Plantronics RIG 500E

av Fredrik Olsson

När en produkt presenteras som specifikt skapad för ’e-sport’ så gör det mig lätt misstänksam. Inte för att det på något sätt skulle betyda dålig kvalitet. Utan bara att det är så pass nischat att jag blir fundersam på vad som mer exakt sätts i fokus, och om något har fått stryka på foten, för att lättare rikta sig åt en specifik publik. Nåväl, det ska jag därför ta upp här; så häng med!

Känsla & Design

Det man först möts av efter man öppnat upp dess plastiga och till synes billiga kartong, är en ännu plastigare och till synes billigare design. Huvudband och öron kåpor går huvudsakligen rakt igenom i det fräcka materialet plast. Men är det ett minus. Nej inte i detta fall; snarare tvärtom faktiskt!

Designen går i mattsvart plast rakt igenom, med möjlighet för modifikation, då hela headsetets uppbyggnad är modulär. Det är dessutom väldigt lätt, och väger bara lite över 200 g, och du får faktiskt med ett extra par element (d.v.s ett extra par hörlurar), vilket du direkt kan byta till om du så önskar. De som kommer med är ett par slutna, samt ett par öppna. Så beroende på ens smak av ljud design och möjlighet till att höra utomstående ljudkällor, så finns det alltså tillgängligt från start.

Modulär in i minsta detalj.

 

Lägg därtill möjligheten att ändra huvudband (finns massor med olika designer att välja mellan), boom mikrofon, och såklart själva lurarna. Allt för att du som spelare ska kunna skapa ett mer personligt headset.

Ergonomi

Vad gäller ergonomi, så ligger fokus på långtidsanvändning och komfort. Det ligger bra på användarens huvud, tätt runt skallen men utan något större tryck, men ändå med ett så pass fast grepp, så att den inte lär flyga av även om man plötsligt far fram och tillbaka med huvudet.

Trots ett plastigt intryck, så ger det värde för sin slant.

Dessutom så är den skön att ha vilandes över öronen, vilket inte var helt uppenbart på grund av dess runda design för dess öron kåpor, men likväl är sant. Den sitter helt enkelt bra på huvudet, och är väldigt bra att använda under en längre tids användning.

Ljudbild & kompatibilitet

Dess ljudbild är väl bäst beskriven som adekvat, och över förväntan, i.o.m dess konstruktion och material. Du får en godkänd ljudbild i de högre registren; där diskanten är tydlig och mellanregistret levererar bra. Basen däremot är något platt, men är ändå tillräckligt distinkt för att man ska känna av den. Helhetsupplevelsen skulle dock varit mycket bättre, om det svaga spänningsljudet som infinner sig hade varit borta.

Headsetet har nämligen ett ljud som verkar komma från spänningen från dess USB kontakt; ett svagt surr som ligger i bakgrunden konstant. Förvisso bör det tilläggas att den inte är märkbar vid användning; d.v.s spel, musik och film. Men när de tysta partierna infinner sig, så kan de användare som ogillar denna typ av låg frekventa ljud, få ett irritationsmoment.

Trots detta, så är dock ljudbilden, helt godkänd, utifrån vad det är ämnat till. Lägg även till att det även tillkommer en USB dongel, som förser headsetet snabbt och enkelt med Dolby Surround, så är det helt klart överkomligt. Och, visst. Ljudbilden är inte perfekt, men för sitt ändamål och för sin prisklass så är den ändå klart godkänd.

En kul detalj är att trots sin plastiga uppenbarelse, så är de slutna hörlurarna sjukt isolerade. De läckte verkligen inget ljud alls, trots att jag spelade hög musik. Och detta från ett headset i plast!?. Där har verkligen tillverkarna lyckats med en bragd; då de trots material och prisklass, lyckats få fram ett headset (utifrån den slutna varianten d.v.s.) som inte läcker något ljud alls. Bra jobbat!

Mikrofon

Vad gäller headsetets mikrofon så är den mångt och mycket likt de flesta andra i denna prisklass. Den avger ett svagt brus konstant (vilket märks vid inspelning, men inte lika mycket i actionfyllda spel), men din röst är ändå förhållandevis klar och tydlig.

Värt att nämna återigen är att i.o.m den modulära designen, så kan du byta mikrofon om du önskar. Om den till exempel går sönder, så är det enkelt att byta via Plantronics hemsida och säkerligen via återförsäljare.

Interface, Användning & installation

I hanteringen av headsetet; hur pass enkelt det är att byta delar, i användande av tillhörande programvara och installation, så är allt smidigt. Du kan enkelt ändra ljudförhållanden i olika förinställda ’presets’, men kan också ändra direkt i mjukvaran, så att du får ljudbilden enligt egna preferenser. D.v.s du kan enkelt ändra bas, mellanregister och diskant, på ett enkelt sätt. Det är helt enkelt rakt och enkelt, utan några krusiduller.

En aspekt som kan vara värd att nämna är att headsetets kabel är delad till respektive hörlur. D.v.s, du får en y-kabel till respektive öra, istället för den mer standardiserade formen av att kabeln går till ett öra och sedan kablas vidare genom ex. huvudbandet eller dyl.

Detta medför egentligen bara att du behöver vänja dig vid att ha en kabel under huvudet konstant, istället för enbart jäms med en sida. Något som bör tas i åtanke om du ogillar denna typ av design.

I övrigt så finns inte så mycket att säga; USB dongeln är sparsmakad men enkel; och mjukvaran likaså. Helt enkelt som med det mesta helt överkomligt.


Specifikation

Headset – Over-ear dynamiska 40 mm element – Sluten konstruktion (valbar) – Vikt: 200g – Frekvens omfång – 20Hz – 20000 Hz – HP Impedance 32ohms / Mic – uni-directional – Frekvens respons – 100-10000 HZ – Output: -45±3dB – Kontakt: USB eller 3.5mm kontakt

Cirkapris – 1000 kr
Recensionsex tillhandahållet av Plantronics

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar