Skullcandy Indy ANC

av Niclas Emanuelsson

Vad tycker Skullcandy att vi som köpare förtjänar av ett headset i mellanklassen? Min recension av Hesh ANC pekar på att något åt det hållet kan vara något att vänta sig. Kan in-ear stå över over-ear i komfort, ANC och ljudbild? Låt oss ta en titt på vad Skullcandy har att erbjuda i Indy ANC.


Stilrent och läckert är det jag ser. Förpackningen nosar på premium utan att priset gör det. En ytligare person än mig hade sagt att det bådar gott! Insidan, tillika headsetet och dess etui, är svart, svart, svart. Till och med plupparna som ska in i öronen och silikonstabilisatorerna är svarta. Om man som mig gillar simpel design kommer man troligen gilla utseendet på de här. Man får med extra uppsättningar av pluppar (M sitter på, S och L ligger i en påse) och en extra uppsättning av stabilisatorer (S sitter på, L följer med). Laddningen sker genom etuiet i anslutning till USB-C. Så här långt ganska standard, eller hur?

Det jag kallar för stabilisatorer eller lås fungerar alldeles utomordentligt bra. Lurarna sitter där de ska utan att för den sakens skull klämma åt eller kännas onaturliga; de blir en del av dina öron. Jag som ibland har problem med in-ear-lurar på vänster öra märker inte av någonting alls – varken av stabilisatorerna eller plupparna. Vikten är inte heller den att tala om, så klart inte, det är ett trådlöst in-ear-headset. Ynka 76g för lurarna. Etuiet har en del kräm (14h med ANC, 22h utan) vilket gör att det väger mer än lurarna, men inte något man kommer lägga märke till.  

Båda lurarna har en touchyta som man styr headsetet genom. I början var det lite klurigt att komma ihåg alla kommandon, men jag lärde mig och det blev ganska snabbt en del av vardagen. Alla kommandon är baserade på antal klick och hur länge man håller inne. Det är mycket mer lättillgängligt än att det skulle vara precisionsbaserat eftersom touchytan är ganska liten.

Ljudet kommer inte blåsa någon av stolen men är alltjämt krispigt. Basen är inte dundrande men den dova tonen kompletterar, likt en basist i ett hårdrocksband, både mellanregistret och diskanten fint. Värt att poängtera är att detta headset inte nödvändigtvis är uselt om man är sugen på tung bas, verkligen inte, det är bara mycket bättre på att låta frekvenserna dansa in i en symbios av krisp. Eller om man ändrar EQ:n i appen (mer om den senare). Mellanregistret hörs konstant och det gör det lätt för dig att höra låtars texter. Sången tar aldrig över, det gör den inte, det är helt enkelt ett välbalanserat ljud som lämpar sig till det mesta ett mobilheadset är till för. Diskanten är den svagare av frekvenserna då den ibland har oturen att inte vara favoriten i alla lägen. Har man otur (beror till viss del på vad man lyssnar/tittar på) kan den vara en bakgrundseffekt snarare än något som framträder. ”Det finns inga genvägar fram till det perfekta ljudet” vilket i det här fallet blir tydligt. Ljudet är inte perfekt, men det är oftast väldigt bra och lämpar sig väl till vad du än tittar/lyssnar på – kanske inte actionfilm då det bara är stereo och inte surround.

ANC fungerar okej och det är synd. Billigare headset kan både ha sämre men framför allt bättre funktion. Den är inte på något vis bedrövlig, verkligen inte. Det finns bara bättre för billigare peng därute, om nu brusreduceringen är en viktig funktion för dig. Ambient mode (genomsläpp av ljud) är tyvärr ganska tam för att inte säga värdelös, för det blir ingen som helst skillnad på vanlig ANC och den.

Appen Skullcandy låter dig kalibrera headsetets ljud efter dina öron med hjälp av olika frekvenser. Det här fungerar väldigt väl skulle jag säga! Man kan välja mellan tre förutbestämda lägen: musik, podcast eller film. Dessa lägen är det inget större fel på alls. Jag skulle till och med våga påstå att de är riktigt bra anpassade.

Mikrofonens upptagning av ljud är inte heller den särskilt dum. Samtalspartnern hör klart och tydligt vad du har att säga och det låter till och med ganska bra. Någon studiomikrofon är det inte, så klart. Dagen då mobilheadsets ljudupptagning låter som studiomikrofoner bör vi ta Robopocalypse på allvar!

Här har vi ett headset som är snuddar på premium utan att prisklassen är det. Något som gör att den inte får vår premiumutmärkelse (Toppklass) är att ljudet ibland kan vara ojämnt även om de olika frekvenserna samspelar riktigt väl majoriteten av tiden. Dessutom sticker inte ljudet helt enkelt inte tillräckligt bra för att konkurrera med bjässarna inom mobilheadset. Batteriet är bra men kanske inte något i toppklass det heller. ANC är något jag trodde skulle vara bättre, men ingen större skillnad märks på det eller ambient-läget. Mikrofonen är förvånansvärt bra vilket var en trevlig överraskning. Även fast det inte når upp till Toppklass är det här ett bra köp!


Specifikation
Vikt 76g
Hörlursmodell In-ear
Bluetooth v5.0
Frekvensrespons 20 – 20 000 Hz
Total Harmonic Distortion (THD) <3 %
Impedans 32 ohm
Maximalt ljudtryck 103 dB
Membran 12 mm

 Recensionsex tillhandahållet av KINC. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar