Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Totally Reliable Delivery Service

Totally Reliable Delivery Service

av Mattias Malm

Att leverera ett paket från punkt A till punkt B, måste väl ändå vara bland de enklare saker man kan göra här i livet? Och det är i princip bara det som det här spelet går ut på? Ja, det stämmer att det är huvudmålet, men tänk att du ska leverera ett paket i en värld som på riktigt är din lekplats. En lekplats som förser dig med bilar, helikoptrar, båtar och raketer! Ja då kanske det inte är så lätt att bara hålla sig till paketleveranser minsann!


I Totally Reliable Delivery Service så iklär man sig rollen som en rultig figur i en färgglad värld, som får nöjet i att jobba som ett paketbud. Via apparater som finns utspridda i spelvärlden, så blir man tilldelad paket efter att ha dragit i en spak, och sedan ska dessa paket levereras till en viss destination, som kan befinna sig på otroligt tokiga platser. Hur man tar sig dit är helt och hållet upp till dig själv. Till ditt förfogande så finns det en uppsjö av fordon som kan framföras via mark, luft eller vatten. Så det är bara fantasin som sätter gränsen.

Att sedan lyckas med en paketleverans är dock lättare sagt än gjort, av flera anledningar. På grund av spelets medvetet krångliga kontroller; du lyfter på armarna med två knappar, en till var hand. Du greppar händerna med två andra knappar och sedan har du en hoppknapp, en dyk- och fisknapp samt två knappar som jag är är lite tveksam till vad de faktiskt gör. Detta gör att en så pass trivial uppgift som att lyfta upp paketet på ett flak, är ett äventyr i sig.

När man väl lyckats lasta paketet på det tänkta fordonet, så gäller det att inte paketet ramlar av… vilket det kommer göra… hela tiden! Spelar du dessutom med tre stycken vänner (vilket rekommenderas), så kan det gå till på två sätt; antingen så går det som smort, eftersom att dina vänner precis som du tar det här med paketleverans på absolut största allvar. Eller så har du lite mer impulsiva och opålitliga vänner, som har mycket svårt att hålla fingrarna i styr när de ser alla möjligheter till bus och sabotage de nu har framför sig! Drabbas du av det sistnämnda, så vill jag först beklaga och sedan gratulera. Jag beklagar att ni inte får särskilt många leveranser gjorda och de få som kommer fram, är i så dåligt skick att ni alla fyra borde få sparken! Men jag vill också gratulera er! Visst ni levererar inte så mycket, eller särskilt bra, men dra åt skogen vad roligt ni kommer att ha det… en stund i alla fall.

Om man inte är inser det redan vid titeln på spelet, så märker man det definitivt efter bara några sekunders speltid; det här är ett tramsigt spel, gjort för tramsighetens skull. Det här är ett sådant spel som vi garanterat kommer se flertalet spelorienterade Youtubekanaler och Twitchstreamers spela. För det är precis därför det är gjort! Vi ska garva åt spelets absurda förhållande till fysik när vi spelar det. Vi har dels situationen med att lyfta upp paketet på flaket. Vi garvar för att det är så bisarrt att den här simpla uppgiften plötsligt är omöjlig. Sedan har vi också en lite mer extrem situation i att du och kompis hittar en brandsläckare som ni båda tar tag i med era karaktärer. Plötsligt inser ni att brandsläckaren fungerar som en raket och ni upplever nu en flygfärd som ni aldrig upplevt förut och som ni inte kommer uppleva IRL heller. Vilket också resulterar i sköna skratt! Eftersom att det här då blir ett spektakel i dess rätta bemärkelse, så blir det dessutom mycket underhållande för någon att titta på med, perfekt för Youtube och Twitch alltså.

Tramset är mycket prominent och det uppmuntras i mångt och mycket av spelet. Dels med tanke på mängden av olika fordon som finns, men också på sättet vissa paket är tänkt att levereras. Ett paket (som är en fisk) ska till exempel skjutas upp på ett tak, med hjälp av rullbandet till en bagagetransportör vid en flygplats. Det är ganska kul att leverera paket, det vill till att du och dina vänner verkligen samarbetar med varandra. Dels måste den som kör ha en väldigt säker hand på kontrollen och de andra får i stort sett bara hjälpa varandra att hålla fast paketet och sig själva i fordonet, för det är mycket lätt att ramla av. Lyckas man leverera ett paket, utan att ha förstört det för mycket (går det sönder för mycket så får man börja om leveransen från början), så blir man tilldelad troféer och pengar.

För alla troféer man tjänar så låser man upp nya fordon vid sitt huvudkvarter, som man kan använda sig av. För pengarna så köper man skins till fordonen. Låter inte paketleveransen tillräckligt rolig för dig? Oroa dig inte, troféer delas även ut till diverse dumheter som du hittar på också; som att till exempel ta dig en rejäl luftfärd med en raket, eller varför inte knocka dina vänner? Som sagt bara fantasin sätter gränsen.

Så ja, jag kan gå med på att spelet är roligt, för det är fruktansvärt roligt, men bara för en stund. Tyvärr så går det väldigt snabbt tills i alla fall jag kände att jag hade sett allt som behövdes ses i spelet. Förvisso så kanske jag och mina vänner skulle haft mer fokus på att leverera paket än vad vi hade, för det finns ett gäng sådana kvar att göra, men problemet är det känns som att man går miste om så mycket i spelet, om man bara levererar paketen. Det känns som att spelet verkligen vill att du ska tappa fokus och försöka flyga till månen med en brandsläckare, eller att kolla hur många snubbar ni kan flyga i ett flygplan utan att det störtar eller sprängs.

Allt detta hinner man avverka inom bara några timmars speltid och spelet slutar då plötsligt vara lika kul och jag kommer på mig själv med att tänka på annat som jag kanske egentligen vill göra just nu. Så summan av kardemumman är att Totally Reliable Delivery Service är ett spel som bara bör spelas med goda vänner, annars så försvinner en stor del av spelets underhållning och syfte. Vidare så säger jag att det är ett spel som man bara spelar en gång. Den gången bjuder förvisso på galen underhållning och är faktiskt ganska roligt! Problemet är bara det att har du sett spelet en gång så har du sett allt och jag har svårt att tänka mig att det skulle finnas sug för någon att verkligen nöta och lägga ner massor av timmar i spelet. Är man tillräckligt nyfiken, så kan man väl passa på om spelet är på en bra REA, eller ännu bättre; att det skänks gratis. Annars så är det inget spel som man behöver skynda sig till att skaffa.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen. Spelet släpps även på PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, iOS och Android.

Totally Reliable Delivery Service. Lägsta pris 150 kronor enligt tinyBuild 2020-04-01.

Recensionsex tillhandahållet av We’re Five Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar