Innehållsförteckning
ASUS fortsätter ta fram nya möss som är ute efter att skapa en zen-känslan i vardagen – vilket för oss osökt till ROG Chakram. En trådlös gamingmus med joystick, tre anslutningssätt och QI (trådlös) laddning. Det är alltså en ambitiös historia, där ASUS vill vinna över de mer tech- och gamingintresserade användarna. Frågan är om ROG Chakram skapar en tillbakalutad vardag, eller om det visar sig bokstavligen vara något du kastar mot dina motståndare likt ett kastvapen? (googla mina vänner, googla…)
ROG Chakram är en väl tilltagen historia, då den med sin höga rygg, goda längd och handfasta form utan problem lägger sig bra även under den allra största handen. Dess optiska sensor upplevs exakt och med en DPI som når ända upp till 16000, kan man lugnt säga att dess spelkvaliteter är alldeles utmärkta. Sedan att du även kan spela trådlöst antingen via 2.4Ghz bandet eller bluetooth – eller rentav med den USB-C kabel som medföljer gör att den inte bara är lätthanterlig, utan den laddas upp riktigt snabbt (en kvart ger cirka 12 timmar av aktivt spelande). Sitter man dessutom med QI platta, vilket finns hos ASUS och ett flertal tillverkare, kan man dessutom ladda musen trådlöst. Allt detta gör ROG Chakram i sig till en intressant gamingmus.
Men inte nog med det, den har vid tumplatsen en plan joystick (medföljer ytterligare två utbytbara versioner av denna joystick), med vilken du kan röra runt i alla vinklar. En joystick som inte bara kan ställas in i spel, utan även användas i produktivitet – exempelvis Google Sheets, Excel eller andra typer av program. Därför erbjuder Chakram en riktigt bra bredd sett till användningsområden i olika applikationer – några som verkligen bara finns på den här musen. Att det sedan ingår extra brytare, avtagbara musknappar och till och med en platta under bakdelen där du kan personliggöra logotypen som lyser upp, gör att musen på många sätt gör saker jag aldrig förut sett.
Komfort och långtidsanvändning
Musens storlek gör att den ligger bra i handen, dock märker man att dess trådlösa format fått några nackdelar. Dess vikt på 126 g är inte överdrivet stor, men det upplevs som att musens vikt är förlagd mest i toppen (d.v.s. uppe vid höger- och vänster musknapp) vilket gör att den helt enkelt blir framtung. Om du som spelare är van vid just detta kommer det givetvis inte vara något större problem, men för mig personligen får det musen att kännas obalanserad och att fronten flyter iväg mer än bakdelen. Men än en gång, är man van kommer det inte vara ett problem.
Sett till batteritid går det verkligen inte att klaga – en full laddning kan utan problem ge nära nog tre dagar av konstant användning – även om det är med dess RGB belysning avstängd. När det kommer till användning även med RGB är den väl tilltagen – vilket gör att man utan problem får den att räcka sjuhelsikes länge särskilt i kombination med dess snabbladdningsfunktion.
Joystickens funktionalitet är bra, och kan ställas in för spel (om du vill luta dig framåt, eller låta varje riktning härma styrplattan av en handkontroll) eller program. Den kommer även med tre olika utföranden med vilka du lätt byter ut: en väldigt låg bred platta, en gummibeklädd aningen mindre rundad platta och en mer utskjutande gummiförsedd platta som är ännu mindre i bredd. Det finns utrymme för att förändra efter eget behag kan man lugnt säga.
Utseende och känsla
Sett till det estetiska har verkligen ASUS fortsatt i samma goda anda som ROG Pugio II. Med en halvgenomskinlig mörk yta, lyser RGB loggan i bakänden igenom. I fronten är en avsmalnad strip av RGB och även skrollhjulet har försetts med RGB belysning. Det låter mycket, men i praktiken upplevs den ändå härligt dämpad. Att sedan musen har en lätt strävhet över kroppen gör att den även känns bra i handen under både kortare som längre spelsessioner.
Värre är det med själva känslan i vänster- och höger musknapp, vilket med största sannolikhet har att göra med att dessa knappar är avtagbara. Den än mer tydliga plastiga känslan som många möss ändå lyckas undvika är istället betydligt mer uppenbar här och de två knapparna ger därför en något skakig upplevelse. Vad jag menar med det är att knapparna inte riktigt sitter helt på sin plats, utan om man rör de lite i sidleds märker man hur de inte sitter helt fast (de är anslutna magnetiskt). Det är under spelomgångar inget som egentligen stör, särskilt inte om man är uppe i en frenetisk match, men under arbete med datorn under vardagen blir det istället tydligare. Det är i mångt och mycket en smaksak bör tilläggas, men ändå värt att poängtera.
Ett märkligt designval är dock DPI knappens placering… vilket är förlagd till undersidan av musen?! För en spelare som vill växla on the go kan detta vara oerhört märkligt beslut, även om musens anpassningsbara knappar kan hjälpa, är detta ändå ett märkligt beslut. Jag hade gärna sett en dedikerad knapp under skrollhjulet åtminstone…
Till syvende och sist…
Prismässigt överraskar däremot ROG Chakram mig, då dess standardpris på 1300 kronor är osedvanligt låg för allt man ändå får med här – för att inte tala om att musen ändå är både trådlös och QI laddbar! Detta parat med den ypperligt modbara designen, valmöjligheter i spelsätt och snyggt dämpade designen gör att jag höjer mitt betyg avsevärt. Många gånger tar tillverkare i mina ögon hutlösa priser för trådlösa möss, så när ASUS med Chakram istället ger en riktigt bra sensor som fungerar dunderbra i spel – för att inte tala om andra typer av program – då går det inte annat än att rekommendera den starkt. ASUS har hittat en unik produkt som utan problem kommer uppskattas så länge dess något plastiga konstruktion lever. Vilket den lär göra, då du ändå kan byta ut delar… hey ho!
Allmänt
Anslutningar
Design
Dimensioner
Funktioner
ASUS ROG Chakram. Lägsta pris 1290 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-12-18.
Recensionsex tillhandahållet av ASUS.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.