Xtrfy H1

av Fredrik Olsson

Xtrfy har slutligen själva tagit fram ett headset, som ska matcha deras line-up av tangentbord och möss. Men att skapa nischade produkter specifikt för e-sport är att verkligen hoppa ner i den djupa änden av poolen. Det är en klick av personer som verkligen vill få ut det mesta av sina tillbehör, särskilt i mer tävlingsinriktade sammanhang. Så hur står sig då Xtrfys första riktiga gaming headset?

Känsla & Design

Att kalla H1 för fantastiskt när det kommer till sitt utseende är verkligen att ta i. Det är en sober konstruktion som inte skriker ”se mig”, utan en design och estetik som är mer diskret och stram, vilket jag uppskattar. Förvisso är mycket av headsetet tydligt gjord i aluminium och det hela funkar bra, för hela konstruktionen blir luftig och lätt (380 g med mikrofon och kabel) och är en bra egenskap under långa spelsessioner. Det har även utrustats med öronkuddar i konstläder som känns väldigt sköna mot öronen, och fångar upp de flesta storlekar i sin ovala form.

Överlag så är designen väldigt påminnande om HyperX Cloud serien, vilket alltid är ett gott tecken, även om det är tråkigt att de inte vågat göra en egen unik design. Men varför käfta emot en väletablerad formfaktor; med en svart-silvrig uppenbarelse, med en enkel huvudbygel även den i konstläder. Det är en mjuk och stängd design som helt enkelt funkar väldigt bra, oavsett hur länge du sitter med headsetet.

Ljudbild, kompatibilitet & mikrofon

Jag går rakt på sak här och säger att ljudet är riktigt bra. Rent av fantastisk. Det är en fyllig och varm ljudbild hela vägen från bastoner till de högre tonerna (diskant). I hela längden från bas, till mellanregister och sedan diskant så känns ljudbilden ren och fräsch och framförallt överraskande bra. Kanske är det att jag blev överrumplad över det faktum hur bra ljudbilden var (det är ändå en tillverkare som inte gjort en sån här produkt innan), men det går inte att förneka kvaliteten som finns här.

Med ett frekvensomfång på 5 – 30000 Hz i 60 mm drivelement så ges alla möjligheter (som är mänskligt uppfattningsbara i alla fall) att hitta nyanser, och det märks. Detta headset använder sig av 3.5 mm kontakt (både singel kontakt och dubbel finns med) så vill du koppla in det i din konsol, mobil eller VR headset, så är det bara och göra så.

Det enda som bör tänkas på är att detta headset står och faller med vilket ljudkort du har; i våra tester som gjorts på dels Nördlivriggen (i.e vår testrig) och ytterligare en dator, så står det tydligt att nyare moderkorts interna ljudkort absolut klarar av att hålla god kvalitet i själva uppspelningen av musik, spelljud etc. Däremot så är mikrofonen betydligt mer känslig för vilken hårdvara du har.

I våra tester (provat på två moderkort av ASUS, samt ett externt ljudkort från Creative) så stod det klart att även om ljudet var finfint över alla på ett mer eller mindre liknande sätt, så skiljde det sig ganska rejält i mikrofonens kvalitet. Ju billigare ljudkort, desto mer brus i mikrofonen.

En mikrofon som för övrigt gav bra ljudkvalitet, även om den var aningen låg. Tack och lov så kan du inte bara ändra ljudvolymen på den dosa som sitter på dess tvinnade kabel, men faktiskt även mikrofon volymen utåt. Ett smart drag som är både lätt och självklart när man tänker på det.

Prismässigt (runt 1700 kr) så kostar headsetet mer än många andra som påminner om den. T.ex. så kostar tidigare nämnda HyperX Cloud Core mer än hälften än denna, och där får du en (på många sätt) liknande upplevelse. Men den lätta konstruktionen, goda mikrofonen och framförallt en fantastisk ljudbild gör att detta headset snabbt drar till sig både ögon och öron.


Specifikation

Headset typ: Stängd design, over-ear, Huvudbygel, aluminium ram, Ear pads: Memory foam och PU leather (interchangeable), Audio drivers: Dynamic Ø 60 mm, Frequency response: 5–30 000 Hz, Nominal impedance: 35 Ohm per system, Nominal sensitivity: 97 dB SPL @ 1 kHZ, 15 mW,
Connection: Single or Dual 3.5 mm plug (adapter included), Connector: Gold plated, dual 3-pole/single 4-pole plug, Kabel: Tvinnad, 1.2 m + 2 m förlängning + 0.2 m adapter, Controls: Speaker/mic vol, mic mute, Mikrofon: Avtagbar, supercardioid mic, Microphone frequency response:

40–20 000 Hz, Vikt: 350 g, Vikt med mikrofon och kabel: 380 g
Kompatibel med: PC, Mac®, Xbox One®, Xbox One S, PS4™, PS4 Pro, Mobil och VR (via 3.5 mm port)

Xtrfy H1 Lägsta pris 1690 kronor enligt Prisjakt.nu 2017-12-21

Recensionsex tillhandahållet av Xtrfy

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar