Dead or Alive 6

av Martin "Fyghar" Johansson

När jag startar Story Mode så har jag ingen aning om vad det är som pågår. Nu har jag visserligen inte spelat något spel i Dead or Alive-serien sen det tredje spelet på Original Xbox, men jag känner igen flera karaktärer så som Helena, Jann Lee och Hayate. Sen finns det självklart nya karaktärer, men jag har ingen som helst aning om vilket spel som vissa karaktärer dök upp i för första gången.

Så jag har lite koll på karaktärerna, men jag har ingen aning vad de sysslar med under storyns gång. Ninjorna spionerar på folk de anser kan vara hot mot något, en kvinnlig tengu dyker upp lite då och då hos vissa karaktärer för att åka på stryk och Helena har bett en ung tjej vid namn Marie Rose att bli vän med en annan ung tjej som heter Honoka.
Varför? Jag har inte en susning men jag får reda på lite saker som händer, men jag har egentligen aldrig någon aning om varför de händer.

Grafiken är snygg, och kontrollerna svarar snabbt

Rätta mig gärna om jag har fel, men jag har för mig att Dead or Alive är namnet på en kampsportsturnering och mängden tid man känner att man befinner sig i en turnering under Story Mode är nästintill obefintlig utan man är ständigt på andra ställen förutom just turneringen. Man är i djungeln, på ett gym, i en faktisk arena, i ett labb och även i en gränd omringad av folk som knuffar tillbaka en in i matchen om man är på väg ut.

Om man vill känna att man spelar en turnering, kan man istället gå till Arcade Mode och sparka lite rumpor i åtta matcher för att sedan få en high score att försöka klå.

Både spelare och karaktärer levlar upp och får olika belöningar, mest titlar

Det finns tekniskt sett två sorters valuta i spelet, den ena sorten används för att betala för saker man har låst upp som outfits och dataloggar. Den andra får man enbart när man har gjort vissa saker, och det är ett riktigt dumt koncept.

Den andra valutan är klädkuponger som låser upp vissa klädesplagg när man har tjänat ihop tillräckligt mycket, men det är helt slumpmässigt vilken karaktär och outfit det är som får kupongerna så om det är en viss outfit du vill ha till en karaktär, så är det bara att spela mycket och hoppas på det bästa. Jag gillar att ändra outfits för att få karaktärerna att se unika och intressanta ut, men urvalet bland kostymer är knapert, särskilt för killarna, och systemet för hur man låser upp nya kostymer får mig att helt tappa intresset.

Alla karaktärer har mer än en dräkt, ibland har de två med olika färger!

Gameplaymässigt så flyter spelet på riktigt bra, jag upplevde inga problem med framedrops under matcherna och kontrollerna är enkla och svarar direkt på mina knapptryckningar. Det märks att utvecklarna har lagt ner tid på att designa karaktärerna för att de ska se bra ut, men det är tråkigt när de ser ut att vara inklistrade i vissa arenor då karaktärerna ser skarpare ut än vad själva banan gör. Jag vet inte om arenan har lägre upplösning i texturen eller om det är något annat, men det känns som att de slåss vid en green screen.

Själva upplägget i spelet är lätt att lära sig, men det kommer ta tid att bemästra kontrollerna för att effektivt kunna spela. Jag själv har en tendens att spela väldigt offensivt och försöker att puckla på min motståndare innan hen hinner göra något, men om motståndaren får in en counter som vänder läget till hens fördel så ligger jag rätt pyrt till. Så det är till ens fördel att man lär sig hur counters fungerar för att kunna bryta upp motståndarens slagkombination och själv kunna gå på offensiven, eller om motståndaren är väldigt defensiv och ständigt blockerar är det bra att veta när man kan få in en throw av samma anledning.

De har även infört en ny knapp, tror jag, som låter spelaren utföra någon form av superattack, på ungefär samma sätt som Tekken 7 fast ändå inte. Det finns en mätare som fylls på när man attackerar eller blir attackerad, och när den väl är full så kan man använda den för att få in rätt bra skada, eller en snygg finisher.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4-versionen.

Dead or Alive 6. Lägsta pris 548 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-03-01 

Recensionsex tillhandahållet av Koch Media
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar