Innehållsförteckning
HyperX utökar sina mikrofonsserier med bordsmikrofonen Quadcast 2, nu rödare och mer glödande än någonsin! Vad gömmer sig bakom dess mönstrade metall? Och är detta en klar förbättring till föregångaren?
Överblick
Det är drygt fem år sedan som HyperX startade sin produktion av mikrofoner, vilka vi här på Nördliv har tagit stor glädje i att få recensera. Alla från SoloCast, DuoCast till Procast, vilka är ämnade att nå olika områden för olika publik. HyperX första QuadCast, vilket vi nu kan kalla för QuadCast 1, var menad som ett lätthanterlig men ändå biffigt alternativ för streamern och podcastern. Vilket är varför det ska bli kul att se om dess efterföljare är en tydlig uppgradering.
Designval, konstruktion och potential
Vi börjar med att se till design, vilket jag kan erkänna direkt jag älskar. Ge mig saker som är röda och svarta så kan det nog garanteras gå hem, gärna med intensiva, glödande LED-lampor under en rutmönstrad metallmesh. Dess intensiva ljussättning är nästintill insugande, vilket ger den en lavalampa-liknande effekt. Fortsättningsvis så har HyperX bytt ut den rundade designen mot en kantigare och plattare, samt två regleringsrattar till en. Det röda snöret i chockmounten har bytts ut mot ett svart och rutnätet är något tätare. Så i första taget är det inte många ändringar från sin storebror, men jag kan ändå säga att den ser mer skarpare och konkret ut.
Konstruktionsmässigt så har vi här en stadig och rejäl bordsmikrofon som inte kommer att kastas omkull i första taget. Hela uppsättningen väger sammanlagt strax under ett kilo, med maffiga 816 gram vilket framförallt består av aluminium och andra metaller för extra tyngd. Den enda plasten du hittar på denna mikrofon sitter i röstintagsratten och schockmounten. Foten är nästan lika tung som självaste mikrofon, vilket håller hela konstruktionen stadig med sina platta, 272 gram. Användarvänlighet är även centralt, då dom bytt ut den stora, undre ratten till en mindre, överskådligare variant som de satt på den lägre framsidan. Denne har även ytterligare funktioner utöver att höja/sänka röstintaget, vilket jag går in på senare.
Anpassningsförmåga är ett klart fokus för HyperX, inom vilket de gjort det oerhört lätt att demontera alla olika delar. Vill du sätta denna på en mikrofonsarm? Då går det väldigt bra att använda 3/8 eller 5/8 tums gängor, eftersom schockmountens ram erbjuder båda alternativ. Om du behålla den på bordet så går det bra med sin egen lilla positionsregulator, vilket låter dig anpassa den upp eller ned i vinklar strax över 180 grader, så länge mikrofonens storlek tillåter dig. Att ta ur mikrofonen ur schockmounten är också oerhört lätt, med en enkel tvist och drag så slinker den lätt ur. Vill du sätta tillbaka den, är det bara att matcha spår och skjuta in med ett välberättigat klick! Du kan även uppnå andra vinklar med dom två olika reglagen som fäster sig mellan schockmount och fot, vilket utökar mikrofonens potentiella positioner.
Ljudkvalitet
Sång & instrument
Nu går vi ändå in på självaste kvalitén gällande mikrofonens upplockningsförmåga. Detta är en kallad ’’studiokvalitésmikrofon’’, ett rejält och järvt påstående för en mikrofon som saknar XLR uttag! Men det är inte helt obefogat då Quadcast 2 erbjuder en väldigt bred dynamik för sin digitala komprimeringsform, med 24 bitdjup och en samplingsfrekvens på 96 kHz. För att sätta detta i perspektiv jämför vi med traditionella mikrofoner som ofta ligger på 16-bit, 44.1 kHz så är detta ett klart steg uppåt. Det är däremot värt att skilja mellan studiomikrofon och professionell studiomikrofon, vilka kan ligga runt 32-bit, 192kHz och används för att spela in musik och radio. Vad som däremot är ett stort plus i denna mikrofons funktioner är att den kommer med fyra olika upplockningsmönster, vilka erbjuder olika fördelar till olika ändamål.
Quadcastseriens mikrfoner kommer med dom fyra upplockningsmönsterna, vilka kallas cardioid, rundstrålande, dubbelriktad och stereo. Därav namnet ’’quadcast’’, och för er som inte känner till hur detta fungerar, så innebär cardioid att mikrofonens upptagning är riktad framåt, förmodligen mot dig. Rundstrålande är 360 grader, alltså överallt, medan stereo är höger/vänster. Dubbel – fram och bak. Jag hade min inställt på cardoid för den mesta av tiden, vilket passar under spelsessioner där du framförallt ska ta in din egen röst och så lite annat, medan dom andra är bättre för flervägssamtal eller musikinspelning. Responsen jag fick från mina vänner var att cardioid funkade väldigt klart och bra, men att rundstrålande lät som att ”du står på andra sidan matsalen”. Inte så konstigt då det inte är menat för detta ändamål. Dessa inställningar kan lätt ändras med hjälp av att hålla in den lilla ratten och mikrofonen kan även tystas genom att röra ovansidan.
Kommunikation är alltså det som en mikrofon går ut med att säkra för sina användare, vilket är en uppenbar självklarhet. Vad som däremot inte är så självklart är huruvida mikrofonen kommunicerar sina inställningar till användaren. Dess storebror använde ett reglage på baksidan, medan denne använder väldigt tydliga och rentav genialt simpla signaler, där dom olika riktningarna representeras med olika ljus på ovansidan. Har du cardoid så lyser en kvarting av cirkeln mot dig, medan runstrålning blir en hel cirkel. Då förstår ni säkert hur dubbel och stero ser ut? Fortsättningsvis kan även den lilla ratten anpassa dina hörlurars ljuduttag om du sätter in dom via 3.5 aux uttaget, vilket är en trevlig liten extrafunktion. Dock hade jag velat att ratten gav lite mer återkoppling i formen av ljud och fingerkänsla, dels för att den går att vrida utan ände vilket ibland känns som att vi vrider utan respons.
Gällande dom högre, mer skarpare och diskantare ljudens upplockning så fann jag denna göra sitt jobb utan problem. Jag satte intaget på 50% och hade den på stereo eftersom det är den du använder för instrumentinspelning. Därefter hämtade jag min gamla, bitvis ostämda gitarr och lät den skrika lite. När jag väl spelade tillbaka min inspelning genom hörlurarna så upplevdes ingen överladdning eller ”peaking”, vilket är ett stort plus. Utefter mina tester så kan jag inte säga att den presterar under förväntningar. Den ger såklart inte samma djup som en professionell studiomikrofon, vilket får musiken att bli lite ”platt”. Men detta är såklart godtagbart.
Podcasting och ’spoken word’
Men hur översätter sig dessa effekter till tal? Jo! Under mina tester så fann jag att ljudet framgick krispigt och klart, framförallt när jag testade i en ljudisolerad miljö (Min garderob. Döm inte) vilket jag gjorde under cardoid inställningen. Detta är såklart dunderbra, men om vi vill streama till en publik kan vi såklart inte göra det från garderoben (vet inte jag, har aldrig prövat). När röstupptagningen låg kring 50% och jag hade en bekväm distans på dryga 30cm så fångade den upp min röst kring -30 till -24 decibel, med mindre bakgrundsbrus från datorn. Där mikrofonens egna brus började märkas låg kring 25% av sin röstintagning, men detta är då när jag dragit upp mina hörlurar på högsta. Dessa detaljer är såklart väldigt petiga, men mikrofoners naturliga brus kan vara väldigt störande om du inte granskar den.
Upptagning – känslighet för slag/knuffar
Gällande schockmountens förmåga att reducera skorr, samt det inbyggda poppfiltret som ska underlätta för dessa jobbiga P-ljud så är det lite mixat. Efter jag bankat i bordet och fört ett jäkla liv så kan jag ändå säga att dess förmåga att dämpa vibrationer är godtagbar, där det skedde en mindre instans vid en märkbar stöt. Om du är en hantverkarstreamer eller gör andra bullriga saker som skapar mycket vibrationer i skrivbordet, rekommenderar jag att du införskaffar en bra mikrofonsarm vilket du helst försöker montera i någonting annat än skrivbordet. Gällande dess poppfilter så är det inte mycket bättre än sin storebror; det blir fortfarande brusigt när du närmar dig mindre än 20 cm. Detta är såklart avgörande i hur högt du talar, men låt oss säga att jag använde en ’’konversationsnivå’’ kring -30/-24 dB. Så om du behöver gå väldigt nära och säga ’’Pelle plockade peppar på pappas palats’’ så kan du behöva ett ytterligare filter, eller hålla bättre distans.
Köpa eller inte köpa?
Vi går igenom några sista småsaker innan vi tar oss an det sammanfattande omdömet. Quadcast 2 kommer med sin mjukvara Ngenuity vilket kortfattat är lite magert. Vi har överskådligt endast två fungerande menyer för denna mikrofon, vilket är till ljud och ljussättning. Ljudet kan vi inte reglera särskilt mycket förutom ett High Pass filter vilket hjälper till lite med att reducera dom skarpare frekvenserna. Jag kan däremot säga att jag inte fann denna någorlunda märkbar. Och eftersom denne mikrofon inte har RGB likt sin kusin Quadcast S, så kan vi endast reglera vissa, enstaka effekter kring den röda färgen. Så som att ge en ’’wave’’ eller ’’Lightning’’. Visserligen lite fattigt, men jag är förtjust i denna röda färg, det gör mig ingenting.
USB-C sladden som medför är av vävd plastfiber, vilket kommer utan strul och är 3 meter lång! Tillägget av en USB-C till USB-A adapter är också ett rejält plus! Du kommer inte få slut på sladd i första taget!
Avslutningsvis så har vi här en riktigt frän mikrofon som kommer att tjäna dig väl, både som snyggt tillägg till din station och ge en riktigt krispig ljudbild. Sitt inte för nära bara. Anpassningsförmågan är en klar förbättring från sin föregångare, där du lätt kan skruva ur, anpassa och vrida lite hur du vill, samt alternativet att sättas på en mikrofonsarm. Gällande frågan om du ska köpa denna för att byta ut din gamla Quadcast 1 så kan jag nog inte rekommendera det, då skillnaderna inte är superstora.
Men om du är ny och söker efter en prisvärd mikrofon som fortfarande är enkel och anpassningsbar, lätthanterlig och snygg, med hemmastudiokvalitet, så kan jag starkt rekommendera Quadcast 2. Den är tydlig med sina inställningar utan tjafs, och kan även användas till andra enheter som Playstation. Om denna hade varit över 2000 kroners lappen så hade den möjligtvis fått en ”bra köp”. Men eftersom den ligger kring 1700 kronor så får den ”toppklass”. Bra grejerna för bra pengar!
- Element: Tre 14mm electret kondensor kapslar
- Polärt mönster: Cardioid, rundstrålande, stereo, dubbelriktad
- Frekvensomfång: 20Hz – 20kHz
- Känslighet: ’-7.5dB (1V/Pa vid 1kHz)
- Självbrus (RMS): ≤-77dBV (A-vägd)
- SNR: ≥ 100 dB (vid 1 kHz/0 dBFS, A-vägd)
- Anslutningstyp: USB-C, 3,5 mm hörlursutgång
- Vikt: Vikt (mikrofon) 334.52 g; (Stötdämpare och stativ) 136.08 g; (Mikrofonstativ) 272.16 g; Totalvikt (med kabel) 816.47 g.
Recensionsex tillhandahållet av HyperX.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
HyperX Quadcast 2. Lägsta pris 1699 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-10-24.
i samarbete med PriceRunner