Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Journey to the Savage Planet

Journey to the Savage Planet

av Danny Larsen

Journey to the Savage Planet låter dig som spelare att få utforska en ny planet och göra experiment för att se om vi kan ta lärdom från de nya djur och saker vi hittar i omgivningen där vi landat. Men hur är spelet att spela, är det kul och underhållande eller slött och oinspirerande lallande runt utan att veta vad man ska göra… Häng med till den nya planeten AR-Y 26 så ska vi se vad som väntar oss!


Som en av de nya rymdfararna som har tagit sig jobbet att utforska planeter åt företaget Kindred Aerospace (det fjärde bästa rymdutforskar företaget i industrin), så är det ditt jobb att när du väl landat säkert på planeten du blivit tilldelad och börja utforska den.

Tyvärr så börjar ditt uppdrag inte så bra då ditt rymdskepp kraschlandar; du hade bara tillräckligt med bränsle för resan dit och det visar sig att planeten bär på fler hemligheter än vad man kunde utröna innan du kom dit.

Här är några av de saker du behöver göra för att kunna komma hem igen:

  • Hitta bränsle för att kunna ta dig hem igen.

  • Hitta saker i omgivningen för att reparera ditt skepp.

  • Samla information på alla växter, djur och byggnader som du hittar.

  • Hitta nya resurser som du kan använda för att förbättra din utrustning för att lättare ta dig fram på planeten och försvara dig.

Till din hjälp så har du E.K.O. som är ditt skepp Javelins AI som håller dig sällskap och ger dig tips och information om alla nya saker som du hittar på planeten. En AI med lite mer humor än vad man kan förvänta sig, dock ibland lite morbid om man dör. På tal om när man dör; för när man som spelare dör så tar E.K.O. bara och klonar fram en ny kropp till dig och för tillbaka ditt sinne i den så man kan fortsätta på som om inget har hänt. Dock så måste man springa tillbaka till där man dog och hämta upp alla sina saker man hade på sig – likt många ’crafting’-spel.

Journey to the Savage Planet är ett förstapersons utforskningsäventyr, i en sci-fi värld med inslag av FPS och lite RPG. Spelets primära funktion som man alltid ska göra är att utforska och kategorisera allt nytt som man stöter på och det gör man enkelt genom att dra fram sin skanner och skanna av allt. Man kan hitta nya djur, byggnader, växter och mystiska objekt som alla kommer samlas upp i din journal. I din journal så kan du hitta all den nya informationen du upptäckt, samt vad dina uppdrag är för stunden.

Det är väldigt lätt att hitta i journalen vad man ska göra och hur man hittar det. I ditt skepp så finns det även en 3D-printer som du kan använda att printa ut nya uppgraderingar och nya saker du behöver för att kunna ta dig vidare i senare bitar av spelet. En del uppdateringar kräver att du har skannat av en viss procent av allt på planeten och har utfört vissa vetenskapliga uppdrag. Dessa uppdrag kan bestå av att ta DNA prov på vissa djur eller ta död på dem på ett visst sätt.

Dessa uppdrag och allt som du får info på skickas tillbaka till Kindred Aerospace högkvarter och du får ibland videoklipp från företagets CEO Martin Tweed. Låt oss vara snälla och bara nöja oss med att säga att han är en udda person som förklarar varför många saker är som de är.

Spelets story är upplagd på ett lite komiskt sätt, du är nyanställd på ditt första uppdrag för Kindred Aerospace. Och som sagt det första som händer är att man kraschar och har bara bränsle för en enkel resa (vem har planerat uppdragen och gjort budget för det)? AI:n har en komisk ton och roliga kommentarer, samt underhåller en på ens resa på planeten (om du skulle finna henne irriterande så kan man dra ner på hur mycket man hör av henne i options). Jag tycker att det tonen som sätts i spelet föll mig i smaken och hade inga problem med att följa med i det bisarra äventyr som vi får uppleva. I ditt skepp Javelin så kan man även se på reklamklipp som företaget skickat för deras produkter och de är lite av parodi/skämt på olika typer av produkter.

I mångt och mycket så går spelet som sagt ut på att springa runt, utforska och upptäcka nya saker som du kan använda för att uppgradera din karaktär, hitta nytt bränsle och upptäcka hemligheten med tornet (mer än så säger jag inte om det). Du kan hitta utspritt över planeten en typ av orange slemklumpar som du kan mumsa på, de kommer att förlänga din hälsa och uthållighet (vilket kommer behövas).

Spelet har en väldigt färgglatt palett och det är inget mörkt sci-fi äventyr vi får spela, det är lite av ett paradis som vi har landat på (om vi räknar bort de saker som vill ta död på oss). Spelet har en väldigt unik design och den påminner lite om gamla 50-tals filmer med de udda designerna på djuren och växterna på planeten.

Spelet har även co-op, men jag har tyvärr inte kunnat testa på det – på grund av tidig kod. Men det beskrivs som att man kan spela ihop och göra uppdrag tillsammans, eller dela upp sig och göra olika saker var för sig.

Spelet både ser bra ut och flyter på suveränt på min setup, men man behöver inte ha en super dator för att kunna spela spelet då det är väldigt skalbart och har låga minimum krav. Så om du vill köra det så fungerar det bra om du har en någorlunda okej dator.

Det är inte det lättaste, men inte heller det svåraste spelet att spela. Det har dock lite frustration i sig att man ibland inte vet hur eller vart man ska ta vägen. Visst, du har markeringar som du ser vart du ska i ditt visir, men att ta sig dit du behöver nå kan ibland inte vara så lätt. Man når ibland ställen i spelet där man måste ha en ny uppgradering för att ta sig vidare, då får man oftast ta ett sidouppdrag för att hitta den nya materian man behöver. Så om man kör fast eller inte vet vart man ska, ta ett annat uppdrag i din journal så löser sig huvuduppdraget oftast då man måste göra andra saker ibland också.

Journey to the Savage Planet är ett väldigt underhållande äventyrsspel, med inslag av lätt RPG och mer FPS. Spelet har en trevlig design och det är en fröjd att se på spelet. Att utforska runt och hitta nya saker är det som driver spelet, så om det inte lockar dig så kan det vara ett stort minus för dig. Men jag tycker att det är ett spel som man kan spela utan att känna någon stress, då det ej finns några hektiska tillfällen eller stressmoment som man måste komma över. Spelet bjuder på en skön humor och en estetik som kan vinna över en samt gameplay som alla kan komma in i utan några problem.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Xbox One och Playstation 4. 

Journey to the Savage. Lägsta pris 298 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-01-27.

Recensionsex tillhandahållet av 505 Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar