Speed-Link Medusa XE 5.1

av Fredrik Olsson

Om man har begränsat med pengar, men ändå vill ha 5.1 ljud och en riktig spelupplevelse. Ska man då köpa Speed-Links Medusa XE 5.1? Ja, det ska vi gå igenom här. Häng med vetja!

Känsla & Design

När man öppnar förpackningen, så blir man överraskad av mängden accessoarer; det tillkommer ett redigt USB ljudkort och extra öron muffar. Vad sedan headsetet anbelangar, så ger de ett billigt första intryck. Allt är gjort i ren plast; vilket självklart inte är ovanligt. Men i detta fall känns konstruktionen inte bara billig utan även hafsigt tillverkad.

Ergonomi

Passformen för mig var obekväm, särskilt med tanke på hur de muffar som kom med satt runt mina öron. För p.g.a sitt korta djup så kändes de hårda mot huvudet och blev snabbt tröttsamma att ha på sig. För övrigt så var muffarna i läder imitation, vilket rent generellt ger bättre ljudisolering och framförallt ser till att man inte blir störd av utomstående ljud. Men trots detta, så läckte de ändå väldigt mycket ljud, och man kunde lätt höra saker ”utanför” muffarna.  Så, med tanke på hur pass obekväma de är från start, så skulle jag rekommendera att man bytte till det andra par muffar som följer med iom att de var tyg baserade. För då kan ni förhoppningsvis åtminstone få bättre komfort.

Ljudbild & kompatibilitet

Om vi sedan tittar på ljudkvalitet, så blir det inte så mycket bättre. Visst, mellanregistret och diskanten är helt okej, men bara så länge man inte maxar eller helt enkelt höjer högre än 8-9 på den medföljande usb enhetens reglage. För ju fort man går över en viss gräns så blir ljudet raspigt, knastrande och framförallt olyssningsbart. Och enligt min mening, så borde alla nivåer kunna nås, iom att de ändå är tillgängliga.

Sedan kommer vi till basen som på de låga nivåerna knappt ger utslag, medan när man höjer basen separat över 4-5 på usb enheten, blir omöjligt att lyssna på. Basgångar går ut enbart som enorma vibrationer i hela headsetet. Så pass till den grad att hela huvudet vibrerar.

Och förstå mig rätt; det kan självfallet vara skönt med ett tung bas; men här är det inte så mycket bas som det är rena vibrationer. Ja, det är helt enkelt ohållbart på högre nivåer.

Mikrofon

Mikrofonen däremot överraskade mer positivt; då jag initialt hört och sett kvaliteten i headsetet i övrigt, så funkade den förhållandevis bra. Du ges en helt okej styrka från bas och upp till diskant, och även om ljudet självklart är begränsat, till den där mer tunna ljudkvaliteten som kommer med gaming headset, så var den ändå överkomlig. Tyvärr, så var det hela tiden ett konstant lågt surr på de lägre registret, som inte gick att bli av med. Men överlag så är mikrofonen ändå godkänd.

Interface, Användning & installation

När det gäller installation, så är den i sig enkel. Det medföljer drivrutiner och programvara, så på den biten är det okej. Dessvärre så är det en väldigt ålderstigen sådan, som även om den är robust, tyvärr inte kan hjälpa headsetet i övrigt.

Sedan kan vi även gå in lite på användningen av headsetets 5.1 ljud, som dels styrs från programvaran, men på sätt och vis från usb enheten, då det finns reglage för Sub (bas), center, rear och front. Dessa senare kan du justera när helst du vill, och gör viss skillnad.

Sedan vad gäller 5.1 ljudet, så aktiveras detta i den ålderstigna programvaran. Och när jag testade detta i spel så var det ärligt talat inte så mycket att hänga i julgranen.

Så den där rumskänslan infann sig inte riktigt, men du kan ju åtminstone känna direkt skillnad om du rattar runt de olika reglagen för främre och bakre högtalarna. Fast det är klart vad kan man begära av ett headset i den här kvaliteten.


Specifikation

Headset – 53 mm element – Sluten konstruktion – Vikt: 320g – Frekvens omfång – 20Hz – 20000 Hz / Mic – Omni-Directional – Frekvens respons – 100 – 10000 HZ – Output: -54±3dB – Kabel längd: 3 m  – Kontakt: singel mini stereo 3.5mm kontakt
Cirkapris – 650 kr
Recensionsex tillhandahållet av PR Nordic

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar