HyperX SoloCast

av Danny Larsen

HyperX SoloCast är lillebror till HyperX QuadCast som jag testade på för ca två år sedan. SoloCast är en mindre och enklare mikrofon om man inte tycker om att krångla med inställningar. Men hur står den mot sin storebror och vad tillför den till dig som användare, det är vad jag ska utröna nu.


HyperX SoloCast är en plug-and-play mikrofon från HyperX vars storebror vi recenserat. SoloCast är en mycket mer simpel mikrofon som bara kommer med ett ljudläget; Cardioid. För dig som ej vet vad Cardioid betyder är det enkelt förklarat att mikrofonen plockar upp ljudet om du pratar direkt in i den på fronten; den tappar delar av upptagningen om du sitter på sidan av eller rör dig runt den. Den är tillverkad primärt för att sitta och samtala över t.ex. Discord, spela in podcast eller bara bubbla rent allmänt i den.

I förpackningen följer det med mikrofonen såklart, en fot och en USB-kabel. Det är inget extra fluff med här, precis som med mikrofonen som känns som man tagit en fjärdedel av QuadCasten och gjort denna mikrofon.

Dess utförande är i helsvart färg, både mikrofonen och dess fot. Det enda som sticker ut är den röda LED-lampan som finns på fronten över HyperX loggan. Foten är en enkel arm som sticker upp från dess bas och man fäster, eller rättare sagt skjuter in, mikrofonen i den ring som finns på dess topp. Man kan luta mikrofonen fram och tillbaka och man kan även vinkla den i sidled. På undersidan finns det gummiduttar som skall minska vibrationer att plockas upp av mikrofonen. Här får jag redan säga att foten är helt värdelös att använda om du ska göra något samtidigt som du pratar i den. Den plockar väldigt lätt upp vibrationer och jag kan bara rekommendera att man skaffar in en mikrofonarm, då den har fäste för det på undersidan av mikrofonen

Som jag nämnde tidigare finns det inget fluff med denna mikrofon, det är den mest nerbantade mikrofonen man kan hitta. Det finns inget volymreglage eller 3.5 mm uttag för medhörning på den. Allt du har är USB-C uttaget på dess baksida och av/på på ovansidan via touch-funktion. Det här är exakt samma funktion som finns på storebror med mute-knappen som man knappt behöver röra för att den ska aktiveras. När mikrofonen är på för inspelning lyser den röda LED-lampan konstant och när man är mutad blinkar den, vilket gör det väldigt enkelt att se om man kommer höras eller ej.

Ljudmässigt skulle jag säga att den gör ett helt okej jobb. Den är ganska snarlik i hur väl QuadCast:en med ett rent ljud och om man är tyst plockar den inte upp saker på ljudspåret. Men den är väldigt känslig och här hade jag önskat att jag hade tillgång till någon programvara eller en gainreglage på mikrofonen. Om jag sitter och gör något annat t.ex. skriver på tangentbordet plockar den väldigt lätt upp ljudet, även fast jag har den fäst på en mikrofonarm en bit upp ifrån tangentbordet.

Något som jag också märkte att den var känslig emot var explosiva ljud som t.ex. P-ljud. Här fick jag sänka volymen på mina inspelningar då den tog upp dem väldigt väl och jag flyttade mig en bit bakåt. Om man hittar rätt längd att sitta från mikrofonen kan man få ett riktigt bra ljud ifrån den som jag skrev är väldigt rent.

Skaffa mikrofonarm..!

Allt som allt är HyperX SoloCast en enkel och otymplig liten mikrofon som är smidig att komma igång med. Den har inget fluff och extra saker som man måste leka runt med för att börja använda den. Dock kommer det med att du kommer få leva med att inte kunna ändra gain eller få medlyssning som jag finner bra att ha. Vill du ha detta kan du pyttsa ut 400 kr till och köpa storebrorsan. Den har ett rent och bra ljud, dock är den lite känslig och plockar upp explosiva ljud lätt och allt du gör runt dem som att knappa på tangentbordet. Men för dess prisbild har jag svårt att inte rekommendera den för dig som är ny eller bara vill ha något enkelt som fungerar bra från start, skaffa dock in en mikrofonarm samtidigt.


Specifikation
Power supply 5V/100mA (USB)
Working current 47mA
USB Specification USB 2.0 (full speed)
Sampling rates 48kHz, 44.1kHz, 32kHz, 16kHz,8kHz
Bit-depth 16-bit
Compatibility Windows 7 & above, Mac OS, PS4, PS5
Cable length 2m
Weight Microphone: 261g
Microphone stand: 125g
Total with USB cable: 429.9g
Microphone
Element Electret condenser microphone
Directivity pattern Cardioid
Frequency response 20Hz-20kHz
Sensitivity -6dBFS (1V/Pa at 1kHz)
Noise (RMS) ≤-74dBFS (A-weighted)

Recensionsex tillhandahållet av HyperX. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar