Piranha Fire Controller

av Fredrik Olsson

Enkelhet, ditt namn är Piranha! Å andra sidan, när det kommer till handkontroller så är det väl egentligen alltid enkelt va? Ja, frågan är på vilket sätt Piranhas ”Fire” handkontroll skiljer sig – och om det är bra eller dåliga skiljaktigheter. Så igång med spelen, och nöt in knapparna – nu kör vi!


När det kommer till handkontroller idag, så är det egentligen två måttstockar; dels Microsofts Xbox kontroll, eller den senaste Dualshock kontrollen från Sony. I detta fall så har Piranha med denna handkontroll riktat in sig på en Xbox-liknande utformning, vilket för alla finsmakare av den kontrollen kommer instinktivt känna igen sig. Men trots det finns det några tydliga skillnader…

Det första är att denna ”Fire”-handkontroll mest påminner om den trådade Xbox One kontrollen; med lätta knappar, som behöver väldigt lite kraft för att tryckas ner. Hela kontrollen känns lättare rent viktmässigt, särskilt i kontrast till den trådade Xbox 360 handkontrollen – men är inte på något sätt ett störningsmoment. Visst känns det inte lika gjutet ihopsatt, och rentav mer plastigt, men det går inte att förneka att Piranha träffat rätt i kvalitet kontra pris.

Rent utseendemässigt, så kan man som sagt säga att Microsofts patenterade utseende känns igen – men med gummibeklädda sidor för bättre grepp, samt stabila tumspakar – allt i den välbekanta svarta ”looken” gör att det känns som att komma hem. Visst hade jag önskat aningen mer motstånd i tumspakarna – men det gör jobbet bra, så varför klaga.

För grejen är den att i skrivande stund så kostar denna handkontroll som lägst 249 kronor (ordinarie pris ca 299 kr), och för det priset så får du mer eller mindre en Xbox 360 liknande handkontroll, som smidigt känns av i datorn (stöd upp till Windows 10). Med en frikostig tremeters kabel, så är det inga problem att sitta på längre avstånd.

Ett frågetecken är dock; varför funkar den inte på Xbox One? Visst, det kan vara Microsoft själva som satt käppar i hjulen här, då denna möjligtvis skulle bli ett uppenbart val för de som vill ha tredjepartstillverkade handkontroller – men ändå? En sista märklig aspekt i mina ögon är att handkontrollen uppenbarligen är gjord för dator, men har ändå en 3.5 mm kontakt under. Visst är det bra med alternativ – men när det kommer till spelande vid datorn så har i regel användare högtalare eller hörlurar/headset till datorn, så varför tumma på ljudkvalitet bara för att det finns uttag.

Men sitter du på en ny dator och vill få den där Xbox-känslan, men ändå bespara dig en slant, så kommer du komma långt med Piranha PC Controller Fire, och även om designen känns mer billig (med rätta), så går det verkligen inte förneka att du får mycket för pengarna. Med force feedback, tryckbara tumspakar och allt vi är vana vid på Xbox, så är det skönt med en tredjepartshandkontroll som faktiskt har allt det du är van vid.


Specifikation

Knappar: 13 st, Analoga spakar: 2 st, 3 meter lång kabel. Kompatibel med Xbox360 och PC (Windows 7/Vista/8/10). Kompatibel med streaming av Xbox One till Windows 10.

Piranha Fire Controller. Lägsta pris 249 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-07-10.
Recensionsex tillhandahållet av Piranha.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar