själva skrollhjulet trycks ner, kan göra spelande irriterande – och är direkt något jag rekommenderar att ni stänger av.

Tack och lov har programvaran Razer Synapse inställningar för allt, och framförallt kan du stänga av eller mappa om knappar efter eget behag; från att varit ett aber initialt, flyger du sedan snabbt fram i Doom Eternal utan att någon gång råka trycka fel …

Men är då musen i övrigt fulländad?

Det som musen gör förträffligt är att vara tillgänglig länge och väl. Den utsatta batteritiden stämmer väl, och med dockningsstationen går det inte förneka smidigheten i just användandet av musen. Att den dessutom fungerar ypperligt under spelsessioner med tydlig precision och helt utan synbar lagg gör att priset blir än mer berättigat. Sedan att ännu fler sköna detaljer kan punktmarkeras; som att skrollhjulet även är tiltbart åt sidorna, ett ’resistance’-reglage finns på undersidan av musen där du ställer in hur taktilt/icke-taktilt skrollhjulets motstånd är, att du kan ställa in både ’sleep mode’ och ’low power mode’ (för när musen når viss batteritid), att fem inbyggda profiler kan lagras direkt på musen och att den utan problem kan kalibreras smidigt beroende på vilket typ av underlag/musmatta den befinner sig på – ja, allt detta kulminerar i en välavvägd och robust historia, där verkligen gaming är i fokus.

Men denna kompletta lösning kostar en slant; runt 1700 kronor för att vara mer exakt, och frågan blir då… är den värd summan i fråga? I mina ögon är det korta svaret ja! Med alla dessa funktioner i en gamingmus som faktiskt lyckas leverera enastående prestanda samtidigt inte är svar nog, ja då vet jag inte vad som ska räcka. Givetvis är det ’overkill’ om ni bara är ute efter en mus för att spela lite då och då med, eller hålla enbart att använda till andra typer av program (Photoshop, premiere etc.) – då skulle jag rekommendera en gamingmus runt 600-800 kronors klassen, eller kanske rentav en produktivitetsmus (kontorsmus). Men om ni vill ha den bästa batteritiden, och en mer anpassningsbar gamingmus med hög prestanda, då kan Basilisk Ultimate vara något för er. Visst hade jag gärna sett att de (likt Logitech) haft en separat knapp för att skifta mellan stegbaserat skrollhjul och helt lealöst sådant, men man kan inte få allt antar jag. Oavsett kommer du som spelare vara nöjd med denna mus, den saken är klar!


Specifikation
Rörelseläsare: Optisk
Upplösning: 20 000 dpi
Antal knappar: 11 st
Scrollhjul: Ja, (med justerbart motstånd)
Programmerbar: Ja

Anslutning

Anslutning: USB 2,4 GHz
Trådlös: Ja, (Hyperspeed)
Batteritid (Ungefärlig)100 tim
Kabellängd: 1.8 m (dockningsstation)

Övrigt

Färg: Svart
Bakgrundsbelyst: Ja, (16.8 miljoner färger)
Ambidextriös: Nej
Justerbar vikt: Nej
Vikt: 107 g

Razer Basilisk Ultimate. Lägsta pris 1690 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-09-07.

Recensionsex tillhandahållet av Razer.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar