Razer Opus X

av Martin "Fyghar" Johansson

Razer Opus kom nyligen ut på marknaden och nu har vi en ny version, nämligen version X. Är det värt att satsa på den här nya versionen eller räcker det med vanliga Opus?


Jag måste först och främst prata om hörlurarnas färg. Visst, det är Razer som ger ut dem och de gillar grön färg, men jag uppskattar inte den skrikande gröna färgen. Fast med tanke på hur gröna de är lär folk kunna hitta mig vart jag än går och det är ju inte alltid helt fel. Brorsan nämnde att jag skulle kunna stå mitt ute på en åker och han skulle se att det var jag om jag haft på mig de här lurarna, och jag tror honom. Som tur är finns det två andra färger att välja på, såvida man inte vill vara nästintill självlysande, och dessa färger är Quartz samt Mercury. Eller, på ren svenska; rosa och vita.

Färgen är dock inte allt, men det är definitivt det första man lägger märke till. Men om jag skulle bortse från den gröna färgen ser headsetet stilrent ut med sin enkelhet. Det finns fyra knappar som sitter på baksidan av den högra kåpan: ström på/av, styra musik/samtal, volym och Active Noise Cancelling (ANC). Det mesta är ju rätt standard för ett trådlöst headset och knapparna reagerar snabbt när jag trycker på dem. De är bekväma att ha på sig längre stunder men det blir lätt svettigt runt öronen om det är någorlunda varmt ute eller om man rör på sig mycket. Jag känner dock inget obehag av att ha på mig dem i flera timmar, vilket har hänt mer än en gång då jag har börjat lyssna på ljudböcker.

De fungerar alldeles ypperligt att använda för samtal, ljudböcker samt musik. Jag hade dock uppskattat mer bas, särskilt när jag i appen väljer ”Förstärkt bas”. Det är dock bara irriterande när jag lyssnar på musik och vill ha lite extra bas, för det är inget jag märker av när jag lyssnar på ljudböcker, podcasts eller i samtal. Mellanregistret fungerar utmärkt och jag hör tal utan några bekymmer alls. Diskanten hör jag mer än basen, men det är inget jag direkt har reagerat på när jag har använt lurarna. Det finns där och det är egentligen allt. De fungerar bra för samtal även när det gäller mikrofonen. I ett samtal satt jag och åt McDonald’s efter ett arbetspass och den jag pratade med hörde inte att jag åt, vilket är rätt bra med tanke på att mikrofonen sitter på kåporna. Dock hörde personen när jag drack upp det sista av min milkshake väldigt tydligt. Under hela samtalet hördes jag bra och även trafiken hördes bra när jag gick förbi en väg.

Batteritiden för Opus X är över förväntan. Det står på hemsidan att de ska klara 30 – 40 timmar beroende på om man har igång ANC eller inte. Jag har varierat lite mellan de olika lägena beroende på ljud samt vind, och jag har bara laddat dem en gång hittills – det var när jag fick hem dem. Sedan dess har jag använt dem nästan dagligen när jag har jobbat eller bara velat lyssna på en ljudbok och jag har fortfarande 60% batteri kvar enligt appen. Jag skulle ha använt ANC mer när jag var ute om det inte hade blåst nästintill varje gång jag har gått ut, plus att det känns som att jag får lock för örat när den är igång vilket jag upplevde obekvämt.

Nu kanske du undrar vad blåsten har att göra med ANC? Jo, på hörlurarnas kåpor sitter det flera mikrofoner som lyssnar på omgivningen och stänger sedan ute vissa frekvenser som de anser vara oljud. Blåst är inte ett oljud vilket innebär att jag hör när den träffar mikrofonerna. Det finns ett läge som är tvärtemot ANC vilket jag gillar betydligt mer, och det är Ambient Mode. I det läget tar mikrofonerna upp ljuden och låter mig höra dem i headsetet, vilket fungerar riktigt bra när jag rör mig runt mycket trafik. Dock är det samma problem med vinden här. Men även om man inte har igång ANC tycker jag ändå att Opus X stänger ute ljud från omgivningen rätt bra.

Det finns en app att ladda ner som heter Razer Audio. Det är en enkel app där man kan ställa in en equalizer, starta eller stänga av ANC samt starta Gaming Mode. Det sistnämnda har jag inte haft möjlighet att testa då jag inte kunde ansluta headsetet till någon av mina konsoler och min PC är för gammal för att ha Bluetooth. Plus att de spelen jag har på telefonen inte är de jag vill använda för att testa en sådan funktion. Den finns och det innebär att det tar kortare tid för ljudet att åka från spelet till headsetet för att höja inlevelse samt upplevelse för spelaren.

Det här är ett bra trådlöst headset. Om ljudet hade varit bättre när jag lyssnar på musik hade det definitivt varit Toppklass. Dock är det just ljudet som drar ner betyget rejält för mig. För även om det är löjligt bra batteritid, bra bekvämlighet och intressanta funktioner med ANC spelar det mig ingen roll om ljudet inte håller måttet. Det är ändå det de är till för, Med det sagt kan jag inte klaga för mycket på ljudet heller. Det låter riktigt bra vid samtal och prat som jag har nämnt tidigare. Med allt detta kan jag inte göra annat än att rekommendera Razers Opus X som ett Bra Köp!


Specifikation
FREQUENCY RESPONSE 20 Hz – 20 kHz
IMPEDANCE None
SENSITIVITY None
DRIVER SIZE – DIAMETERS (MM) 40 mm
DRIVER TYPE 2 x 40 mm dynamic drivers
EARCUPS Circumaural
EARPADS MATERIAL Protein Leather / Nylon
NOISE CANCELLING Active Noise Cancellation
CONNECTION TYPE Wireless via Bluetooth 5.0
CABLE LENGTH 0.5m length USB-A to USB-C charging cable
WEIGHT 270 g
MICROPHONE STYLE 2 for active noise cancellation technology, 2 for voice chat
PICK-UP PATTERN None
MICROPHONE FREQUENCY RESPONSE None
MICROPHONE SENSITIVITY (@1KHZ) None
VIRTUAL SURROUND ENCODING None
VOLUME CONTROL Yes (VOL + and VOL – buttons)
OTHER CONTROLS None
BATTERY LIFE Up to 30 hours with ANC on (up to 40 hours with ANC off)
LIGHTING LED for indicating power, pairing and charging status
COMPATIBILITY BT Connection: Mobile / System

Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar