Nanoleaf Lines Starter Kit

Linus på linjen skulle älska dessa!

av Fredrik Olsson

Nanoleaf fortsätter att skölja publiken med variant efter variant av piffiga belysningsapparaturer. Vi har testat trianglar, hexagoner, lightstrips och singulära lampor – men denna gång är det… streck?! Ja tro det eller ej har vi kommit till något så märkligt som en uppsättning bestående av nio ljusstavar, redo att forma sköna mönster. Om slutbetyget däremot är lika ”skönt”, ja det återstår att se när vi nu ska testa Nanoleaf Lines!


De 33 cm långa stavarna ser inte mycket ut för världen när paketet väl packats upp, men tack vare de små mellanstegshubbar som medföljer kan kreativiteten flöda – och oväntat många mönster uppstå. Mönster både sett till hur du rent fysiskt sätter samman just din konstellation, men även sett till hur dessa bakgrundsbelysta stavar kan lysa upp din vardag. Varje individuell stav har två färgzoner, vilket innebär att en komplett konstellation på nio stavar verkligen kan skifta i all världens väg. Att de små sammankopplingshubbarna vilket medföljer även uppmuntrar dig som potentiell köpare att införskaffa extra ljusstavar allt eftersom innebär att det enkelt kan byggas vidare med tiden. Dock kan du bara ha upp till 18 ljusstavar på en enda strömförsörjning.

Varje ljusstav har stöd för upp till 20 lumen i ljusstyrka – vilket kan verka lite, men som parat med flera färgzoner och framförallt totalt nio ljusstavar ändå resulterar i en helhet med märkbart starkt ljus. Därutöver ser vi möjligheten att i Nanoleafs mobilapp att ställa in ljusstyrka, välja bland mängder av mönster och även skapa scheman – allt för att automatisera (om så önskas) din upplevelse med Nanoleaf Lines.

Sett till mönster av själva ljusstavarna är processen busenkel. Varje sammankopplingshubb är formad som en hexagon – med andra ord med sex sidor. Varje sida är en potentiell plats att placera en ljusstav, och därefter kopplar du bara vidare varje ny stav i den riktning du önskar. Det hela är föredömligt intuitivt, och skulle du mot förmodan stöta på patrull finns det hjälp att hitta i Nanoleafs mobilapp, eller rentav i den lapp bestående av mönsterförslag som medföljer. Efter du satt samman ett mönster genom att klicka fast ljusstavarna från hubb till hubb, är det bara att sätta i strömkontakten och köra igång. Initialt kommer Nanoleaf Lines leta efter ett trådlöst nätverk – se därför till att ha din mobil redo och ansluten till samma nätverk du vill använda för ljusstavarna så kan du sedan para kitet. En lättanpassad installation överlag med andra ord!

Kontrasterna är dina vänner!

Det senaste belysningskit vi testade som liknade detta var LIFX Beam kit – och även de uppvisade skönt bjärta färger med oerhörd god styrka. Detsamma kan nämligen verkligen sägas om Nanoleaf Lines, och ärligt talat föredrar jag deras mer konstnärliga ’touch’. Att skapa egna mönster var väldigt lätt, och då de dessutom är bakgrundsbelysta – blir de aldrig riktigt ”in your face” som många andra RGB- och SmartHome belysningskit. Du kan givetvis skapa knasiga mönster och dra på den mest spektakulära mix av färger om du vill, men det går minst lika bra att tona ner de, och göra det hela mer av en tongivande ’feeling’ i ditt rum – och snarare en påbyggnad av rummets redan naturliga ljus.

Att ha i köket, vardagsrummet eller allrum spelar därför ingen större roll, då du sätter gränserna lätt i och med dess mobilapp – och att ljusstavarna därmed passar i de flesta sammanhang. På samma gång kan du givetvis (och det är här det faller in mer i Nördlivs sfär) anpassa ditt ”nördrum” till att få en specifik stil och design, genom att sätta upp dessa ljusstavar. Kanske vill du ha en god färgton på ansiktet när du streamar – då kan du sätta de bakom din dators skärm. Vill du istället skapa en mer neonindränkt spelhörna kan du skapa ett mönster som passar och ackompanjera din personliga stil minst lika lätt.

Färg- och belysningsmässigt är nämligen dessa förträffliga – mycket återigen tack vare dess bakgrundsbelysta konstruktion. Färgerna är starka och livfulla, och kommer få ditt hem att ’poppa’. De olika färgzonerna skapar en större komplexitet dessutom, och gör att de går förbi andra Nanoleaf produkter i kvalitet kan jag känna – exempelvis Nanoleaf Essentials A60 eller Essentials Lightstrip. De ger till och med Nanoleaf Shapes Triangles en god fajt – och kommer segrande ur ärligt talat.

Installationen är väggens bane – men kanske inte i detta fall (lika mycket)!

Med de flesta Nanoleafprodukter har installationen i lägenheten eller huset inneburit att du antingen behövt använda dess dubbelhäftande undersida – eller rentav skruva in varje separat del i väggen. Denna gång får du fler möjligheter mycket på grund av den mer utstående formen av Nanoleaf Lines – men framförallt utifrån vilket mönster du går med. I samtliga fall kan du till exempel bara använda två enkla spikar/nubb och vila ditt mönster på – likt en tavla. Givetvis medföljer det dubbelhäftande ytor under varje sammankopplingshubb, men att konstruktionen är förhållandevis lätt gör att den lämpar sig att luta mot exempelvis en tunnare spik. Vill du därför undvika att klistra upp saker på väggen eller för den delen mängder av hål efter skruvar, skulle jag säga att Nanoleaf Lines är en av de bästa på att undvika detta.

Vad som däremot kan få ett smärre hål, ja det är din plånbok. Lyxen i att kunna sätta upp dessa Nanoleaf Lines kommer inte billigt – utan hamnar på runt 1 400 kronor. Nu är det utifrån ett starter kit på nio ljusstavar vilket ändå är ett gäng, men det är ändå något som måste tas med i beräkningarna. Åh andra sidan är det sällan man har 16 miljoner färger och färgtemperaturer mellan 1200 – 6500K tillhanda så det jämnar ut sig. Ännu mer om man räknar med de cirka 25 000 timmars livstid som ljusstavarna har samt strömanvändningen på enbart 2W per ljusstav – och du får en himla god helhet. Så pass bra i mina ögon att jag känner detta nog är det mest kompletta RGB kitet hittills från Nanoleaf. Du har inte bara kreativiteten mer synlig på väggen – utan samtidigt kan du hålla det betydligt mer diskret om så önskas. Allt anpassat smidigt via deras mobilapp. Enkelt, innovativt och kreativt – tre ledord för Nanoleaf Lines helt enkelt!


Specifikation
Rader Anslutning
Höjd Höjd
0,80 cm 2,16 cm
Bredd Bredd
27,85 cm 4 cm
Djup Djup
2 cm 3,46 cm
Vikt Vikt
39 g 15 g
Funktioner  
Musiksynkronisering Ja
Skärmspegel Ja
   
Allmän  
Ljusflöde per panel 20 lumen
Livstid 25 000 timmar
Kommunikationsprotokoll
WiFi (2,4 GHz b/g/n)
 
OBS: 5 GHz-nätverk är inte kompatibla med Nanoleaf-produkter.
Dimbarhet
Ja (via Nanoleaf App, Voice, Controller)
Monteringstyp
Via medföljande dubbelhäftande tejp eller skruvfästen (skruvar och ankare ingår ej)
Nanoleaf-apparna
Styr via Nanoleaf App (Android & iOS) för mobil/surfplatta eller Nanoleaf Desktop App (Windows & Mac).
Kompatibilitet
Apple Home, Amazon Alexa, Google Home, IFTTT, SmartThings, Razer Chroma, iCUE
Användande Endast inomhus
IP-betyg IP20
   
Färg  
Färgtemperatur 1200K – 6500K
Konfiguration av färgkanal RGBW
Max färger
Mer än 16 miljoner
Färgzoner
2 färgzoner per rad
Färgåtergivningsindex (CRI) >80
   
Kraft  
Spänning
100VAC – 240VAC
Max strömförsörjning 42W
Max energiförbrukning per linje 2W
Max linjer per 42W strömförsörjning 18 rader

Recensionsex tillhandahållet av Nanoleaf. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar