Hem RecensionerSpelrecensionerPC Starship Troopers: Terran Command

Starship Troopers: Terran Command

av Sixten Ekstrand

Vad har en satirisk film som gör narr av USAs romantiserande av krig, en låt av bandet Yes och en utspädd version av Starcraft gemensamt med varandra? Om du svarade att alla tre har namnet ”Starship Troopers”, så har du alldeles rätt.


Starship Troopers: Terran Command är ett realtidsstrategispel som är baserat på filmen Starship Troopers som släpptes 1997. Det är ofta vanskligt att släppa en tie-in till något som kom ut för väldigt länge sedan, då det är en stor risk att folk inte längre bryr sig om materialet, men tyvärr är Starship Troopers exakt lika relevant som den var för 25 år sedan när den kom ut. För er som inte sett den underbara filmen så handlar den om hur mänskligheten upptäcker en planet med insektliknande liv och påbörjar ett krig för att “de kanske kommer bli attackerade”. Spelet utspelar sig samtidigt som filmen, men på en annan planet. En planet som människor använder för att gräva upp viktiga resurser för kriget visar sig vara bebodd av insekterna, så människorna måste kämpa för att skydda sina gruvor så att de kan vinna kriget. Flera uppdrag av tveksam etik fulla av samma bisarra humor i form av nyhetssändningar som filmen har följer, innan man äntligen drivit den onda lokalbefolkningen från sin planet. Mycket mer story än så får vi inte och mer än det behövs inte heller för i det här spelet är det egentligen bara gameplay som spelar roll.

Spelet tar precis som filmen formatet av en nyhetssändning mellan viktiga scener.

När det kommer till gameplay är det här spelet väldigt simpelt. Nästan all tid man spelar går att bryta ned i följande kedja: klicka på några soldater för att markera dem. Klicka på platsen du vill att de ska gå till. Titta på när de skjuter ned massa småkryp. Repetera.

Det finns också en del förmågor för varje typ av soldat och vissa strategier som gör saker lättare, men de flesta problemen går ändå att lösa genom att bara kasta tillräckligt mycket infanteri på det. Om detta är gjort med flit för att spegla hur vissa länder ser på problem eller inte är svårt att säga, men i vilket fall tycker jag att det är väldigt roligt.

Terran Command blir ibland lite enformigt, men när det väl behövs strategi så blir det väldigt roligt. Att planera positioner av olika grupper och sätta upp försvarstorn på flera sidor av en bas man måste försvara är väldigt intressant och får det nästan att kännas som att man spelar ett pusselspel. Men det märks att utvecklarna, the Artistocrats, inte fokuserade supermycket på denna aspekt av spelet. Det finns en hel del saker som jag tycker är väldigt viktiga för RTS-spel som helt enkelt saknas. Det finns till exempel inget sätt att markera alla trupper på kartan med ett kortkommando och det finns inget sätt att skapa grupper av trupper som man enkelt kan markera, man måste alltså göra allt för hand. Sådana saker är ju inte krav för att spelet ska vara spelbart, men det är ändå något jag gärna hade sett.

Spelet är också lite väl lätt, tycker jag. Jag spelade igenom spelet på medel svårighetsgrad och det kändes inte riktigt som att det var tillräckligt utmanande. Det gick att ändra svårighetsgrad när som helst, men det enda som verkar ändras är hur mycket skada ens vapen gör; inte kostnaden av något eller hur mycket skada fienden gör eller något annat. Det är inte heller någon riktig förlust när ens trupper dör. Om en grupp dör får du tillbaka den resursen du använde för att kalla in dem, så du kan bara kalla in samma grupp igen. Det enda du kanske förlorar är den gruppens förmåga, om de hade hunnit låsa upp den, men det är fortfarande lite väl förlåtande enligt mig. Terran Command har även en minimal aspekt av basbyggande. När man säkrat ett radiotorn kan man sätta ut ett antal byggnader som låter dig kalla in andra sorters trupper, men det är ofta så pass många radiotorn och byggplatser att man har tillgång till alla trupper innan man ens är klar med halva nivån. Jag tror att spelet hade varit ännu roligare om man var lite mer begränsad och behövde tänka på sina resurser oftare.

Spelet ser inte heller superfint ut. Det är en del gryniga texturer och många 3D modeller som skär igenom varandra, det ser nästan ut som att det skulle ha släppts tidigt 10-tal. Det känns inte riktigt som att det finns en bra anledning till att ha så mycket visuella buggar i ett sådant här spel. Det är ju en sak om man väljer att ha ett spel med äldre grafiker på grund av stil, men det är en annan när ett spel försöker se ut som något, men misslyckas. Trots detta tycker jag inte att det tar något ifrån upplevelsen. Om något är det en till sak att skratta åt i detta väldigt roliga spel. Spelets gränssnitt är däremot väldigt snyggt och elegant. Det tar inte upp så mycket utrymme och det visar exakt vad man behöver veta på ett tydligt och ointrängande sätt. Om jag måste hylla spelet för något det gjort bra visuellt så är det definitivt dess UI. 

Det absolut roligaste uppdraget går ut på att hitta en fånge så att han kan avrättas på live TV

Vad gäller ljudet är det också en hel del som kunde varit bättre. Det finns väldigt få voicelines för soldater, vilket resulterar i att man nästan enbart hör “Sir! Sir! Sir! Sir!” varje gång man klickar någonstans för att få dem att gå eller attackera. Detta blir fort irriterande då man ofta behöver skicka ut nya ordrar med bara någon sekunds mellanrum. Ljudeffekterna är väldigt standard och är varken bra eller dåliga. Men där det verkligen märks att något är fel är i röstskådespelet. Det känns ofta som att skådespelarna som levererade en replik inte riktigt visste vad det den sade betyder. Det är konstig betoning på många meningar, och ofta låter det som att det hade varit bra att göra en tagning till eller två. Musiken är definitivt det bästa med spelets ljud. Under utforskning när man inte är i strid är det knappt någon musik, men i huvudmenyn och under strider är det väldigt mäktig musik som låter precis som att den är tagen från en militär ceremoni eller parad. Den bidrar verkligen till känslan av patriotism och ära som man känner när man skoningslöst utrotar djur i deras egna hem. 

Om man är ett fan av andra RTS-spel finns risken att man tycker att Terran Command är lite för tråkigt och simpelt. Men om man, precis som jag, är helt ny till genren kan det vara ett någorlunda bra spel för att komma in i det hela utan att bli överväldigad. Det är ett tekniskt halvdant spel, men det är ändå underhållande. Och förutom att tjäna pengar är ju underhållning det största målet för ett spel. Spelet är inte heller så dyrt, så om du är nyfiken på RTS eller absolut älskar Starship Troopers så kan det vara värt att testa.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Starship Troopers: Terran Command. Lägsta pris ca. 270kr kronor enligt Steam 2022-06-30.

Recensionsex tillhandahållet av Slitherine Ltd.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar