Valorant

av Peter Tjernström

League of legends är ett namn många känner igen. Med det spelet slog sig Riot Games in på marknaden och åt upp större delen av e-sports scenen under den tid spelet har funnits. Dock så har Riot games länge bara haft League of legends vilket är konstigt när man tänker på hur populärt spelet är. För ungefär ett halvår sedan fick vi dock mer. Riot games avslöjade att de arbetade på flera nya spel samt en serie! Ett av dessa spel var Legends of Runeterra, Riot games version av Hearthstone och Magic: The Gathering. Nu har de dock också släppt sitt andra projekt i form av Valorant. Ett FPS spel som starkt drar inspiration från spel som Rainbow Six Siege och Counter-Strike. Med League of legends blev Riot games stora men kan de också slå sig in på FPS marknaden med stora konkurrenter som Valve och Activision Blizzard? Det tror jag helt klart!


Tänk dig en värld där en mystisk mineral har hittats på jorden. Denna mineral kan skapa jordbävningar, få städer att sväva och ge människor superkrafter. Det är runt denna mineral som Valorant utspelar sig. Eftersom att Valorant inte har någon singleplayer eller story som man kan spela igenom kan spelet kännas tomt. Saker som bara hittats på för att fylla in plats utan någon bakgrund. Detta är dock inte sant. Något som Riot games tagit med sig från League of legends är deras sätt att bygga upp världen i spelet utan att ha någon story i spelet. Såklart kan du få veta saker om karaktärerna man kan spela men utöver det finns det inte mycket att läsa om.

Valorant har dock en intressant story för de som vill veta mer om världen. För att snabbt summera det så finns det en mineral som heter Radianite. Denna mineral har nyligen hittats på jorden men man är inte helt säker på vad den gör. Det enda man vet är att Radianite är farligt i fel händer. Experiment har gjorts med Radianite på olika personer och detta har gett vissa kontroll över element som någon magisk kraft. Dessa personer kallas Radiants och man kan spela flera av dem i spelet i form av agenter. På tal om agenterna så är dessa karaktärerna man spelar i Valorant. När du hoppa in i en match tar du kontroll över olika agenter som har olika förmågor du kan använda. Man kan spela karaktärer som Phoenix som kontrollerar eld, Cypher som är en spion och Breach som är en svensk cyborg. Alla karaktärer fyller olika roller i spelet och beroende på vilka du har på ditt lag så vill du använda olika strategier när du spelar.

Valorant som spel i grund och botten är lätt att förklara. Genom en match av Valorant spelar du rundor mot motståndarlaget. I dessa rundor ska du antigen plantera ”The Spike” som det heter eller försvara de olika platserna från andra laget som försöker plantera. Detta är i stil med Counter-strike och spelläget search and destroy i Call of Duty. När du börjar en match får du först välja vilken agent du vill spela och sedan slängs du in i matchen mellan attackerande och försvarare. För att attackera eller försvara använder du dig av vapen, det är ju ett first person shooter spel. I början av varje runda kan du köpa vapen som du kan ha kvar så länge du överlever Du tappar dock dessa efter halva matchen. Dessa vapen är alla bra på olika saker men de kostar också olika mycket. I de första rundorna har du bara råd med pistoler och billigare vapen för att sedan komma upp till maskingevär och snipers.

En skillnad från liknande spel är att du även måste köpa användningar av din karaktärs förmågor. Alla karaktärer har en förmåga som de får gratis i början av en runda men resten måste köpas. Ett bra exempel på en intressant förmåga är Phoenix ”Hot hands” Detta är en eldboll som tänder eld på marken och skadar alla som står där. Det som gör den intressant är att Phoenix själv tar inte skada utan han helas. En annan rolig karaktär är Breach som använder sina förmågor genom väggar. Hans förmåga ”Flashpoint” skjuter man mot en vägg och sedan kommer den ut på andra sidan och förblindar fiender som kollar på den. Man har även sin ”Ultimate” som sakta laddas upp av kills och när rundor avslutas. Dessa förmågor är oftast ganska starka men bara om de används rätt. En av mina favoriter är Phoenix ultimate där han lämnar ett märke i marken och om han dör eller ifall hans ultimate tar slut kommer han tillbaka dit. En perfekt förmåga för att gå först in i ett rum eller springa igenom en massa rökmoln för att se vad som är på andra sidan. Eftersom att man sakta laddar upp dem blir det också en fråga om när man faktiskt ska använda sin ultimate och vars man ska göra det.

Valorant har även två game modes som man kan spela. En som helt enkelt heter Unranked och sedan Spike Rush. Unranked är deras standard spelläge som jag beskrivit ovan. Man spelar om att vara först till att vinna 13 rundor och alla mekaniker när det kommer till ekonomin är i full gång. Spike Rush är som en snabbare version av Unranked där man bara behöver vinna 4 rundor, alla har samma vapen varje runda och man kan hitta power ups som antigen buffar ens lag eller debuffar motståndarna. Dessa två game modes gillar jag starkt då Unranked kan ta lång tid vilket gör Spike Rush perfekt för när man har en kvart på sig då denna mode går väldigt snabbt. Samtidigt som är Unranked mycket mer taktiskt och är det bästa sättet att spela Valorant, speciellt om man spelar med många kompisar.

När man presenterar spelet på detta sätt verkar det som Counter-strike med extra steg. Det är också lite sant eftersom att sättet du spelar på är väldigt likt. Istället för att ha rekyl på vapen ökar spridningen om du skjuter långa stunder, om man rör sig ökar också spridningen och att springa är som att slå på ett larm till alla fiender i närheten. Alla dessa grejer är saker som är taget direkt ur Counter-strike. Dock så är skillnaden i detaljerna. I Valorant kan du använda ADS (Aim Down Sight) och alla förmågor som agenterna har gör spelet mycket annorlunda om man nu ska jämföra. Detta känns som Counter-strike men de har kunnat släppa på många av de gamla funktionerna som bara är med för att de uppskattades förr. Kanske lite som en remake fast bara av grundkonceptet.

På den tid som Valorant varit ute har jag hunnit börjar älska spelet. Ofta när jag spelar känner jag att jag lär mig mer varje match, det känns roligt att pröva de nya agenterna och att pröva nya vapen för att lära sig att spela med dem. Att Riot games använder sig av Counter-strikes grunder gör bara spelet bättre då det är stabilt uppbyggt på beprövade sätt att spela. Jag tycker att spelet i sig bara blivit bättra av det då Riot games har kunnat fokusera på andra saker istället.

Grafiken i spelet känns unikt men ändå tydligt vilket är viktigt i ett spel där din reaktionstid är en mycket viktigt del. Ljuddesignen är också väldigt bra med musik som fastnar på en och effekter som tydligt berättar vad som händer. Man kan lätt höra skillnad på de olika förmågorna agenterna har och om man blir riktigt duktig kan man höra vad för vapen en spelare använder.

Men varför gör Riot games ett spel som är så like Counter-strike? Nu vill jag inte tråka ut er med marknadsföring men jag tycker att det är alldeles för intressant för att inte nämna detta. Riot games har stora satsningar inom E-sport och de vill att detta ska växa. De har ett starkt spel i League of legends men vill ha mer av kakan. Just av denna anledning siktar de sig in på FPS. Counter-strike har alltid varit ett stort spel men dess tema har aldrig passat för att kunna bli en global E-sport. Nu kommer dock Riot games in med Valorant som har samma grund koncept, men inte bomber eller terrorister vilket de hoppas ska kunna ge tillfället att sändas mer globalt.

En sak som är värt att nämna är sättet Riot games tjänar pengar på Valorant. Spelet är gratis men du kan köpa skins till vapen i spelet. Just nu är dessa skins VÄLDIGT dyra och känns som en dålig deal för alla. Spelet ger dig inte heller möjligheten att köpa alla skins utan du kan bara köpa visa under en dag vilket ger känslan av att du missar något om du inte köper då. Detta är ett väldigt fult sätt att sälja mer till personer som kan ha problem med att säga nej till erbjudanden.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Valorant. Gratis enligt Playvalorant.com 2020-06-17.

Recensionsex tillhandahållet av Riot Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar