Serious Sam 4

av Danny Larsen

Nio år har gått sedan vi fick den senaste delen i huvudserien av Serious Sam. Men det enda jag funderar på vem som spelet riktar sig mot, är det till hardcore fans eller nya spelare ?


Sam och hans jakt på att få bort de invaderade utomjordingarna som vägrar försöka ta över jorden, är tillbaka. Denna gång är jakten på att hitta den heliga Gralen, som tydligen är en utomjordisk artefakt som ska kunna hjälpa dem att vinna kriget. Som du precis läst är det verkligen inte spelets historia som gör att man spelar Serious Sam spelen. Varför man kör Serious Sam spelen är för att meja ner hundratals, om inte tusentals fiender med maffiga vapen så att blodet bara sprejar omkring en.

Finns det några coola vapen som gör att man kommer få en wow känsla när man plockar upp dem? Nej, då det i princip är exakt samma vapen som i föregångarna och de är bara variationer av andra FPS-spels vapen. Vi kan få några roliga uppgraderingar till en del vapen som t.ex. granatkastare på din hagelbössa eller förmågan att skjuta flera raketer samtidigt från din rocketlauncher. Dessa och andra tillbehör kan du få om du tar dig an ett extrauppdrag som finns på banan. Om du bara vill köra igenom spelet på kortast tid kan du skippa det extra uppdraget.

Spelets grafiska kan beskrivas som att spelet borde ha kommit ut bara något år efter att trean, då hade det kanske varit lite imponerande. Men om man jämför spelet med andra spel som kommer ut nu, faller det kort på det grafiska. Samt att spelets motor är känd för att göra så att man kan bli illamående, själv fick jag bara en hemsk huvudvärk medan jag spelade. Fredrik testade på spelet och även han blev illamående. Om man har lätt för att bli illamående kan spelet inte rekommenderas. Spelet lider också av en massa pop-in-texturer; saker laddas in medan man rör sig runt på banorna och spelet AI kommer inte få ett pris för att vara en bra sådan. Jag har haft så många fiender som fastnar på saker och kan inte klura ut hur de ska ta sig vidare, om det är de huvudlösa självmordsbombarna som fastnat, skriker de i all evighet – eller tills man får nog och sätter en kula i dem.

På vissa banor får vi även med oss några NPC:er som kan hjälpa Sam, men de är som bäst ett okej sällskap. De är ett överflöd av dåliga om inte superusla one-liners hela tiden mellan dem. Ett internt skämt mellan karaktärerna att man måste säga en cool one-liner när man tar död på något. I slutändan blir det bara irriterande och man vill bara få dem att sluta.

Hemsk dialog och one-liners.

Fienderna är desamma som vi har sett i de tidigare spelen, så det är inget nytt här; hjärndöda fiender som bara springer, flyger eller lunkar sakta mot dig och bryr sig inte om att jag pepprar dem till döds. När man tänker på Serious Sam är det som sagt att ta död på stora horder av fiender hela tiden, tyvärr har spelet en massa tomma ytor som man bara ska springa igenom. Det är på vissa enorma ytor som vi kan få en stor mängd med fiender att spawnas in, så vi kan få göra slut på lite av all den ammo som vi har plockat på oss under de tomma partierna.

Jag är inte särskilt imponerad av något i spelet, utseendemässigt imponerar det inte alls, röstskådespelet är horribelt och manuset hemskt, gameplay är ojämnt och man variera mellan tom yta och några enorma strider här och där.

Det enda som är lite positivt är att musiken slår igång när fienderna kommer och får blodet att pumpa runt lite snabbare. Men med det sagt är musiken generisk och jag skulle inte kunna nynna något på dem, inte ens om Sam höll en pistol mot mitt huvud.

Det här är vad man har skördetröskor till för!

Kort och gott, vem är spelet för? Jag tror först och främst att det är till för de inbitna Serious Sam fans som finns därute. Jag tror tyvärr inte att nya spelare till serien kommer uppskatta den för vad utvecklarna Croteam hade hoppas på. Spelet kan som bäst beskrivas som en kusin till Duke Nukem; massa splattande och hemska one-liners , med en huvudkaraktär som man inte kan ta seriös på något sätt.

För mig har jag svårt att rekommendera spelet,  Men om du har tre kompisar, kan du köra igenom spelet tillsammans och dela glädjen av vad som är Serious Sam 4.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet kommer till Xbox One och Playstation 4 2021.

Serious Sam 4. Lägsta pris 39,99€ enligt Steam 2020-09-29.

Recensionsex tillhandahållet av Croteam.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar