Innehållsförteckning
Ambitionen hos Logitech har alltid varit hög – men sedan om utförandet många gånger motsvarat den kan så klart varierat. Med Logitechs senaste storsatsning på gamingheadset – så står detta headset ut väldigt mycket. Logitech G Pro X ska frälsa massorna, men frågan är om den når hela vägen!
Första intrycket direkt ur boxen är gott – med en mer förenklad och gimmickfri design som verkligen inte känns ”gaming”, utan snarare mer reminiscent av professionella studiolurar gör att man hajar till lite. Med ett enkelt huvudband som med tydliga steg kan ställas in, och rediga öronkuddar i imiterad läder, så andas det verkligen lyx från start. Dess borstade metallfinish på sidorna, samt det mer taktfulla utseendet faller mig betydligt mer i smaken än t.ex. några av Logitechs andra gamingprodukter. Sedan att lyxen fortsätter både sett till mjukvara och möjlighet att byta ut öronkuddarna till ett par tygbaserade sådana spär på den härliga känslan ännu mer.
Men vad är en sober design på ett par lurar om inte det du hör faktiskt låter bra!
Ja, denna gång så har Logitech än en gång försett lurarna med 7.1 DTS surroundljud, och en väldigt anpassningsbar ljudbild i dess EQ (i G-Hubb mjukvaran). Det är uppenbart att Logitech denna gång siktar in sig på streamingsegmentet och professionella E-sportare – då lurarnas komfort är hög och ljudkvalitet verkligen sitter som en smäck. Sett till ljudbilden – så är det en krisp och balanserad ljudnivå över brädet, och även om dess något explosiva diskant aldrig skär sig, så är det något väldigt digitaliserat över dess ljudbild. Men utöver det, så är det en väldigt bra spektrum – med skön gung i basen utan att bli för överdådig, och framförallt en varm ton genom hela registret. Så rent ljudmässigt så är det rentav en ljuvlig upplevelse. Sedan att du utan problem sitter med lurarna länge och väl och känner god komfort adderar till upplevelsen. Det enda tråkiga är att de läderimiterade öronkuddarna kan ge upphov till mer svett, då det känns väldigt slutet. Men du har å andra sidan alternativet att byta till de andra öronkuddarna i tyg – som andas bättre, om du så vill.
Som den ljudnörd jag är – så var det just mikrofonen som intresserade mig mest. För denna gång så lyser Logitechs uppköp av mikrofontillverkaren Blue igenom – då lurarna stoltserar med en mikrofon från den gamla mikrofontillverkaren.
Det började dock inte bra – när det visade sig att för att verkligen få ut det mesta ur mikrofonen, så ligger all fokus på mjukvaran. Du reglerar nämligen (och aktiverar) Blues teknik via G-Hubb programvaran – vilket innebär att allt mer eller mindre är mjukvarustyrt?! Så visst, det är tråkigt att det inte var en mikrofon som faktiskt uppgraderats rent hårdvarumässigt – eller ännu mer snarare. Men efter att lekt med mjukvaran så måste jag säga att jag är sjukt imponerad. Inte nog med att du får ett gäng förinställda inställningar att välja mellan som väldigt tydligt ändrar mikrofonens ljud – du kan själv ändra så många olika aspekter, att du verkligen kan påverka hur du låter utåt.
Med inbyggd kompressor, de-esser, high-pass filter och noisegate så blir det verkligen tydligt när du ändrar inställningarna på eget bevåg. Och även om jag kör med en av de förinställda inställningarna helt, så blir det väldigt tydligt att Logitech tar ett enormt kliv framåt sett till användarmöjligheter sett till mikrofonljud. När jag kör med min favoritinställning (förinställningen: Broadcaster 2), så är det en fyllig bas, med ren och fin diskant, som skulle kunna matcha många av de XLR headset där ute.
Men att nå denna kvalitet har inneburit en oundviklig genväg – detta är förvisso (om man vill) ett 3.5 mm headset, men det är när du kopplar in det medföljande USB-ljudkortet (en USB dongel) som du möjliggör dessa inställningar. Så på det sättet behöver du alltid använda detta ljudkort – och är med allt säkerhet skälet till att vissa frekvenser upplevs mer ’digitaliserade’. Men å andra sidan….vilken j*kla bra ljudbild du ändå får! Och alla möjligheter att ställa in efter eget behag därefter!
Det tråkigaste är väl en än gång att mikrofonens kvalitet är kopplad till mjukvaran mer än hårdvaran; då jag gärna sett en ännu större uppgradering rent hårdvarumässigt, och att det är lite trist att förbättringarna nås enbart via Logitechs mjukvara; men hey, man kan inte få allt här i världen.
I slutänden så är det en maffig upplevelse som toppas med en prisbild på cirka 1400 kronor, som i sitt segment är otroligt prisvärt – och gör att rekommendationen blir väldigt stark från min sida, särskilt om man ser utvecklingen från Logitechs tidigare Pro-serie av headset.
FYSISKA SPECIFIKATIONER
- Längd: 138 mm, Bredd: 94 mm, Höjd: 195 mm.
- Vikt (utan kabel): 320 g, PC-kabellängd: 2 m.
- Längd på mobilsladd: 1,5 m, PC-delare: 120 mm.
TEKNISKA SPECIFIKATIONER
- Högtalarelement: PRO-G 50 mm med hybridnät.
- Magnet: Neodym, Frekvensåtergivning: 20 Hz-20 kHz.
- Impedans: 35 ohm, Känslighet: 91,7 dB SPL vid 1 mW och 1 cm.
- Gaffel: Aluminium, Bygel: Stål, Öron- och huvudkuddar: Konstläder med minnesskum.
- Extra öronkuddar: Tygbeklätt minnesskum.
- Mikrofonupptagningsmönster: kardioid (riktad), Typ: Elektretkondensator.
- Storlek: 6 mm, Frekvensåtergivning: 100 Hz–10 KHz.
KRAV
- PC med USB-port, Windows 7 eller senare, Internetanslutning för valbar programvarunedladdning. Avancerade funktioner som Blue VO!CE och DTS Headphone:X 2.0 med surroundljud finns endast för PC via Logitech G HUB-spelprogramvara.
Logitech G Pro X. Lägsta pris 1390 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-07-22.
Recensionsex tillhandahållet av Logitech.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.